Bij de invoering van het groeipakket in 2019 veranderde er het een en ander aan de financiële tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid aan ouders met kinderen. Wat is de pleegzorgtoeslag?

Wat is de pleegzorgtoeslag?

Kinderen die in een pleeggezin geplaatst zijn, hebben recht op een extra bedrag van het groeipakket.

Pleegouder als opvoeder

Voor pleegouders vanaf 2019 geldt dat zij als opvoeder worden beschouwd voor een kind geplaatst in hun gezin. Zij zullen dan ook het maandelijkse basisbedrag voor dat gezin ontvangen.

LEES OOK > Wegwijs in kinderbijslag-land: wat mag je verwachten van het Groeipakket?

Soort pleegzorg

Er is ook een zorgtoeslag voor pleeggezinnen voorzien: de pleegzorgtoeslag van 65,58 euro per maand (in 2022). Hier speelt de soort pleegzorg een rol.

  • maakt het kind duurzaam deel uit van het gezin of doe je aan perspectiefbiedende pleegzorg, dan krijgt het pleeggezin de pleegzorgtoeslag
  • biedt je gezin perspectiefzoekende pleegzorg, met als doel dat het kind zo snel mogelijk terugkeert naar zijn thuis, dan wordt de pleegzorgtoeslag uitgereikt aan de persoon die voor de plaatsing het groeipakket kreeg.

Een pleegkind in je gezin wordt voor de bepaling van de gezinsgrootte en de berekening van de sociale toeslag volledig meegeteld.

Bij plaatsing in een instelling wordt het kind meegeteld in het gezin waar het het laatst verbleef.

Voor 2019

Het groeipakket voor pleegouders geldt voor situaties vanaf 2019. Dat is voor alles zo binnen het groeipakket. Wie voor 1 januari 2019 al een pleegzorgtoeslag ontving, blijft die ontvangen zolang de plaatsing niet wijzigt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/12/2018, laatste update op: 20/10/2022