Auteur Isabel Boons wil in deze bizarre tijd deze ‘feestdag’ opdragen aan alle mama’s, moekes, meemoeders, stiefmama’s, oma’s en meme’s die een gebroken hart met zich meedragen. Want Isabel verloor haar meme aan corona. En ‘viert’ nu haar eerste Moederdag zonder haar held…

Het kwam als een mokerslag: meme heeft COVID-19… Precies een week na dit telefoontje moesten we afscheid nemen. Een afscheid dat geen afscheid was.

Ik moest schreeuwen vanachter een raam hoe zielsveel ik van haar heb gehouden, hoe ze me heeft gevormd tot wie ik vandaag ben, hoe hard ik naar haar heb opgekeken, hoe onnoemelijk veel ik haar wel zou missen.

Nu is ze weg… zonder allerlaatste kus, zonder die broodnodige knuffel, zonder dat ik haar hand kon vastnemen toen ze voorgoed vertrok, alleen…

Mijn held verliet zeer stil het leven, nu is het leven zo stil als de nacht. Ik brak toen mijn zoon naast haar uitgestrooide as ging neerzitten, maar ik moest ook stilletjes lachen toen hij er zich eventjes later bijna inrolde.

En nu is het Moederdag, de eerste zonder mijn held.

De mooiste naam ter wereld

Ik ben opgegroeid bij meme en pepe. Als alleenstaande mama, kon mijn eigen moeder de zorg voor mij en een loodzware job maar moeilijk combineren.

Meme schotelde de meest waanzinnige gerechten voor -vandaar mijn liefde voor koken. Ze overstelpte me met liefde en ze was er altijd op mijn zeer avontuurlijke weg naar volwassenheid.

Onze dochter kreeg haar naam, de mooiste en meest integere naam ter wereld: ‘Laurette’. En hoewel ze aan alzheimer leed en al enkele jaren rondzwierf in haar eigen hoofd, was ze bij de pinken. Ze was onverwoestbaar, maar een virus heeft haar letterlijk de adem ontnomen.

LEES OOK > Mijn eerste Moederdag: ‘Voor het eerst voel en weet ik wat het écht betekent om moeder te zijn’

En nu is het Moederdag, de eerste zonder mijn held

Het is een Moederdag voor iedereen die iemand moet missen.

Ik ben niet alleen, zoveel andere mama’s moeten iemand missen op Moederdag. Daarom zou ik in deze bizarre tijd onze ‘feestdag’ willen opdragen aan alle mama’s, moekes, meemoeders, stiefmama’s, oma’s en meme’s die een gebroken hart met zich meedragen.

Laten we op Moederdag het leven vieren, ons laten omringen door onze kinderen en ons gezin. Laat jezelf verwennen of verwen jezelf.

Mijn voornemen op Moederdag? Ik laat me overstelpen met knuffels van Laurette en Henri, vraag om nog meer knuffels, bestel take-away pizza en ontkurk mijn beste fles rode wijn.
Laten we met z’n allen dat glas wijn teveel drinken in ons kot en klinken op diegene die op onze schouder zitten.

Eén ding weet ik zeker, ze zijn bij ons.. voor altijd. Santé, op alle mama’s waar ze ook mogen zijn!

Over Isabel Boons

Auteur Isabel Boons schreef als culinair journaliste tal van drankboeken, waaronder ‘Gin & Tonic, de complete gids’, maar ook ‘Van Gin tot Pap: De ultieme survivalgids voor het opvoeden van kleine monsters’. Want als mama van Laurette (6) en Henri (4) weet ze beter dan wie ook hoe moeilijk de omschakeling van gin naar pap kan zijn.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 04/05/2020, laatste update op: 23/05/2022