Het voelt misschien wat vreemd om met je lege lijf en pasgeboren kleintje in de armen al na te denken over het anticonceptiemiddel dat je straks weer gaat gebruiken, en toch is het belangrijk. De geboorte is een goed moment om er eens bij stil te staan. Welke vorm van anticonceptie past het best bij jullie?

Of het nu je eerste kindje is of je derde, na de geboorte is niets nog hetzelfde. Je thuissituatie verandert, je relatie, je lichaam, en ook jij zult voortaan misschien anders in het leven staan. Geen slecht idee dus om ook even na te denken of je vroegere anticonceptiemiddel nog wel bij dat nieuwe leven past.

Minipil

Geef je borstvoeding, dan worden alle vormen van anticonceptie afgeraden die oestrogenen bevatten, omdat dat hormoon de melkproductie kan onderdrukken.

Na de geboorte van je kindje krijg je daarom van je gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw meestal al een voorschrift mee voor de minipil (POP, Progestative Only Pill). Deze pil bevat alleen een dosis progesteron en neem je dagelijks in zonder stopweek.

Borstvoeding

‘Vaak wordt vrij snel na de bevalling al een voorschrift meegegeven met het advies om tussen de tien dagen en de drie weken met je minipil te starten’, legt vroedvrouw Joke Muyldermans uit. ‘Het is dan misschien nog niet echt nodig, maar als de melkproductie eenmaal goed op gang gekomen is, kan het meestal ook geen kwaad.

Borstvoeding geven kan de eerste zes maanden een bepaalde bescherming bieden tegen een nieuwe zwangerschap, maar is zeker niet sluitend. De kans dat je zwanger raakt is kleiner, maar niet nihil. Daarom wordt in de praktijk meestal nog een anticonceptiemiddel aanbevolen.’

LEES OOK > 14 dingen die ik geleerd heb door borstvoeding te geven

Safety first

‘Geef je geen borstvoeding, dan kun je ongeveer zes weken na de bevalling je maandstonden krijgen. Bij volledige borstvoeding kan het maanden duren voor je weer ongesteld wordt.

Sommige vrouwen zijn na hun bevalling al na drie maanden weer vruchtbaar, andere hebben na 14 maanden nog steeds hun maandstonden niet. Sowieso is het heel moeilijk te voorspellen wanneer je weer vruchtbaar zult zijn.

Begint je menstruatie, dan was je twee weken ervoor vruchtbaar, daarom is het wel belangrijk om over anticonceptie na te denken zodra je weer begint te vrijen. En om zekerheid te hebben, moet je de minipil toch al zeven dagen na elkaar genomen hebben.’

Hormoonspiraaltje

Veel vrouwen kiezen na hun bevalling voor een hormoonspiraaltje als anticonceptie. Dat wordt (pijnloos) in je baarmoeder geplaatst en geeft daar een kleine hoeveelheid hormonen af die de innesteling van een bevrucht eitje tegenwerken en de spermatozoïden minder actief maken.

Omdat je baarmoeder na de bevalling te kwetsbaar is, moet je acht tot tien weken wachten voor zo’n spiraaltje geplaatst kan worden.

Vroedvrouw Joke: ‘Je kunt het spiraaltje combineren met borstvoeding, maar hier geef ik toch meestal ook het advies om eerst even de minipil te nemen zodat je zeker weet dat de hormonen geen invloed hebben op je lichaam en melkproductie.

Met een pil kun je makkelijk van de ene dag op de andere stoppen, een spiraaltje haal je er niet zo snel weer uit.’

LEES OOK > Eerste keer ouder, een groeiproces: ook voor je relatie

Welk anticonceptiemiddel past bij jullie?

‘Elke mama is anders, elk lichaam is anders en elke cyclus is anders. Daarom vind ik het als vroedvrouw heel belangrijk om niet te veralgemenen en echt met de ouders zelf te kijken welke vorm van contraceptie het best bij hen past. Dat is een heel individuele keuze.

De geboorte van je kindje is de perfecte aanleiding om hier eens bij stil te staan. Durf het gesprek erover aan te gaan met je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog. Informeer je en kies dan vooral waar jij je het best bij voelt.’

Een handig overzicht vind je op allesoverseks.be/anticonceptie. Maar praat er vooral over met je arts.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 26/11/2020, laatste update op: 15/02/2021