Herbruikbare luiers, dat betekent voor veel mensen nog steeds katoenen doeken, veiligheidsspelden en een hoop gedoe. Gelukkig is dat vandaag helemaal anders. Herbruikbare luiers zijn zeer gebruiksvriendelijk geworden en zijn zelfs goedkoper.

De meeste herbruikbare luiers zijn gemaakt uit (biologisch) katoen, hennep, of bamboe. Ze hebben de vorm van een wegwerpluier en bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. De ouderwetse veiligheidsspeld is ook verdwenen: je maakt je vast met klittenband, knoopjes of lintjes.

Elk model heeft voor- en nadelen. Bij sommige herbruikbare luiers zit het overbroekje vast aan de luier zelf, bij andere moet je het losse waterdichte broekje er over trekken. Er zijn ook eenvoudige luiers met strikjes aan de zijkant, waarbij je langwerpige rechthoekige lappen stof aan elkaar bindt. Bij de meeste modellen vind je een biologisch afbreekbaar inlegvliesje dat de ontlasting opvangt. Door de verschillende laagjes die daarin zitten, voorkom je lekken. Het papier laat vocht door, maar geen ontlasting.

Hoe gebruik je herbruikbare luiers?

Het principe is altijd hetzelfde: je legt een wegwerpdoekje in een katoenen luier en strikt, knoopt of klit hem toe. Wanneer je de luier verschoont, neem je een nieuwe katoenen luier en een nieuw wegwerpdoekje. De luier gooi je in de wasmand (of een luierzak), het wegwerpdoekje kun je gewoon in het toilet gooien.

Wat met vuile luiers?

Omdat de meeste ontlasting zich op het wegwerpdoekje bevindt, en dat weggegooid wordt, hou je een katoenen luier over die wel vuil is, maar niet in die mate dat hij niet meer schoon te krijgen is. Je kan ze gewoon op 30 graden wassen, zonder wasverzachter. Ben je niet zeker, dan kun je de temperatuur verhogen naar 40 graden of zelfs 60 graden.

Je kunt zelfs beroep doen op een ‘luierservice’: de katoenen broekjes gooi je dan in een speciale emmer en die wordt wekelijks opgehaald, waarbij je dan een nieuw pakket schone luiers krijgt.

Voordelen van herbruikbare luiers?

  • Het is beter voor het milieu

Tijdens hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo’n 1.000 kilo afval. Het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen. Een herbruikbare luier kan tot 200 keer gebruikt worden. En hij doet er maar zes maanden over om afgebroken te worden.

Herbruikbare luiers belasten het milieu wel een beetje omdat je ze moet wassen. Maar als je ze op een niet al te hoge temperatuur wast, geen droogkast gebruikt, wast in een volle wastrommel, beperk je de ecologische impact aanzienlijk. Hier vind je nog meer informatie over herbruikbare luiers en het milieu.

  • Ze zijn goedkoper

Afhankelijk van het soort luier dat je gebruikt, kun je 500 tot 800 euro per jaar besparen, op voorwaarde dat je meerdere kinderen hebt. De aankoop van herbruikbare luiers is in het begin wel een pak duurder. Daarom kan je best eens checken of de stad of gemeente waar je woont subsidies geeft voor wie herbruikbare luiers koopt.

  • Ze zijn beter voor de huid

Wegwerpluiers voelen droger aan, maar dat komt omdat ze stoffen bevatten die zorgen voor snelle absorbtie en de huid van je kind uitdrogen. Herbruikbare luiers laten de huid beter ademen. Daardoor hoef je de billetjes van je kind niet in te smeren met zalf. Natuurlijk moet je altijd wel op tijd verschonen.

  • Je kindje wordt sneller zindelijk

De zindelijkheid wordt voor een groot deel bepaald door het gevoel dat de billetjes nat zijn. Hoe sneller je kind zich ervan bewust wordt, hoe sneller het zal kunnen aangeven dat zijn luier nat is. Herbruikbare luiers absorberen minder. Daardoor wordt je kindje zich vroeger bewust van het vochtige gevoel.

Hoeveel luiers heb je nodig?

Wanneer je start met herbruikbare luiers, moet je een pakket samenstellen met daarin alle onderdelen: de luiers zelf, overbroekjes, inleggers en papieren inlegvliesjes. Normaal gezien moet je met 30 luiers en minstens 25 inlegvliesjes zeker rondkomen. Van overtrekbroekjes heb je minder nodig, zo’n 2 à 3 per dag. Er bestaan testpakketten die je voor een maand kunt huren, voor je de beslissing maakt om het nodige materiaal aan te kopen. Kijk ook eens voor tweedehands herbruikbare luiers. (Welke spullen je nog meer tweedehands kan kopen voor je baby, lees je hier).

Uit de luiers?

Is je kindje uit de luiers maar heb je nog enkele exemplaren over? Je kan ze doneren aan de Pamperbank, die luieroverschotten verdeelt aan gezinnen met een beperkt inkomen.

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

Tags: , , ,