Je pasgeboren kindje dat in de couveuse moet… zoiets kan bijzonder hard aankomen. Geen kinderbedje op de kamer. Geen onbezorgde trots. Niet urenlang kijken naar en genieten van je kersverse baby. Je bent bezorgd en durft amper blij te zijn. Misschien ben je zelfs bang om je kindje even vast te houden. Duizend vragen spoken door je hoofd. Waarom? Wat nu? Hoe ga je om met onzekerheid bij een couveusekindje?

Een band met je baby

Het belangrijkste is dat jij toch bij je baby kunt zijn en zoveel mogelijk mag helpen bij de verzorging. Misschien zie je dat niet helemaal zitten, ben je bang voor wat je te zien en te horen krijgt.

Probeer dat even uit je hoofd te zetten en ga toch maar, want zo kun je de band met je kindje versterken. Laat je niet afschrikken door draden en apparatuur, maar kijk naar je zoon of dochter. Vraag om hem of haar te mogen aanraken en praat met je kindje.

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over zijn of haar gezondheid, typische trekjes en de kansen. Zo blijf je betrokken bij alles wat er met je baby’tje gebeurt.

Borstvoeding bij een couveusekindje

Ook nu kan je borstvoeding geven. Prematuurtjes hebben immers veel baat bij de antistoffen en de speciale vetzuren uit moedermelk: ze beschermen hen tegen infecties en dragen bij tot een gezonde groei en ontwikkeling.

Borstvoeding vraagt wat extra inzet als je baby nog niet zelf kan zuigen. Om de melkproductie goed op gang te krijgen en te houden moet je zes tot acht keer per dag afkolven, liefst ook een keertje ’s nachts.

De afgekolfde melk kan je aan het ziekenhuis bezorgen of invriezen en bewaren voor een volgende voeding.

LEES OOK > Heb ik recht op borstvoedingsverlof?

Moederschapsverlof

Moederschapsverlof kan verlengd worden met elke dag dat je baby opgenomen blijft ná de eerste week volgend op de bevalling (blijft je kind bijvoorbeeld tot 18 dagen na de geboorte in het ziekenhuis, dan kan je moederschapsverlof verlengd worden met 11 dagen).

Wil je gebruik maken van deze verlenging, meld dit dan aan je werkgever en je mutualiteit vóór het einde van de nabevallingsrust (postnatale rust) met het getuigschrift van hospitalisatie van jouw kindje.

Geboortekaartjes

Vaak wordt het versturen van geboortekaartjes nog even uitgesteld, tot de levenskansen van je baby voldoende gestegen zijn of zelfs tot jullie naar huis mogen.

Je kunt natuurlijk ook meteen kaartjes sturen. Het is dan goed om uit de tekst te laten blijken dat je kindje in de couveuse ligt. Daarmee voorkom je ongewild pijnlijke reacties van nietsvermoedende vrienden of kennissen.

LEES OOK > Ouders van een prematuur geboren kindje getuigen

En later?

Hoe je kindje zal ontwikkelen en evolueren, valt nu moeilijk te voorspellen. Bij een couveusekindje kunnen beperkingen optreden, maar de kans bestaat ook dat je kind heel normaal ontwikkelt en de leeftijdgenoten later vlotjes kan volgen.

Over het algemeen geldt: hoe ouder en groter je baby bij de geboorte, hoe minder kans op verwikkelingen. Een goede professionele begeleiding en jouw warme zorgen zullen je kindje helpen om binnen zijn of haar mogelijkheden maximaal te ontwikkelen.

Meer weten?

  • De Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen is er voor alle ouders die een vroeggeboorte meemaken. De vereniging biedt niet alleen (praktische) info over couveusekindjes, maar ook emotionele steun en brengt je in contact met lotgenoten.
  • Op de website van Kind en Gezin lees je interessante info over vroeggeboorte en couveusekindjes. Je kan er ook het groeiboekje downloaden voor ouders van een te vroeg geboren baby.
  • Wist je dat je als ouder van een prematuurtje je abonnement op ‘Brieven aan Jonge Ouders’ kunt aanpassen naar de gecorrigeerde leeftijd van je kindje? Dat kan door een mailtje te sturen naar contact@gezinsbond.be.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 13/11/2019, laatste update op: 13/08/2021