In ons gezin hebben we twee kleine kinderen van zes maanden en anderhalf jaar. Sinds vorige maand ben ik weer voltijds aan het werk. Dat is niet altijd even makkelijk met die twee kleintjes. Vaak is het ’s avonds een rush en hebben we niet veel tijd voor elkaar. In het weekend wordt er veel ‘bijgerust’ en dat hebben we ook echt nodig. En dan is er nog het huishouden. De tijd met elkaar is dus zeer beperkt. Hoe kan ik toch meer qualitytime met de kinderen doorbrengen?

Bouw kleine positieve momentjes in

Dit is een heel herkenbare situatie. Hoe combineer je het managen van je gezin met je werk, en hoe hou je qualitytime over voor de kinderen? Bij qualitytime denken we vaak aan grote dingen: een leuke activiteit of gezinsuitstap.

Maar kinderen genieten evengoed van korte positieve momentjes gedurende de dag, die vaak makkelijker te organiseren zijn: speel wat mee met hun spel, bekijk samen een tv-programma, praat met hen tijdens het eten, ga mee in bad, lees een kort verhaaltje voor het slapengaan, stop even met de rush en geef ze een stevige knuffel.

LEES OOK > Meer tijd voor de kinderen: waarom voelt het als te weinig?

Ga na wat je kind leuk vindt

Als je qualitytime invult, is het belangrijk dat je nagaat waar je kind echt plezier aan beleeft. Vul die tijd niet zelf in voor je zoon of dochter. Observeer je kinderen: waarmee spelen ze? Waarover praten ze? Waar liggen hun interesses?

Stel een taak nog even uit

Stel je de vraag: ‘Moet ik dit NU doen?’. Moet je nu echt de vaatwasser leegmaken of kan je even met je zoontje met de auto’s racen om dan nadien de vaatwasser leeg te maken? Moet je die mail nu beantwoorden of kan die taak wachten tot de kinderen in bed liggen?

Wees mild voor jezelf

Is het een drukke, moeilijke periode – met veel taken op het werk of je zit minder goed in je vel –, wees dan mild voor jezelf. Vergeef het jezelf dat je nu wat minder tijd voor de kinderen hebt. Maar neem je wel voor om dat weer op te nemen zodra het lukt.

Deze vraag werd beantwoord door De Praatdoos, een psychologenpraktijk voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Dit artikel verscheen in januari 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 29/05/2020, laatste update op: 08/05/2023