taalontwikkeling stimuleren

Taalontwikkeling stimuleren bij je baby, hoe doe je dat?

Praten met je baby, kan dat? Natuurlijk! Door van bij de geboorte taal in al haar vormen te stimuleren, draag je bij aan een vlottere taalontwikkeling.

Baby’s vinden het heerlijk als je met hen bezig bent, en zeker als je daarbij ook nog met hen praat. Ze gebruiken nog geen taal, maar reageren er wel op. Kijk maar eens hoe je baby naar je kijkt als je er tegen praat. Hij volgt de bewegingen van je mond en je mimiek aandachtig. Zijn taalontwikkeling stimuleren kan dus zeker.

Praten, praten, praten

Oké, maar hoe doe je dat dan? Eenvoudig: door met je baby te praten wanneer jullie samen zijn. Vooral de momenten dat je eten geeft en hem verzorgt zijn ideaal om de taalontwikkeling te stimuleren: vertellen wat je aan het doen bent, wat je ziet of wat er gaat gebeuren. Je kunt liedjes zingen, rijmpjes verzinnen of een verhaaltje vertellen.

Natuurlijk zal je baby niet antwoorden met woorden. Maar dan nog is het belangrijk om hem ook aan het ‘woord’ te laten: met glimlachen, grote ogen, belletjes blazen, kraaien, etc.

Altijd positief blijven

Iedereen wil positief gestimuleerd worden, dat is bij baby’s niet anders. Reageer dus positief als de gelaatsuitdrukking verandert en op bewegingen en geluidjes.

Door de geluidjes van je baby te herhalen, zorg je voor veiligheid, herkenbaarheid en vertrouwen. Op die manier creëer je een context waarin de eerste woordjes perfect kunnen geoefend worden. Bovendien zet het je baby ook aan tot nabootsing.

Speel ook in op die geluidjes door te vragen wat hij misschien bedoelt: “Bal? Ja, da’s een bal.”

Niet correct? Niet erg

Lach je kind niet uit om prietpraat, maar stimuleer zijn poging door volle aandacht te geven, ook al is het woord niet correct uitgesproken.

Bij de taalontwikkeling van je kindje is het goed uitspreken van woorden niet het belangrijkste. Die eerste woordjes zullen niet perfect gevormd zijn. Het voornaamste is dat je kindje veel oefent, en dat moet leuk blijven. Daarom is het van belang dat je oplet hoe je de fouten verbetert.

Taalontwikkeling stimuleren? Vermijd babytaal

Babytaal gebruiken wanneer je iets aan je baby vertelt is geen goed idee: op lange termijn leer je de verkeerde woorden aan. Spreek correct en volledig en beperk je woordenschat niet. Hoe meer jij benoemt, hoe eerder je kind een beeld krijgt bij het horen van een woord.

Hoe meer talen, hoe meer vreugd

Ook in contact komen met verschillende talen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Zeker als dat vanaf de geboorte gebeurt. Het maakt je baby gevoeliger voor uitspraakverschillen en helpt later bij het beheersen van verschillende talen.

LEES OOK: Je kind opvoeden in twee talen, zo pak je het aan

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Gepubliceerd op: 24/09/2018

Tags: ,