Bij feest hoort in onze cultuur een glaasje (of twee, of drie, of…). Bij tegenslag ook. Dat alcohol toxisch is, vergeten we dan graag om de pret niet te bederven. Maar sommige mensen verliezen de controle over hun drankgebruik en dat kan voor problemen zorgen. Toch is er altijd hoop. Op elk moment kan je kiezen voor een nuchter leven. Je ontdekt hieronder enkele tips over hoe je anders kunt omgaan met alcohol. 

Voor iedereen:

  • Ontvang je mensen? Voorzie alternatieven en ga er niet vanuit dat iedereen alcohol drinkt.
  • Geef iets anders dan een fles alcohol cadeau.
  • Respecteer het als iemand kiest om niet te drinken.

‘Hoeveel miserie je ook hebt en veroorzaakt, hoeveel en hoelang je ook drinkt, je kan op elk moment het roer omgooien’ – Kobe Lecompte, jarenlang een probleemdrinker

Voor wie een probleemdrinker was:

  • Zeg het open en eerlijk als je verkiest geen alcohol te drinken. Wees er trots op. Laat het als je ergens uitgenodigd bent eventueel vooraf weten zodat de gastheer een alternatief kan voorzien.
  • Voel je geen slachtoffer, het is een positieve beslissing.
  • Weet dat jouw nuchterheid een voorbeeld is voor anderen.
  • Voorzie een goede nazorg met individuele- of groepsondersteuning om niet te hervallen. Voer eerlijke gesprekken met mensen die de problematiek echt begrijpen.

LEES OOK > Eerste hulp voor ouders rond pubers, alcohol en drugs

Voor de omgeving van een probleemdrinker:

  • Wees niet te mild of vergevingsgezind. Een partner die vertrekt of hen de deur wijst, is voor veel alcoholisten de duw die ze nodig hebben om eindelijk hun probleem aan te pakken.

‘Ik gaf de drank op en ben elke dag blij met het leven dat ik in ruil kreeg.’ – Kobe Lecompte

Nood aan een gesprek?

Bij De Druglijn kan je terecht met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen.

LEES OOK > Onze Gezinsbond podcast over veerkracht is terug!

Dit is een stuk van een artikel dat verscheen in februari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 31/01/2023, laatste update op: 23/03/2023