‘Gewoon eens een avond op mijn gemak in de zetel zitten.’ Is dat in jouw hoofd ook het perfecte vaderdagcadeau? Wel, dan halen wij niet alleen een zak chips, maar ook onze beste tips boven. Welke films en series met papa’s in de hoofdrol moet je echt gezien hebben?

1. Beautiful boy

Beautiful Boy - series met papa'sDeze Amerikaanse biografische film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist David Sheff en zijn aan meth verslaafde zoon Nic.

Meer nog dan op de allesverwoestende verslaving, zoomen de slim gemonteerde scènes in op de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en zoon. David heeft er alles voor over om de jongen te redden uit de vicieuze cirkel van roes, afkicken en verleiding, maar staat machteloos.

Want hoe red je iemand die eigenlijk niet wil gered worden? En is loslaten dan misschien de enige optie?

Dit bijzonder sterke Hollywood-debuut van de Gentse regisseur Felix van Groeningen grijpt naar de keel. Met dank aan de straffe soundtrack en het oprechte acteerwerk van Steve Carell en wereldtalent Timothée Chalamet.

Te bekijken op o.a. Pathé Thuis

2. Breeders

Nee, deze Brits-Amerikaanse comedyserie is momenteel nog niet bij ons te zien. Toch krijgt ze alvast een plekje in onze “strenge” selectie. Gewoon omdat we er zo ontzettend hard naar uitkijken.

BreedersNiet alleen omdat het van én met Martin Freeman is, maar vooral omdat hij voor het verhaal grotendeels put uit zijn eigen ervaringen met het vaderschap.

De omschrijving spreekt alvast boekdelen: ‘De serie legt de herkenbare tegenstrijdigheid bloot dat je van je kroost houdt van hier tot aan de maan, maar hen een woedeaanval later nog het liefste naar diezelfde maan wil schieten.’

Korte afleveringen boordevol momenten die zowel komisch als pijnlijk herkenbaar zijn, daar houden we van.

Binnenkort te bekijken

3. Call Me By Your Name

Regisseur Luca Guadagnino (Io sono l’amore) brengt op betoverende wijze het coming-of-age verhaal van de zeventienjarige Elio. Tijdens een zonovergoten zomer in Italië ontluiken zijn gevoelens voor de zelfverzekerde, Amerikaanse doctoraatsstudent van zijn vader.

Een hartverscheurende film over hoe de liefde – in al zijn vormen – je hele hoofd, lijf en leven overhoop haalt. Zonder te willen spoilen, is het toch in de eerste plaats een bijzonder intens gesprek tussen vader en zoon dat ons tot tranen toe beroert.

CallMeByYourName - series met papa'sDankzij de meer dan overtuigende vertolking van Timothée Chalamet en Armie Hammer druipt de chemistry en sensualiteit van het scherm.

De songs van onder meer Sufjan Stevens sleuren ons zodanig in de film dat we zelfs nadien nog enkele uren met ons hoofd bij de film blijven hangen. Dat dit liefdesverhaal veel awards wist te verzilveren, bewijst dat we lang niet de enige waren.

Waarschuwing: je zal nooit meer op dezelfde manier een perzik eten.

Te bekijken op o.a. Netflix en Pathé Thuis

4. Captain Fantastic

In dit eigenzinnige familiedrama maakt Viggo Mortensen grote indruk in de rol van Ben, een toegewijde vader van zes kinderen. Diep in de bossen en ver weg van de beschaving schept hij zijn eigen ideale wereld voor zijn gezin.

Niet dat de kinderen lekker mogen Series met papa'sluieren. Ze leren er jagen, overleven in de natuur, krijgen zware fysieke training, maar leren ook filosoferen en kritisch denken. Tot een dramatische gebeurtenis hen verplicht om de hectische, harde buitenwereld terug op te zoeken. Met alle wereldvreemde en heftige gevolgen van dien.

Als kijker stel je jezelf terechte vragen over ouderliefde, opvoeden en onze huidige prestatiemaatschappij. Toch wordt deze hartverwarmende roadmovie nooit belerend en blijft het in de eerste plaats ontroerend mooi en kleurrijk in beeld gebracht entertainment.

