Zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten kan hij met je mee op de fiets. Systemen genoeg, voor alle leeftijden – tot je bengel klaar is om zelf de voeten op de trappers te zetten. Maar hoe hou je het veilig? Deze 10 tips loodsen je veilig met je kind op de fiets door het verkeer.

Veilig met je kind op de fiets? Dat doe je zo!

 1. Schaf degelijk, veilig materiaal aan en gebruik dat op de correcte manier. Laat je goed adviseren bij de aankoop, en weet dat kwaliteit een prijs heeft. Zorg ervoor dat je fiets helemaal in orde is.
 2. Pas het systeem aan volgens de leeftijd en het gewicht van je kind. Gebruik bijvoorbeeld een schelp of hangmatje voor baby’s en een hoofdsteun voor peuters. Respecteer altijd het maximale laadgewicht en controleer regelmatig of de bevestigingspunten nog goed vastzitten. Bescherm je kind tegen schokken met een goed veersysteem in de bakfiets of fietskar.
 3. Zorg ervoor dat reflectoren op de juiste plaats zitten: achteraan dicht tegen de buitenrand van de fietskar, en vooraan tegen de hoeken aan bij de bakfiets. Zo kunnen autobestuurders de breedte van de kar en bak goed inschatten.
 4. Probeer zoveel mogelijk op te vallen in het verkeer, want een kar of bak zit onder ooghoogte. Monteer reflecterende stickers en een vlagje op de fietskar, en kies een kar of bak in een felle kleur. Vergeet ook de fietsverlichting en fluohesjes niet.
 5. Een fietshelm is een absolute must, zowel op het fietsstoeltje als in de fietskar of bakfiets. En waarom zou je zelf geen helm dragen? Dat is niet alleen veiliger, je geeft meteen het goede voorbeeld.
 6. Gesp je kind altijd goed vast, ook voor korte afstanden. Met een dubbele standaard (statief langs weerszijden van je fiets) blijft je fiets stabiel staan terwijl je de kinderen vastgespt of losmaakt. Elk kind moet een beveiligde plek hebben.
 7. Sluit bij een fietskar het muskietennet. Zo bescherm je je kroost niet alleen tegen insecten en opspattende steentjes, je houdt ook nieuwsgierige handjes veilig in de kar. Let er bij de bakfiets op dat kinderen hun handen binnenboord houden, en er niet uit leunen. Maak hierover op voorhand goede afspraken.
 8. De bakfiets en fietskar reageren anders dan je gewone fiets. Fiets dus voorzichtig en hou rekening met het extra gewicht en het nieuwe evenwicht. Hou ook voldoende afstand, want je hebt een langere remafstand. Kijk met de fietskar goed uit als je tussen twee paaltjes door rijdt of bij een verhoogd fietspad, want de kar achter je rug is breder dan het stuur voor je neus.
 9. Gebruik je een fietsstoeltje? Zet dan alles in het werk om de voetjes te beschermen tegen een vreselijk tussen-de-spaken-incident! Voorzie dus voetsteuntjes en spaakafscherming. Een fietskar of bakfiets is wel veiliger.
 10. Bakfietsen met drie of vier wielen worden niet als fietsen beschouwd, maar als rijwielen. Daarvoor gelden soms andere verkeersregels. Zo mag je niet tegen de richting rijden in een eenrichtingsstraat. Je mag ook niet op het fietspad rijden als de fiets (met lading) breder is dan een meter.

Dat waren ze alle 10! Nu ben je helemaal klaar om veilig met je kind op de fiets te stappen!

LEES OOK > Verkeer op kindermaat maakt de weg veilig voor iedereen

Meer info

 • De Fietsersbond heeft online heel wat interessante informatie. Via hun website kun je ook de brochure ‘Zet je kinderen veilig op weg’ bestellen. Een aanrader!
 • Op Go With The Velo vind je heel concrete fiets-je-datjes en praktische tips, én kun je een duwtje in de rug krijgen voor een straffe fietsactie.

LEES OOK > 7 systemen om kinderen te vervoeren met de fiets

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 10/03/2020, laatste update op: 10/04/2024