Elke grootouder spreekt in superlatieven en met fonkelende ogen als het over zijn of haar kleinkinder(en) gaat. De relatie tussen grootouder en kleinkind is dan ook heel bijzonder en de liefde voor elkaar overbrugt moeiteloos de generatiekloof. Grootouders zijn dol op hun kleinkinderen, en kleinkinderen houden van hun oma’s, opa’s, bompa’s en mémé’s. Waarom kleinkinderen je gelukkig maken? Omwille van deze redenen:

Levensvreugde en nostalgie

De relatie met je kleinkind roept wellicht herinneringen op aan de kinderjaren van je zoon of dochter. Misschien herbeleef je wel gevoelens uit je eigen jeugd. De onbevangenheid en levensvreugde van kleine kinderen werkt aanstekelijk op hun omgeving.

Geef toe, je was – bijna – vergeten hoe leuk het is om hardop kinderliedjes te zingen in de wagen, diertjes in de kinderboerderij te voederen of over grote plassen te springen. Het enthousiasme van jonge kleinkinderen legt de juiste focus om alles uit je dag te halen en samen te genieten van eenvoudige dingen die het leven groots maken.

Leerrijke dagen

In zijn bekende liedje ‘Wonderful world’ uit 1967 zingt Louis Armstrong over de schoonheid van het leven met kinderen die veel meer zullen leren dan hij ooit zelf zal weten. Het thema is nog steeds actueel.

Onze kleinkinderen groeien op in een snel veranderende, voor een groot deel digitale wereld. Je staat ervan versteld hoe snel ze nieuwe technologieën oppikken en wat ze al kunnen. Kleinkinderen vinden het leuk om oma en opa wegwijs te maken in hun wereld en stimuleren je om zelf ook bij de tijd te blijven op het vlak van technologie.

LEES OOK > Opa Leo Bormans over de onvoorwaardelijke liefde voor een kleinkind

Het genot van de luxepositie

Als grootouder heb je de luxe om de opvoeding aan de ouders over te laten en je te concentreren op de leuke dingen. Je kleindochter of kleinzoon ervaart veiligheid, plezier en liefde met jou in de buurt, en omgekeerd kan je ten volle genieten van hun wilde verhalen, guitige oogjes en aanstekelijke lach. Je zou van minder gelukkig worden.

Knuffels en kusjes

Kinderen spelen goed in op onze ‘huidhonger’. Niets is zo fijn als eens goed vastgepakt te worden en het gevoel te krijgen dat je graag wordt gezien. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zorgt voor dit goede en gelukkige gevoel. En ach, wat geeft het dan dat hun handjes plakken en hun kusjes vergezeld worden van een pak snot?

Kleinkinderen geven je leven kleur zoals niets of niemand anders dat kan. En ook al zijn ze soms lastig, luid, druk en vermoeiend… een leven zonder kan je je niet inbeelden.

LEES OOK > Grootouder worden: het verandert je leven

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/06/2019, laatste update op: 28/06/2023