Babytaal ontwikkelt zich in verschillende stappen, en daarbij is de interactie met de ouders van groot belang. Zelfs als je kindje nog niet praat, communiceer je er als ouder wel mee. Met oogcontact, aanrakingen, bewegingen én met geluid.

De eerste klanken

Huilen kan een baby meteen. Het is niet alleen een goede oefening voor de stembanden, maar ook de enige manier waarop zo’n kleintje kan duidelijk maken dat er iets scheelt.

Na een paar maanden beginnen ze ook op een andere manier te experimenteren met geluid: ze maken klanken die vooral op ‘a’ en ‘e’ lijken. Die zijn het makkelijkst te produceren, gewoon door de onderkaak naar beneden te laten ‘vallen’.

Het kindje begint meer en meer te spelen met die klanken door bijvoorbeeld te roepen, te experimenteren met de toonhoogte en de lippen te gebruiken. Geleidelijk aan worden de geluidjes gebrabbel.

Er ontstaan heuse monologen, want de meeste kindjes oefenen constant, ook als er niemand in de buurt is. Dat is nodig om de motoriek goed onder de knie te krijgen.

De volgende stap in babytaal? Jouw klanken nabootsen. Beetje bij beetje ontstaan zo de eerste ‘gesprekjes’: jij zegt iets en je kindje reageert met een geluidje.

Inspiratiebron

papa en baby oefenen babytaalJe kindje krijgt er echt plezier in… zeker als jij meedoet. Jij bent de grootste inspiratiebron. Een kindje dat nooit taal hoort, kan ook geen taal leren. Hou je dus vooral niet in: babbel en zing met je kroost, benoem wat jullie samen zien en doen.

Bij dagelijkse activiteiten kan je er een gewoonte van maken: ‘Kijk! We doen water in je badje! Een badje voor jou, allemaal water! Alle eendjes zwemmen in het water.’

Door elke keer het woord ‘water’ te herhalen als je het water laat stromen en met je handen door het badje te woelen, zal je kindje na een tijd de link leggen en snappen dat ‘water’ dat natte spul is waar het zo graag in zit.

Hoe meer toon en variatie je in je stem legt, hoe meer je baby geboeid is door wat je te vertellen hebt en hoe meer hij of zij gaat reageren. Hou het eenvoudig, met korte zinnetjes en duidelijke woordjes die je vaak herhaalt.

Geef je baby genoeg tijd om te reageren en luister goed naar de reacties en geluidjes. Niet alleen klank is belangrijk, maar ook beeld.

Zorg ervoor dat je kindje je gelaatsuitdrukkingen goed kan zien en de bewegingen van je mond kan volgen. Jouw bewegende gezicht is voor je baby topamusement!

LEES OOK > Taalontwikkeling stimuleren bij je baby, hoe doe je dat?

Liedjes en boekjes

Ook liedjes en versjes vindt je kind fantastisch. Haal de klassiekers uit je kindertijd maar boven. Zeker met liedjes of versjes waar bewegingen bij te pas komen, is succes verzekerd. ‘Klap eens in de handjes’ doet het al járen.

Ook slaapliedjes zijn tophits. De inhoud van het liedje is niet zo belangrijk, maar wel de rust die je ermee overbrengt.

Je kind krijgt ook steeds meer interesse in boekjes. Je baby op schoot nemen om samen naar de plaatjes te kijken, waarbij jij benoemt wat je ziet, is net als liedjes zingen heel nuttig voor de taalontwikkeling.

Een tip: je kindje zal op de boekjes knabbelen of ermee slaan. Je kiest dus het best voor degelijke kartonnen boekjes of voor (wasbare) exemplaartjes in stof.

Dit artikel verscheen in maart 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 08/04/2020, laatste update op: 14/02/2022