Praten met je baby, kan dat? Natuurlijk! Door van bij de geboorte taal in al haar vormen te stimuleren, draag je bij aan een vlottere taalontwikkeling.

Baby’s vinden het heerlijk als je met hen bezig bent, en zeker als je daarbij ook nog met hen praat. Ze gebruiken nog geen taal, maar reageren er wel op.

Kijk maar eens hoe je baby naar je kijkt als je ertegen praat. Hij of zij volgt de bewegingen van je mond en je mimiek aandachtig. Taalontwikkeling stimuleren kan dus zeker!

Praten, praten, praten

Oké, maar hoe doe je dat dan? Eenvoudig: door met je baby te praten wanneer jullie samen zijn. Vooral de momenten dat je eten geeft en je kindje verzorgt zijn ideaal om de taalontwikkeling te stimuleren: vertellen wat je aan het doen bent, wat je ziet of wat er gaat gebeuren.

Je kunt ook liedjes zingen, rijmpjes verzinnen of een verhaaltje vertellen.

Natuurlijk zal je baby niet antwoorden met woorden. Maar dan nog is het belangrijk om hem of haar ook aan het ‘woord’ te laten: met glimlachen, grote ogen, belletjes blazen, kraaien, etc.

Altijd positief blijven

Iedereen wil positief gestimuleerd worden, dat is bij baby’s niet anders. Reageer dus positief als de gelaatsuitdrukking verandert en ook op bewegingen en geluidjes.

Door de geluidjes van je baby te herhalen, zorg je voor veiligheid, herkenbaarheid en vertrouwen. Op die manier creëer je een context waarin de eerste woordjes perfect geoefend kunnen worden. Bovendien zet het je baby ook aan tot nabootsing.

Speel ook in op die geluidjes door te vragen wat je kindje misschien bedoelt: ‘Bal? Ja, da’s een bal.’

LEES OOK > Babytaal: van geluidjes tot gebrabbel

Niet correct? Niet erg

Lach je kind niet uit om prietpraat, maar stimuleer elke poging door volle aandacht te geven, ook al is het woord niet correct uitgesproken.

Bij de taalontwikkeling van je kindje is het goed uitspreken van woorden niet het belangrijkste. Die eerste woordjes zullen niet perfect gevormd zijn.

Het voornaamste is dat je kindje veel oefent, en dat moet leuk blijven. Daarom is het van belang dat je oplet hoe je de fouten verbetert.

Taalontwikkeling stimuleren? Vermijd babytaal

Babytaal gebruiken wanneer je iets aan je baby vertelt is geen goed idee: op lange termijn leer je je baby de verkeerde woorden aan.

Spreek correct en volledig en beperk je woordenschat niet. Hoe meer jij benoemt, hoe eerder je kind een beeld krijgt bij het woord dat daarbij hoort.

Hoe meer talen, hoe meer vreugd

Ook in contact komen met verschillende talen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Zeker als dat vanaf de geboorte gebeurt. Het maakt je baby gevoeliger voor uitspraakverschillen en helpt later bij de beheersing van verschillende talen.

LEES OOK > Je kind opvoeden in twee talen, zo pak je het aan

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 24/08/2018, laatste update op: 22/09/2023