Liters zweet op de meest onaangename plekken. Opgezwollen voeten en enkels waar alleen clowns jaloers op zijn. Een bolle buik die heel hard in de weg zit. Het is op z’n minst pittig om bij hoge temperaturen zwanger te zijn.

Tijdens je zwangerschap heb je het sowieso warmer en ga je meer zweten. Ben je zwanger tijdens de zomer, dan merk je dat je nog minder goed tegen de hoge temperaturen kunt. Je krijgt het sneller benauwd of je wordt zelfs duizelig als je een tijdje in de warmte zit.

Wij geven je enkele tips hoe je de hitte iets dragelijker kan maken:

1) Maak je kamer donker

Slapen met een bolle buik is sowieso een uitdaging, laat staan als je kamer op een sauna lijkt. Hou de warmte buiten en sluit overdag alle ramen, deuren en gordijnen. Verduisteren die niet voldoende? Hang er een extra deken over. Hoe meer laagjes, hoe beter je de warmte buitensluit.

2) Smeer goed, ook in de schaduw

Vermijd de volle zon tussen 11 en 17 uur. Moet je de deur uit, plan dit dan ’s morgens en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Wil je toch even zonnen, kies dan voor de ochtend- of avondzon, gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en smeer je iedere twee uur opnieuw in. Vergeet niet: ook in de schaduw moet je smeren.

3) Kies voor koele kleren

Kies voor losse, lichte, witte kledij die licht en warmte dempt. Vermijd synthetische materialen, maar ga voor natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen. Je zal er minder in zweten en er is dus minder kans dat je last krijgt van hitte-uitslag. Draag een zonnehoed, want de donkere pigmentvlekken in je gezicht, het zogenaamde zwangerschapsmasker, kunnen verergeren door de zon.

4) Drink voldoende

Wacht niet tot je dorst heb, maar drink regelmatig een glas. Vermijd frisdranken en drink vooral voldoende water. Zo’n twee liter per dag is perfect, meer mag zeker ook. Zorg ervoor dat je drank niet ijskoud staat, want dan moet je lichaam extra hard werken om het op temperatuur te krijgen. Gevolg: je hebt het nóg warmer.

LEES OOK > 11 zwangerschapskwaaltjes en wat je ertegen kan doen

5) Eet minder zout

Hou de maaltijden licht. Eet desnoods verschillende keren in plaats van in één keer heel veel. Wees matig met zout, want daardoor hou je veel vocht vast en krijg je opgezwollen voeten, enkels en vingers. Doe ringen op tijd uit, want ze kunnen je vingers afknellen als die zwellen.

6) Probeer af te koelen

Heerlijke redmiddeltjes: een frisse douche, een verkoelend voetbadje, een vernevelaar, je polsen onder de kraan en een nat washandje op je voorhoofd of in je nek. Zwemmen is trouwens de ideale sport, want het water maakt je bijna gewichtloos en dat is een prettige verlichting voor je spieren en gewrichten.

En waarom geen bezoekje aan een fris museum, de koele cinema of supermarkt met airco? Zo heb je meteen een uitvlucht om jouw favoriete ijsjes te halen. Nog leuker is het om je ijsjes zelf te maken in een frisse keuken. Inspiratie vind je hier.

7) Doe een dutje

Neem wat gas terug en beperk grote inspanningen. Voel je niet schuldig als je wat vaker dut en intussen de hulp inschakelt van je omgeving. Wissel de platte rust af met een rustig wandelingetje in de schaduw. Dat zorgt ervoor dat het vocht zich niet ophoopt in je benen, voeten en enkels.

8) Laat het los

Accepteer dat het heet is. Hoe meer je ervan baalt en erover klaagt, hoe lastiger het wordt. Probeer ervan te genieten, want voor je het weet … is het weer herfst! Nog even puffen dus, voor je écht moet puffen.

Ben je zwanger? Dan kan je hier het gratis zwangerschapsnummer van ‘Brieven aan Jonge Ouders’ aanvragen. Boordevol herkenbare verhalen, tips en boeiende weetjes.

Gepubliceerd op: 19/07/2018, laatste update op: 03/08/2023