We vinden het doodnormaal dat er water komt uit het kraantje in de keuken en badkamer of dat we er het toilet mee kunnen doorspoelen. Maar de houdbaarheidsdatum van die evidenties komt snel dichterbij. Twee maanden vroeger dan vorig jaar worden we al aangemaand om zuinig om te gaan met zowel drink- als regenwater. Water sparen is dus de boodschap. Wij geven wat huis-, tuin- en keukentips waar je meteen mee aan de slag kan.
In de keuken
Van zodra je een gewone kraan opendraait, stroomt er per minuut zo’n 10 à 12 liter uit. Met een bruismondstuk op de kraan van de gootsteen of van de wastafel kan je het debiet ervan met zowat de helft verminderen, tot 5 à 6 liter per minuut.
Een afwas onder een lopende kraan die zo’n vijf tot tien minuten duurt, kan een verbruik van 40 liter betekenen. Een zuinige vaatwasser daarentegen gebruikt minder dan de helft daarvan. Vuile vaat voorspoelen is trouwens niet nodig. Schraap wel de etensrestjes ervanaf om te voorkomen dat de machine verstopt.
Ook bij het koken kun je water sparen. Aardappelen en groenten, maar ook vis en rijst, kun je stomen. Zo heb je heel wat minder water nodig dan wanneer je ze kookt. En de natuurlijke smaak en vitamines blijven beter bewaard dan in het kookwater of in de pan.
In de badkamer
Een douche of bad verbruikt heel wat. Een halfvol ligbad bevat al snel 50 liter, evenveel als een moderne wasmachine per wasbeurt verbruikt. Kort douchen is zuiniger, als je er tenminste niet te lang onder blijft staan. Met een spaardoucheknop ben je al goed bezig: die verbruikt slechts 5 tot 9 liter per wasbeurt, terwijl een gewone doucheknop dubbel zoveel water laat stromen.
Je elke dag douchen is nergens voor nodig. In plaats daarvan kun je jezelf ook gewoon wassen aan de wastafel. Daar heb je hooguit drie liter water voor nodig. Dus diep die washandjes maar op!
Kleinste kamertje
Het toilet is ook een grote slokop. Bij elk bezoek spoelen we zowat 10 liter water door de wc. Kies dus bij aankoop voor een waterbesparend toilet, en bekijk of je het kunt aansluiten op regenwater. Ook de was kan trouwens prima op regenwater.
Bij oudere toiletten kun je water sparen door bijvoorbeeld een paar gevulde flessen in de stortbak te leggen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er nog steeds goed genoeg doorgespoeld wordt.
En dan ook nog …
Het kraantjeswater waarin je je groenten gespoeld hebt, kan je in een teiltje opvangen en toedienen aan de planten binnenshuis of in je tuin.
Kamerplanten plaats je liever niet in de volle zon. En door de vloer alleen te vegen en te stofzuigen, bespaar je evengoed water. De auto wassen stel je voorlopig beter even uit, of gebruik een kleine emmer water en een spons in plaats van de tuinslang.
Denk je dat er misschien ergens water lekt? Ga dan eens kijken of de watermeter stilstaat als alle kranen in huis dichtgedraaid zijn en het toiletreservoir vol is. Als de meter toch draait, loopt er ergens water weg.
LEES OOK > Snelle tips om minder water verbruiken met je gezin
Minder water dan Spanje
Verrassend genoeg is Vlaanderen eigenlijk waterarm gebied. We beschikken over minder water per inwoner dan Spanje en Portugal. Als je dat weet, klinkt het niet meer zo gek dat water sparen ook hier een prioriteit moet zijn.
Maar het plaatje is nog groter: we beseffen het nauwelijks, maar het meeste water dat we dagelijks verbruiken komt niet via de waterleiding ons huis binnen, maar via onze voeding en onze kleerkast.
Zo is er voor de productie van één kilogram rundsvlees ruim 15.000 liter water nodig. Voor een kilo kippenvlees is dat ruim 4000 liter. En zelfs ons onmisbare kopje koffie vereist bijna 125 liter, evenveel als een volle badkuip!
Je jeansbroek heeft 8.000 liter water gekost, waarvan het grootste deel nodig was om katoen te kweken. Het bijpassende T-shirt kostte ‘maar’ 4.500 liter water.
Leven op grote watervoet
Indien het water eerlijk verdeeld zou worden onder alle (bijna) acht miljard mensen op de planeet, dan zou iedereen dagelijks over 5500 liter kunnen beschikken. Maar de watervoetafdruk van de gemiddelde Vlaming is 7400 liter groot. Dat is maar liefst 2000 liter meer. Je denkt dus maar beter twee keer na voor je je laat verleiden door die mooie bloes in de etalage, of door dat malse biefstukje in de koeltoog.
Benieuwd hoe jouw watervoetafdruk eruitziet? Op Water Telt kun je die zelf berekenen.
LEES OOK > Kunnen we ons water verwarmen met zonneënergie?
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.
Gepubliceerd op: 27/05/2020, laatste update op: 03/07/2020