Heb jij ook het gevoel dat je constant aan het haasten bent? Op weg naar de crèche, naar school, naar het werk of de omgekeerde weg. We hebben geen tijd voor de kinderen!

Of zo lijkt dat toch want volgens de cijfers besteden we nu meer tijd met de kinderen. Dubbel zoveel zelfs! Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door The Economist en zijn de gemiddelden van 11 landen, waaronder Frankrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland en Canada.

Meer tijd voor de kinderen

Gemiddeld besteedden middenklassemoeders 104 minuten per dag aan hun kinderen in 2012. In 1965 was dat ‘maar’ 54 minuten.

Indrukwekkend, die verdubbeling, maar de papa’s deden nog beter. Zij spendeerden in 2012 bijna vier keer zoveel tijd (59 minuten) aan hun kinderen dan in 1965 (16 minuten).

Ook opvallend is de kloof met moeders zonder universitair diploma: zij hebben een half uur per dag minder tijd voor de kinderen: 74 minuten dus.

LEES OOK > Te weinig tijd? ‘Je kan echt kiezen voor minder drukte’

Praktische beslommeringen

Hoe kan dat nu? Waarom voelt het alsof we steeds minder tijd hebben voor de kinderen? Of toch: minder kwali-tijd?

Want ja, een groot deel van de tijd gaat op naar praktische zaken. Bijvoorbeeld: voeren van en naar school en/of hobby’s; koken en samen eten, opruimen en huiswerk maken. Pas in tweede instantie komt de fun: samen spelen, lezen of tv kijken.

Geen wonder dat onze kinderen wel veel tijd opslorpen, maar we toch vinden dat we niet altijd met hen kunnen doen wat we willen doen.

Kwaliteit vs kwantiteit

‘De hoeveelheid tijd die we met hen doorbrengen, is ondergeschikt aan de kwaliteit van de contactmomenten’, benadrukt Elke Van Hoof in De Morgen. ‘Waar wil je als ouder voor staan? Welke waarden en normen wil je meegeven? Dat is veel belangrijker als ouder om te bepalen.’

LEES OOK > Ik wil meer qualitytime met de kinderen, hoe begin ik daaraan?

Enkele tips

Bewust tijd doorbrengen met de kinderen, dat is dus de sleutel. Hoe begin je eraan?

  • Kwali-tijd in de auto: geen schermen, alleen meezingen met de radio of vertellen over school. Dat kan al eens wat lastiger worden bij oudere kinderen en ruzies over de liedjes, maar goed: je moet ergens beginnen!
  • Probeer multitasken te verminderen: geen werkmails tijdens het koken bijvoorbeeld, geen iPad bij het tv-kijken.
  • Schakel de (iets oudere) kroost in voor de huishoudelijke taakjes: als de vaatwas wordt geleegd en de tafel wordt gedekt terwijl jij kookt, dan is er meer tijd, ruimte en energie vrij voor een gesprek. Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Lees hier onze tips voor kleuters, schoolkinderen en tieners.
  • Een lege dag mag! De agenda staat (ook voor kinderen) al vol genoeg. Een gewone dag thuis rondhangen (yep, inclusief verveling en ruzies …)
  • Hulp bij de opvoeding/opvang mag: we hoeven niet altijd de kinderen zelf af te halen of te brengen naar elk feestje en elke hobby.
  • Steek je gsm weg bij een uitstap – maar net genoeg bij de hand voor af en toe een foto, natuurlijk.
  • Speel eens een uur (of twee) onbezonnen mee. In ruil mogen de kinderen daarna meehelpen met de was plooien…
  • Familie film/spelletjes/… -avond: op een avond per week (of per maand) gaat alle aandacht naar elkaar en doe je samen iets, binnen of buiten.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/12/2017, laatste update op: 07/07/2022

Tags: