De periode na de bevalling is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Je staat bijna 100 procent van de tijd ten dienste van baby’s schema van eten, luiers en (niet) slapen. Je weet niet precies hoe, maar tijd verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wat kan je doen voor een kersverse mama?

  • Kraamkost

Wat elke kersverse ouder nodig heeft: een deftige maaltijd, met vitaminen en groenten. Die maaltijd voorzien (‘kraamkost’ genoemd) is een zeer praktische ondersteuning. Best geef je de schotel gewoon af, zo voelen de ouders zich niet verplicht jou ook te entertainen. Wat, zeker in de eerste weken, een extra’tje is dat echt een last kan zijn.

  • Komen babysitten

Voor een paar uur extra slaap of om eens boodschappen te doen zonder Maxi-Cosi. Of een les postnatale yoga.

LEES OOK > Hoe vind je een goede babysit?

  • Niet te veel advies geven

Tenzij er om gevraagd wordt. Alles is nieuw en onzeker, en soms helpen verhalen over hoe jij het aanpakte maar niet altijd.

  • De was/strijk doen

Iets dat altijd moet gebeuren en dat voor irritatie en frustratie kan zorgen. Keihandig dus als iemand anders het overneemt.

  • Andere kinderen gaan ophalen

Pasgeboren baby’s hebben geen ritme: die willen eten onderweg, bij het wachten op de andere kinderen. De hele verhuis zorgt voor stress en je bént al zo moe. Iemand anders die de kinderen ophaalt = perfect.

  • Neem een babytaakje over

Echt, een keer géén nieuwe luier moeten aandoen of niet rondlopen voor het boertje kan zo bizar als ’tijd voor jezelf’ voelen. Zeker aanbieden dus (al geven lang niet alle mama’s het graag uit handen …)

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

  • Kraamzorg

Kraamzorg kan ook helpen met zowat alles van bovenstaande en zorgt voor ondersteuning van kersverse ouders overdag. Wat nu meestal het moment is dat de nog werkende grootouders en vrienden niet kunnen natuurlijk.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/04/2017, laatste update op: 07/02/2022