Hormoonverstorende stoffen zijn overal. Ook je baby komt ermee in contact, onder andere door verzorgingsproducten of door de schoonmaakmiddelen die worden gebruikt op de vloer waar hij rondkruipt. Met deze eenvoudige tips kan je die blootstelling fel verminderen.

Hormoonverstorende stoffen? Je kindje kruipt op de grond en komt dus  al eens in aanraking met vuil en stof. Da’s  heel normaal en niet gevaarlijk, je hoeft niet  meteen als een bezetene te gaan poetsen.  Het is zeker niet de bedoeling – en ook  onmogelijk – om je huis helemaal smetteloos  te houden.

Hormoonverstoorders

Toch willen we even je aandacht vragen voor een aantal schadelijke chemische stoffen die in elk huis aanwezig zijn. Het gaat om hormoonverstorende stoffen: zij bootsen onze eigen hormonen na, brengen het natuurlijk hormonaal evenwicht uit balans en zorgen zo voor gezondheidsproblemen.

Deze hormoonverstoorders vind je in heel wat dagelijkse producten én ook in het huisstof op de grond. Kruipende kindjes komen er dus extra vaak mee in aanraking, en net zij zijn heel gevoelig voor deze stoffen omdat ze volop in ontwikkeling zijn.

Tips

De hoeveelheid hormoonverstorende stoffen in de lucht van je huis hangt af van de soort meubels, de gebruikte materialen en de manier van poetsen. Als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips, kun je het aantal chemische stoffen waarmee je kruipend kindje in aanraking komt, al sterk verminderen.

  • Verlucht je huis regelmatig zodat frisse lucht naar binnen kan en schadelijke stoffen naar buiten kunnen.
  • Gebruik een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) luchtfilter.
  • Poets zoveel mogelijk met water en een eenvoudige allesreiniger. Kijk op de verpakking voor de dosering en geef de voorkeur aan ecologische producten.
  • Rook niet in huis, want rook zorgt voor extra stof.
  • Vermijd meubels in plastic en kies liever voor duurzame spullen, bij voorkeur van massief hout.

Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken:

Bisfenol A of BPA (onder andere in brillen, computers en plastic voedingsverpakkingen), ftalaten (in kunststof vloeren en cosmetica) en parabenen (in verzorgingsproducten en voedingsmiddelen).

Kindnorm

De Gezinsbond vindt dat er dringend minder stoffen moeten gebruikt worden die de werking van de hormonen verstoren. Samen met het expertennetwerk Childproof roept de Gezinsbond Europese en Belgische politici op het gebruik van hormoonverstoorders te laten uitdoven.

Speciale aandacht moet daarbij gaan naar producten waar kinderen en zwangere vrouwen mee in aanraking komen. Indien er een minder giftig of schadelijk alternatief voorhanden is, moet de producent gedwongen worden om naar deze alternatieve stof over te schakelen.

Zolang EDC’s nog aanwezig zijn in producten, moeten consumenten worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van hormoonontregelaars. Alleen zo kunnen zij met kennis van zaken kiezen en hun gedrag en levensstijl aanpassen.

Meer weten?

TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders. Je kan ook een lezing bijwonen met een huiskamersessie over hormoonverstoorders (ism De Bakermat).

Deze Focus op Hormoonverstoorders kan iedereen bestellen. Voor wie hulp wil in de supermarkt, kan de Duitstalige app ToxFox hulp bieden.

Of volg ons via Facebook.

Eén van ons worden kan ook hier.

Tags: , , , , , , ,