Sinds 2019 krijgt elk kind in Vlaanderen het groeipakket. Dat is een verzameling van financiële tegemoetkomingen die een gezin met een of meer kinderen krijgt van de Vlaamse overheid om een deel van de opvoedingskosten te compenseren. Maar wat mag je nu precies verwachten?

Basis

Elk gezin krijgt per kind:

  • een eenmalig startbedrag (vroeger: kraamgeld of adoptiepremie)
  • een maandelijks basisbedrag (vroeger: kindergeld of kinderbijslag)
  • een jaarlijkse schoolbonus (vroeger: schoolpremie)

Het start- en basisbedrag zijn gelijk voor elk kind geboren sinds 2019. Het startbedrag kan je vanaf vier maanden vóór de vermoedelijke geboortedatum aanvragen.

LEES OOK > Geboortechecklist: wat moet je in orde brengen na de bevalling?

Opvang & school

Volgende participatietoeslagen krijg je onder bepaalde voorwaarden:

  • een kinderopvangtoeslag per dag: als je baby of peuter naar een Nederlandstalige kinderopvang gaat die voor het dagtarief geen rekening houdt met je inkomen
  • een jaarlijkse kleutertoeslag: als je kleuter op drie en vier jaar voldoende dagen naar een erkende Nederlandstalige kleuterschool gaat
  • een jaarlijkse schooltoeslag (vroeger: schooltoelage): deze krijg je automatisch als je schoolgaande kinderen hebt (ouder dan 3 jaar) en minder verdient dan bepaalde grenzen volgens je gezinssamenstelling.

Extra

Ook deze maandelijkse extra toeslagen krijg je onder bepaalde voorwaarden:

Vijf uitbetalers

Als ouder kan je kiezen voor één van deze vijf organisaties die het groeipakket uitbetalen: FONS, Kidslife Vlaanderen, MyFamily, Parentia en Infino.

Wie niet kiest, komt automatisch bij FONS terecht, de uitbetaler van de Vlaamse overheid.

De bedragen zijn bij elke uitbetaler dezelfde. Alleen hun dienstverlening (bereikbaarheid, snelheid om vragen te beantwoorden …) kan verschillen.

LEES OOK > De uitbetaler van het groeipakket kies je vanaf nu zelf

Woon je in Brussel?

Als je in Brussel woont, krijg je de kinderbijslag niet via het groeipakket, maar via Iriscare.

Gaat je kind naar een Nederlandstalige kinderopvang of school? Dan krijg je de kinderopvang-, kleuter- en schooltoeslag wel via het groeipakket. Op voorwaarde dat je je voor deze toeslagen aansluit bij een Vlaamse uitbetaler.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 02/10/2022, laatste update op: 17/04/2023