Het geld dat ik tijdelijk niet nodig heb, kan ik vandaag maar beter beleggen dan op een spaarboekje te zetten. Maar ik wil mijn geld graag duurzaam beleggen. Hoe weet ik dat mijn spaarcenten niet naar de wapenindustrie, sterk vervuilende sectoren of bedrijven op het terrein van de fossiele energie vloeien? 

Duurzaam beleggen

De banksector zet vandaag nadrukkelijk in op beleggingen die mens, milieu en maatschappij ten goede komen. Volgens recente cijfers is in België iets meer dan de helft van het vermogen belegd in openbare fondsen met minstens ‘duurzaamheidskenmerken’.

Grote banken geven je zelfs de garantie dat zo goed als al hun fondsen nu duurzaam zijn, wat weliswaar ruimer is dan puur ‘groen’ (water, schone lucht, alternatieve energie …). In elk geval is de kans dat je je spaargeld in de wapensector belegt, vandaag vrij klein.

LEES OOK > Verwarmen zonder fossiele brandstoffen: hoe doen we dat?

Rendement

Maar hoe weet je nu waar je spaargeld precies aan besteed wordt? Febelfin, de federatie van de financiële sector, heeft een online dossier over hoe je een duurzame belegging herkent. Ze waarschuwen ook voor de misverstanden die over duurzaam beleggen de ronde doen. Zo is duurzaam beleggen meer dan beleggen in windmolens of bioboeren. Het gaat ook over sociale projecten of goed bestuur.

En wie dacht dat duurzame investeringen minder opbrengen, vergist zich. Meer nog: bedrijven met oog voor milieu en samenleving zijn vaak ook meer op vernieuwing gericht. En dat rendeert. En zelfs al heb je eens minder rendement, dan komt je investering op lange termijn zonder meer volgende generaties ten goede.

Openheid

Sinds vorig jaar verplicht Europa de financiële sector om meer openheid te geven over hoe duurzaam hun fondsen zijn. De EU wil immers vermijden dat fondsenbeheerders hun producten groenwassen en duurzamer voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn.

Toch hebben we nog een hele weg te gaan, want amper vier procent van ons gezamenlijke vermogen gaat naar projecten die duurzaamheid echt voluit als doel stellen.

LEES OOK > ‘Grootouders voor het klimaat’ strijden voor groene toekomst kleinkinderen

Meer info

Wil je weten hoe duurzaam je bank is en welke duurzame beleggingen ze aanbiedt? Neem dan een kijkje op dit overzicht van Fairfin (p. 30-31).

Dit artikel verscheen in februari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/02/2022