Zwanger? Misschien is die volgende grote stap in je leven wel hét moment om eens stil te staan bij je consumptiegedrag en de impact op het milieu. Wil je wel meer tweedehands en eco, maar weet je niet goed waar en hoe te beginnen? Deze tips voor een duurzame start voor je baby zetten je op weg.

Ben je zwanger, dan zit je meestal niet alleen met je hormonen in de knoop, maar ook nog eens met die ellenlange to-dolijsten en een overaanbod aan materiaal en mogelijkheden. Jonge ouders geven al snel 6000 euro uit aan babyspullen, en daar is crèche en voeding nog niet bijgeteld.

Kan het wat minder? Ja! Een duurzame start voor je baby is niet alleen beter voor je portemonnee, ook het klimaat zal je dankbaar zijn.

Passie voor tweedehands

Jona Mukabalisa maakt er een missie van om jonge ouders te prikkelen met haar passie voor duurzaamheid en circulaire economie. Een groene vogel of geitenwollensok wil ze zichzelf niet noemen. Wel een jonge mama die er samen met haar gezin elke dag naar streeft om bewuster en duurzamer te leven. Minder vlees, minder vliegtuigreizen en vooral: veel bewuster en tweedehands kopen.

Jona is mama van Hasse (7) en Aaren (4) en ondervond tijdens haar zwangerschap hoe moeilijk het is om tweedehandsbabyspullen te kopen voor een eerste kindje. Niet lang na de geboorte van Aaren beviel ze een tweede keer: dit keer van Mic Mac Minuscule, een platform over heel Vlaanderen dat tweedehands geboortelijsten samenstelt voor stijl- en milieubewuste ouders in spe.

LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby

Tips voor een duurzame start voor je baby

Duurzamer gaan leven is een groeiproces. Een duurzame start voor je kindje? Dat begint ook stap voor stap. ‘Je moet niet altijd meteen all the way gaan. Als je puur gaat kijken naar de impact en ecologische voetafdruk, dan is een tweedehands geboortelijst de grootste stap die je kan zetten, samen met de keuze voor herbruikbare luiers.’ vertelt Jona.

Tweedehands geboortelijst

Een tweedehands geboortelijst verkleint je baby’s voetafdruk met 90%. En dat is ook logisch, want jonge ouders worden vaak bedolven onder de nieuwe spullen, waarvan de meeste onaangeroerd in de kast blijven liggen.

Bij Mic Mac Minuscule gaat de Mic Mac Madam uit je buurt op zoek naar de spulletjes die je écht nodig hebt, fair of tweedehands. De spullen worden gescreend op properheid, kwaliteit en veiligheid en krijgen een likje verf indien nodig.

Jona: ‘Welke spullen heb je echt nodig? Woon je op een klein appartement, heb je dan wel een park nodig? Welke buggy past het best bij jouw levensstijl? In een gesprek met de ouders helpen we knopen door te hakken en geven we tips. Soms kan je ook beter huren of lenen, dan kopen. Dat kan bijvoorbeeld in een babytheek.’

Een alternatieve geboortelijst

Zelf al alles in huis gehaald of heb je niet veel meer nodig voor je tweede, derde of vierde kindje? Denk dan eens aan deze leuke alternatieven, om te vermijden dat je kersverse spruit bedolven wordt onder speelgoed:

  • Een geboortelijst boordevol kraamkost. Voorlopig levert kraamkost.be wel enkel in regio Gent, maar niks houdt je tegen om zelf een lijst van je favoriete gerechten door te sturen naar vrienden en familie. Hou wel goed bij wie welk gerecht wanneer komt afleveren. Smakelijk!
  • Kies voor een groen plekje waar je wil blijven ravotten met je koters in de toekomst en maak een actiepagina aan op de website van Natuurpunt. Je beschermt zo de natuur én geeft je kinderen ook een heel mooi cadeau.
  • Vraag eens een ervaring cadeau: een massage (voor je baby of ja hoor, gewoon voor jezelf), een familie- of babyfotoshoot, babysitbeurten) of een draagconsult. Ideeën genoeg!
  • Steun een (toekomstige) mama in Afrika door een geboortelijst aan te maken bij Memisa. Met het opgehaalde geld maak je een pasgeboren kindje in Burundi heel erg gelukkig.

LEES OOK > 5 leuke alternatieven voor de klassieke geboortelijst

Herbruikbare billendoekjes en luiers

Zijn herbruikbare luiers niet vies, onhygiënisch en vooral ingewikkeld? ‘Neen, dat is een misvatting. Ik vind het belangrijk dat jonge ouders hierover correct geïnformeerd worden. Klein Spook bijvoorbeeld geeft alle informatie waar je naar op zoek bent.

En is het toch niets voor jou? Dat is oké! Maar laat je eerst correct informeren. Voel je zeker ook niet schuldig als je kiest voor herbruikbare luiers en onderweg toch eens een wegwerpluier meepakt. Kijk wat voor jou haalbaar is.’ zegt Jona.

Voor ouders die wel voor wasbaar willen gaan, maar opkijken tegen de extra wasbeurten is er Washcot. Deze luierservice komt wekelijks de vuile luiers ophalen en brengt ze vers gewassen terug. Check wel eerst even of ze ook in jouw regio actief zijn.

‘Zijn herbruikbare luiers een brug te ver, probeer dan herbruikbare billendoekjes. Dat is echt een hele makkelijke en ook al stukken beter voor de afvalberg dan wegwerp.’ vertelt Jona.

