Lieve Elias,

Wat ga je snel, kleine man. Nog niet zo heel lang geleden was je nog niet geboren en nu lig je op mijn schoot je flesje te drinken. Ik vraag me af hoe jij in hemelsnaam ooit helemaal in mijn buik gepast hebt.

Het klopt dus wat ze zeggen: het lijkt allemaal nog net dat tikkeltje sneller te gaan de tweede keer.

Tweede kindje

een tikkeltje sneller te gaan de tweede keer
(Copyright Saar Steverlinck)

Want jij bent ons tweede kindje en dat zal wel wat nadelen met zich meebrengen voor jou. Als jij huilt, dan moet je soms even wachten omdat ik op dat moment nog bezig ben je broer een verse luier aan te doen.

Wanneer jij op de mat speelt, dan gebeurt het heel regelmatig dat je grote broer beslist om toevallig net met dat éne speeltje te willen spelen waar jij met veel moeite naar aan het grijpen was.

Als jij in je wipper zit en op je gemak wat in het rond wilt kijken, dan is de kans erg groot dat je grote broer het erg lollig vindt om je ongeveer de lucht in te katapulteren.

LEES OOK > Een tweede kindje in het gezin: ‘Ik heb te weinig tijd voor allebei!’

Minder

Ik zit er weleens mee, lieve schat. Dan vraag ik me af of ik je evenveel geef als ik Kasper gaf.

Want er zijn veel minder foto’s van mijn zwangere buik met jou erin. Er zijn minder foto’s van jou in het algemeen en al helemaal van jou zonder je broer erbij.

De kleren die je aandoet zijn vaak dezelfde als die van je broer. Je slaapt onder zijn dekentjes en je speelt met het speelgoed dat we voor hem kochten.

Maar het kan gewoon niet hetzelfde zijn, dat besef ik ook wel. Jij bent nu eenmaal het tweede kindje en dat betekent dat er hier dus al eentje rondliep toen jij geboren werd.

Het is onmogelijk om de situatie van toen voor jou ook te creëren, tenzij ik je broer achter het behang plak (iets wat regelmatig erg aanlokkelijk is nu hij volop in zijn peuterpubertijd zit).

LEES OOK > Speeltijd: cadeautips die geen speelgoed zijn

Meer

Gelukkig heeft het ook tal van voordelen om de tweede te zijn. Jij had meteen een mama die een pak beter in haar vel zat. Een mama die durfde te vertrouwen op haar instinct. Eentje die ervan overtuigd was dat ze je zou kunnen troosten, wat het probleem ook zou zijn.

het lijkt een tikkeltje sneller te gaan de tweede keer
(Copyright Saar Steverlinck)

Jij krijgt meer vrijheid om dingen uit te testen omdat ik helaas maar één set ogen heb – iets waar je in de toekomst vast nog veel gebruik van zult maken. Jij krijgt ook meer tijd om dingen te doen en te kunnen.

We hangen niet voortdurend rond je te helikopteren, we laten je je weg meer zoeken, we durven je meer te laten proberen.

We voeden meer op vanuit het vertrouwen dat we het kunnen, dat we wel een manier vinden die bij ons past, dat we wel een oplossing vinden voor de moeilijkheden waar we tegenaan botsen.

Evenveel

Maar van wat écht belangrijk is, kleine beer, krijgen jullie allebei evenveel: liefde, aandacht, tijd, knuffels, kusjes, applaus, aanmoediging, vertrouwen, geduld, toewijding. Daar hoeven we ons best niet voor te doen. Dat komt helemaal vanzelf.

Ik zeg het vaak tegen je broer wanneer hij het even moeilijk heeft met de aandacht die ik aan jou geef: ‘Mama heeft een heel groot hart en daarin is evenveel plaats voor jullie allebei.’

En alsof jij mijn woorden nog extra wilt onderstrepen, lach je hem breed toe wanneer hij weer een kus met extra speeksel op je voorhoofd plakt.

Benieuwd naar hoe de eerste maanden van Elias verliepen? Lees hier alle eerdere dagboeken.

Over mama Saar

Saar woont in het bronsgroene eikenhout van Limburg.  Ze is getrouwd met Wout en samen hebben ze twee zoontjes (Kasper en Elias) en een poes (Dorus).

De tijd waarin Saar niet aan het werken of aan het opvoeden is, houdt ze zich bezig met muziek, lezen en schrijven. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar eigen plekje op het wereldwijde web, de blog Paardensaartje.

In het echte leven geeft ze les aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Met veel passie en liefde voor het vak helpt ze daar kleuterleid(st)ers opleiden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 28/05/2018, laatste update op: 09/02/2022