Tegenwoordig wordt een op de vijf vrouwen geen moeder. Kinderloosheid is van alle tijden, maar sinds enkele decennia heb je als vrouw echt de keuze: ga je voor een kind of niet? En hoewel ‘baas in eigen buik’ al een tijdje meegaat, ervaren jonge koppels ook nu nog druk van hun omgeving als ze geen kinderen hebben.

Kies je voor een kind, of niet? Het is een vraag waar heel wat vrouwen vandaag mee worstelen. Dat blijkt toch uit de vele getuigenissen die Patricia de Ryck (35) via haar blog ‘Twijfelmoeder‘ verzamelt. Wat als een persoonlijk verhaal over haar ‘kinderwens-dilemma’ begon, heeft inmiddels geleid tot de publicatie van een boek.

Twijfelen is goed

In ‘De twijfelmoeder’ beschrijft de Nederlandse journaliste, intussen moeder van een zoon, de twijfels die de keuze voor kinderen of voor bewuste kinderloosheid met zich meebrengen.

Op zich is het goed dat je twijfelt, stelt de auteur haar volgers – en nu ook lezers – gerust. Weinig beslissingen in het leven hebben immers zo veel impact. Door twijfel ben je gedwongen om de positieve én negatieve kanten van je keuze bewust te overwegen. Alleen zo kom je tot een gegronde beslissing.

LEES OOK > Ongepland zwanger: wat nu?

Spijt?

Met haar boek reikt
 de Ryck vrouwen én mannen een praktische gids aan om los te komen van hun twijfels. Ze heeft het over het ‘oergevoel’ dat uitblijft, de angst om je eigen leven en dromen op te geven, de verwachtingen van het ouderschap en de vraag wat een kind met je relatie doet. Verder staat ze stil bij wat ze de ‘netelige kwestie’ noemt dat je ooit spijt kan krijgen dat je geen kinderen hebt.

Wat dat laatste betreft, toont een recente masterproef van VUB-studente Hannelore Stegen aan dat wie bewust kinderloos blijft daar zelden of nooit spijt van heeft. Veel kinderloze mensen hebben een goede band met de kinderen van anderen, zijn er vaak actief mee bezig en voelen zich ook betrokken.

Geen cavia

De twijfelmoeder wil vooral vrouwen beter bijstaan die worstelen met hun kinderwens. Want het thema blijft in gesprekken met familie en vrienden vaak een groot taboe.

Laat dit boek dan ook meteen voor de buitenwacht een signaal zijn dat een vraag als ‘wanneer komt dat kind er?’ niet hetzelfde gewicht heeft als ‘wanneer neem jij een cavia?’.

De twijfel­moeder, Wel of niet moeder worden is verschenen bij HarperCollins (17,50 euro). Voor al wie twijfelt is de Ryck ook een besloten Facebookgroep gestart: Twijfel over kinderwens.

Dit artikel verscheen in december 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 17/02/2020, laatste update op: 22/06/2023