Ook heel wat andere mama’s vinden herbruikbare billendoekjes een geweldige uitvinding. Mama An: ‘Dankzij deze handige mini-handdoekjes komen er bij ons geen vochtige doekjes meer in huis. Laatst was er veel te doen over alle vieze en ongezonde stoffen in die babydoekjes, en ik ben dus heel blij dat ik dit alternatief heb gevonden. Je wil toch geen chemische brol aan je kind smeren?

Ja, het blijft nog altijd iets meer gedoe dan gewoon een vochtig doekje uit zo’n verpakking trekken, maar voor mij weegt dat niet op tegen de vele gezondheids- en milieuvoordelen. Bovendien gooi je ze gewoon bij de was en zijn ze dus een pak goedkoper dan wegwerpdoekjes.’

LEES OOK > Herbruikbare luiers: hoe gebruik je ze en wat zijn de voordelen?

Eerlijke chocolade en minder enveloppen

Voor de suikerbonen heeft Jona van Mic Mac Minuscule een veel duurzamer alternatief uitgewerkt. ‘Onze Boinky Beans zijn geredde suikerbonen met een hoekje af, de “kromkommer” van de doopsuiker, zeg maar. Waarom kies je niet voor tweedekeus suikerbonen die het klassieke circuit niet gehaald hebben?

Soms plakken er twee suikerbonen aan elkaar of je kunt de kleur niet kiezen, maar ze zijn net zo lekker als de gewone, en je zet je tanden in de strijd tegen voedselverspilling. Je kan ook kiezen voor fairtrade chocolade. En denk vooral ook eens na over de verpakking. Heb je al die afzonderlijke doosjes en potjes wel nodig? Is het niet even leuk om 1 grote glazen bokaal te vullen?

‘Hetzelfde geldt voor je drukwerk. Moet je echt zoveel kaartjes versturen? En, heb je er al eens over nagedacht hoe nutteloos een enveloppe is? Je kan het adres ook op het kaartje schrijven. Kies je voor enkele kaartjes en ecologisch drukwerk, dan heb je ook alweer een grote stap gezet.’

LEES OOK > Een geboortekaartje maken: zo begin je eraan

Op de fiets

De duurzaamste eerste fiets is diegene die je niet kocht. Bij Op Wielekes denken ze er net zo over. Deze bibliotheek voor kinderfietsen is een echte aanrader: in ruil voor jaarlijks lidgeld kan je er een kinderfiets lenen die perfect bij jouw kind past.

Voordeel: geen tientallen fietsen in gang of garage én je geeft afgedankte fietsen een nieuw leven. Er zijn depots van Aalst tot Hasselt en er komen er steeds bij.

Capsulecollectie

Die kleine en schattige kleertjes, de zwakke plek van veel jonge mama’s. Toch denk je hier beter ook twee keer na.

Jona: ‘Solden scoren die het volgende seizoen toch te klein zijn, is niet goed voor je ecologische voetafdruk. Online maar ook in elke stad vind je voor baby’s en kinderen heel veel toffe tweedehandsspullen. En ook hier geldt less is more. Een baby heeft veel minder kledingstukken nodig dan je denkt, zeker die eerste maand(en).’

Greenkit: de roze doos, maar dan groen

Nog een tip is om niet overal gratis staaltjes aan te nemen, want die zijn een aanslag op het milieu. Vraag bij je vroedvrouw of online de Greenkit aan, de roze doos, maar dan groen. Een ontdekkingsdoos met stalen van duurzame producten voor baby’s en mama’s.

Sommige verzorgingsproducten, zoals luiercrème, kan je ook makkelijk zelf maken.

Wat is haalbaar voor jou?

Wil je een duurzame start voor je baby? Kijk wat voor jou haalbaar is en laat je niet te hard onder druk zetten. Jona: ‘Ben je te onzeker over herbruikbare luiers, doe het dan niet. Maar gooi het kind daarom niet met het badwater weg. Kijk wat voor jou wél haalbaar is. Het is echt niet moeilijk om kleine stappen te zetten.’ Koop bewuster. Koop tweedehands. En denk vooral: heb ik dat wel nodig?

Meer info

  • Een tweedehands geboortelijst kan een eerste stap zijn om de ecologische voetafdruk van je baby te verkleinen. Bij Mic Mac Minuscule kan je terecht met al je vragen én om een lijstje te leggen. Op een platform als pakske.be kan je zelf je verlanglijstje met bijvoorbeeld tweedehandsspullen of wasbare luiers samenstellen. Ook de populaire babywinkel Dreambaby biedt met newstory.be een tweedehands alternatief aan.
  • Op myfairbaby.be lees je nog meer toffe tips en tricks voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed.
  • De meeste afdelingen van de Gezinsbond organiseren tweedehandsbeurzen. Tijdens deze beurzen verkopen gezinnen kinderspullen die in goede staat zijn maar die ze zelf niet meer gebruiken. Een tweedehandsbeurs helpt jonge gezinnen (en grootouders!) om tegen een zacht prijsje een uitzet samen te stellen. Speelgoed, kinderboeken, kleding en fietsen scoren het best. Let wel op met plastic speelgoed van vóór de jaren 80, want daar kunnen chemische stoffen in zitten die vandaag op de zwarte lijst staan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/07/2020, laatste update op: 17/01/2022