Een inspirerende film die je recht in het hart raakt.

Te bekijken op o.a. Cinemember en Pathé Thuis

5. Jack Whitehall: Travels with My Father

JackWhitehall - series met papa'sNu onze reisplannen nog even on hold staan, kan deze komische reisdocumentaire hopelijk wat troost brengen. De joviale Britse comedian Jack Whitehall heeft nooit een sabbatjaar genomen en haalt die schade in vlak voor zijn dertigste verjaardag. Zijn reisgezel voor deze verrassende roadtrip door Zuid-Oost Azië: zijn zevenenzeventigjarige vader Michael.

De man is niet zo avontuurlijk aangelegd, ietwat aan de stijve kant en probeert de reis op geheel eigen wijze naar zijn hand te zetten. Wat ons meteen bij de sterkte van deze serie brengt: de chemistry tussen vader en zoon schommelt gezapig tussen hilarisch en ontroerend. Hoe de twee in heel wat gênante en bijzondere situaties verzeild raken, doet je meteen afvragen: hoe zou dat met mijn eigen vader verlopen?

Let wel, met zes afleveringen van amper dertig minuten komt deze licht verteerbare reeks met een stevig bingewatch-alarm: voor je het weet zijn vader en zoon door Azië heen en staan ze klaar voor een trip door Oost-Europa (seizoen twee) en West-Amerika (seizoen drie).

Te bekijken op o.a. Netflix

6. Like father, like son

LikeFatherLikeSon - series met papa'sRyota is een hardwerkende vader die zijn zesjarige zoontje Keita met de nodige discipline opvoedt. Tot hij en zijn vrouw te horen krijgen dat het jongetje bij de geboorte werd verwisseld.

Twee totaal verschillende gezinnen staan plots voor de keuze: hun biologisch kind in huis nemen of de zoon verder opvoeden waar ze zo aan gehecht zijn.

Samen met de personages ga je als kijker op zoek naar antwoorden op vragen als: is het de opvoeding die zorgt voor een band of is de bloedband het sterkste? Is tijd het mooiste cadeau dat je aan je kind kunt geven of is het eerder geld en een goede opleiding?

Geen luchtig thema’s, en toch slaagt de Japanse regisseur Kore-eda (Nobody Know, Shoplifters) erin het verhaal te brengen met een flinke dosis relativering en tedere humor.

Op het filmfestival van Cannes kreeg de ontroerde regisseur een indrukwekkende staande ovatie van tien minuten. Wie deze emotioneel geladen film ziet, weet: tien minuten volstaan niet om dit prachtig staaltje cinema te eren.

Te bekijken op o.a. Lumière en Cinemember

7. Modern Family

‘Als ik ooit zelf kinderen heb, wil ik een vader zoals Phil worden!’ Een uitspraak waar je meteen mee scoort op een eerste date, maar die ook bevestigt dat een langlopende reeks als Modern Family perfect thuishoort in dit lijstje.

Hoewel de samengestelde familie uit heel wat kleurrijke vaderfiguren bestaat, is het toch in de eerste plaats Phil Dunphy die onze harten steelt. Hoe hij zijn drie tieners grootbrengt met zijn geheel eigen Phil’s-osophy en adviezen als: ‘Never be afraid to reach for the stars because even if you fall, you’ll always be wearing a parent-chute’ en ‘When life gives you lemonade, make lemons. Life will be all: whaaaat?’

Modern FamilyNaar ons gevoel een wat onderschatte reeks, die echt de moeite waard is. Op geen tijd ben je verknocht en gehecht aan de personages. In april werd de allerlaatste aflevering uitgezonden en eerlijk, die durfden we nog niet bekijken.

Omdat we dan écht afscheid moeten nemen van deze sympathieke familie. Of gewoon de hele reeks (11 seizoenen!) opnieuw bingewatchen natuurlijk, dat kan ook.

Te bekijken op o.a. Netflix en VTM GO

Uitgekeken op films en series met papa’s in de hoofdrol? Probeer dan ter afwisseling een van onze tv-tips met mama’s in de hoofdrol.

Meer artikels over Vaderdag lees je hier.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 05/06/2020, laatste update op: 16/06/2020