Op 17 november is het Wereldprematurendag. Op die dag staan we ook bij de Gezinsbond even stil bij kindjes die te vroeg geboren worden, oftewel voor de 37ste zwangerschapsweek. Dat zijn er elk jaar één op de tien. We vroegen aan enkele ouders van een prematuur geboren kindje om te getuigen over de zorgen en emoties waarmee een vroeggeboorte gepaard gaat.

Zijden draadje

Jasmijn: Ons zoontje Gabriël werd geboren op zesentwintig weken en zes dagen. De periode op neonatologie zal ons natuurlijk eeuwig bijblijven, maar toch besef je achteraf pas hoe lastig het allemaal was.

Vooral op mentaal vlak kregen we het zwaar te verduren: je blijft maar hopen dat er zich geen complicaties voordoen en dat je kindje zich goed ontwikkelt. Eenmaal thuis gingen we van de ene zware nacht naar de volgende.

We werden ontelbare keren gewekt door het apparaatje dat Gabriëls hartslag in de gaten hield. Ook het feit dat ik veel vroeger dan verwacht moest stoppen met borstvoeding was een zware klap.

Een tijdje later werd Gabriël ernstig ziek. Zijn luchtpijp zat bijna helemaal dicht en hij werd in het ziekenhuis in een diepe slaap gehouden om te herstellen. De grond zakte weg onder onze voeten: hij had het altijd zo goed gedaan en nu …

Die hele toestand legde een enorme druk op onze relatie, maar we zijn er goed doorheen gekomen. Oef!

Vorig week werd Gabriël één jaar oud, maar zijn gecorrigeerde leeftijd is negen maanden. Uiteraard zullen we die moeilijke tijd nooit vergeten, maar we proberen ook de leuke momenten te koesteren.

De eerste keer dat we mochten helpen om hem te wassen bijvoorbeeld, want dat was ook de eerste keer dat we zijn gezichtje konden zien zonder slangetjes en buisjes. Of het moment dat Gabriël toch reageerde op geluiden, ondanks de vrees dat ons zoontje doof zou zijn.

En zeker: zijn eerste glimlach en het eerste teken van herkenning. Gewoonweg zalig! Aan ouders met een prematuur kindje heb ik één boodschap: blijf erin geloven, want zo’n kleine baby is echt tot veel in staat!

LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders

Veel vragen

Joke: Ik wil alle mama’s en papa’s van een prematuur graag een hart onder de riem steken. Mijn dochter werd geboren na een zwangerschapsduur van achtentwintig weken.

Dat vond ik ontzettend zwaar; je kindje achterlaten terwijl het nog dicht bij je had moeten liggen, veilig in je schoot. De onzekerheid, elke dag opnieuw. ‘s Nachts wakker worden en je afvragen hoe het met haar gaat. De vele kilometers heen en terug naar het ziekenhuis, soms meerdere malen per dag.

En dan kom je op een dag thuis met een kind waarmee je geen weg weet, want je bent nooit eerder een hele dag samen geweest. Je voelt je dus extra bang en onzeker. En nergens vind je aansluiting. Het lijkt of je bij niemand echt terechtkunt …

LEES OOK > Couveusekindjes: wanneer je baby prematuur geboren wordt

Volhouden

Sigrid: Janne werd geboren met een spoedkeizersnede na 36 weken zwangerschap. De volgende dag begon ik meteen melk af te kolven. Trots bracht ik elk potje afgekolfde melk naar neonatologie.

Na een week mocht ik haar voor het eerst aanleggen. Al gauw bleek ze een echt borstvoedingskindje dat gretig van de borst dronk. Maar omdat ze nog niet sterk genoeg was, lukte dat maar één keer per dag.

Dat bleef ook na onze thuiskomst nog even het geval. Toch bleef ik afkolven, flesjes geven en steriliseren. Ik wilde niet zomaar opgeven, hoe vermoeiend en ontgoochelend het ook was.

Gelukkig, want toen Janne één maand oud was, had ze eindelijk voldoende kracht om elke voeding van de borst te drinken. Van de ene dag op de andere. Mijn inspanningen werden eindelijk beloond!

LEES OOK > Met deze tips wordt moedermelk afkolven een succes

Gecorrigeerde leeftijd

Wist je dat je als ouder van een prematuurtje je inschrijving op de Nieuwsbrief aan Jonge Ouders kunt aanpassen naar de gecorrigeerde leeftijd van je kindje? Dat kan door een mailtje te sturen naar contact@gezinsbond.be.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 13/11/2019, laatste update op: 17/11/2023