Een koppel dat trouwt, altijd plezant. Maar wat doe je met de kinderen tijdens het trouwfeest? Neem je ze mee als gast of net niet? En wat als je zelf het feest geeft?

Als gast telt in principe de tekst op de envelop of de uitnodiging. Staan de namen van de kinderen niet op de envelop of wordt niet vermeld dat kinderen welkom zijn, dan zijn ze waarschijnlijk niet uitgenodigd.

Grijze zone

Maar zo zwart/wit is het niet altijd. Ook de relatie tot de bruid en bruidegom, het tijdstip, de locatie én de leeftijd van de kinderen speelt een rol. En sommige koppels (zeker in families met geen of weinig kinderen) denken er gewoon niet aan om duidelijk te vermelden of kinderen toegelaten zijn.

Net door die ‘grijze zone’ ontstaan verwarrende situaties. Sommige mensen nemen de kinderen sowieso mee en andere laten ze thuis terwijl er voor entertainment of een babysit is gezorgd.

Eén gouden tip: twijfel je of de kinderen welkom zijn, vraag het dan gewoon aan de bruid en de bruidegom!

LEES OOK > Kleuter wil niet eten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Ken je kinderen

Tot slot: ken jezelf en je kinderen. Heb je actieve kleuters en wil je graag met je vrienden praten, dan kan je ze beter thuislaten. Zijn je kinderen ouder en kennen ze ook andere kinderen of is er speelruimte, dan kan je overwegen ze mee te nemen.

Bij een receptie kan sowieso meer dan op een avondfeest, maar door het gewoon te vragen, voorkom je irritatie bij het bruidskoppel en een ongemakkelijk gevoel bij jezelf.

Wat doen met de kinderen?

Wat doe je dan met de kinderen als ze niet welkom zijn? Een babysit regelen bij de Gezinsbond natuurlijk! Of de grootouders/een tante/vriendin kunnen ze een hele dag verwennen … of ze komen oppikken na een deel van het feest?

En wat als ze wél welkom zijn, maar ze zijn nog een tikje te klein om ze met een gerust hart rond te laten rennen? Bekijk of het mogelijk is om een babysit te huren die ter plaatse de kleinere kinderen entertaint. Als er nog andere ouders met kleine kinderen zijn, dan kan je de kosten ook delen!

LEES OOK > Hoe vind je een goede babysit?

Bruidskoppel

Als bruid of bruidegom is het dus belangrijk om zo specifiek mogelijk zijn: vermeld op de uitnodiging expliciet of kinderen zijn toegelaten of bij welk deel ze welkom zijn (ceremonie/receptie/…). Dit voorkomt veel verwarring (en onwelkome gasten en extra kosten!).

Heb je het niet vermeld en krijg je de vraag, probeer dan consequent te zijn en de correcte reden te geven. Leg uit dat enkel kinderen van familie welkom zijn, bijvoorbeeld. Niet gemakkelijk omdat je goed wil doen voor iedereen. Besef wel dat anderen zich vragen stellen als ze toch kinderen zien terwijl die van hen niet welkom waren.

Als je eigen kinderen aanwezig zullen zijn, dan voorzie je meestal al wat entertainment en/of een babysit. Bekijk met de genodigden of ook hier de krachten (en babysitkosten) gebundeld kunnen worden.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/06/2017, laatste update op: 23/02/2022