Bescherming van de oren is niet iets dat alleen geldt voor tieners of jongvolwassenen die naar fuiven en festivals trekken. Je kan er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor ouders betekent dit dat ze zich moeten bewust zijn van de gevaren voor kleine kinderen.

Gehoorbescherming bij kleine kinderen is dan ook belangrijk. Trek je met je kind naar een festival of feest waar muziek wordt gespeeld (al dan niet live), voorzie dan een koptelefoon voor je kinderen. Ook als ze baby zijn!

Bert Lecomte van detuutvantegenwoordig.be: ‘Verschillende merken spelen in op de noodzaak om jonge oortjes te beschermen en brengen leuke koptelefoons op de markt, op kindermaat en in felle kleuren. Die zijn misschien niet spotgoedkoop, maar het is de investering meer dan waard. Niemand wil toch het risico lopen dat zijn kind blijvende gehoorschade oploopt?’

Leven met tinnitus

Tinnitus of oorsuizen kan het gevolg zijn van gehoorschade. Leren leven met tinnitus is niet simpel: er zit geluid in je oren dat er altijd is, dat nooit meer weggaat en waar je je vooral in stille omgevingen (als je wil slapen of studeren) bewust van bent.

Tinnitus ontstaat niet meteen, maar door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan luide geluiden. Aangezien elke persoon anders reageert en niet geweten is hoeveel schade te veel is, kan het belang van gehoorbescherming niet overschat worden.

Dat geldt zeker voor kinderen: zij kiezen er immers niet zelf voor om in een lawaaierige omgeving te staan. Bovendien zijn hun oortjes nog extra kwetsbaar en is de kans reëel dat ze op latere leeftijd met hoorproblemen zullen kampen als gevolg van de blootstelling aan veel geluid.

LEES OOK > Tatjana heeft tinnitus sinds haar zestiende: ’Fluo oordoppen, ik vond dat belachelijk’

Tips om de oren van je kinderen te beschermen:

  1. Geef ze een koptelefoon op festivals of feesten met luide of live muziek.
  2. Ga zo ver mogelijk van de boxen zitten en laat ook niet toe dat je kinderen er naartoe lopen.
  3. Gebruik liever een koptelefoon dan oortjes bij draagbare dvd-spelers, tablets en smartphones. Zijn er toch oortjes, kies dan voor een soort die je kan begrenzen.
  4. Zet het geluid zo stil mogelijk.
  5. Las ‘stiltes’ in: na een tijdje muziek of film via oortjes of een koptelefoon, moeten de oren rusten.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/04/2018, laatste update op: 09/02/2022