De realiteit in veel gezinnen: uitpuilende kasten met speelgoed waar amper mee gespeeld wordt. En dan komt de Sint, de kerstman of die verjaardag ook nog. Momenten waarop jij je kind misschien geen speelgoed wil geven. Maar wat kan je dan in hemelsnaam nog doen? Wel: veel.

Alternatieven die geen speelgoed zijn

Een baby, die is vaak al blij met een kartonnen doos. Maar zodra je kindje wat ouder wordt, kan hij of zij een goed cadeau echter wel appreciëren. En dat hoeft dus niet altijd recht uit de speelgoedwinkel te komen. Hieronder enkele leuke opties die alvast geen speelgoed zijn.

Boeken

Knisperboeken, prentenboeken, plakboeken, leesboeken,… Boeken zijn er voor alle leeftijden, elk niveau en in alle soorten en vormen. Bovendien kan je samen met je kindje lezen of hem of haar lekker alleen laten bladeren. Altijd prijs!

LEES OOK > Voorleesboekjes voor kleuters

Kleding

Pantoffels, een pyjama of een badjas doen het altijd goed en zijn bovendien praktisch. Lijkt het je te gewoon of niet feestelijk genoeg? Koop dan voor die ene keer dat ‘specialleke’: de pantoffels met tijgerkop, de pyjama met dinosaurusrug of simpelweg een verkleedkledij-setje.

Muziek

Er zit meer in een liedje dan je denkt, zongen Samson en Gert ooit. En dat is nog steeds relevant. Koop een cd met meezingliedjes, combineer een boek met muziek of geef een luisterboek cadeau.

LEES OOK > Zingen voor je baby: de voordelen

Rugzakje

Kindjes zeulen graag met tasjes en koffers, dus waarom dan geen rugzakje of zelfs een tasje of koffertje dat helemaal van hen is? Zeulen en plezier gegarandeerd en zo heeft dat kleintje meteen iets om zijn of haar spulletjes in te steken bij een uitje of logeerpartijtje.

Decoratie

De meeste kinderen vinden het leuk om hun eigen kamertje in te richten. Dat doen ze al eens door op goed geluk met een stift op de muren te tekenen, maar je kan hen ook een leuke poster cadeau doen. Of wat dacht je van een nieuw dekbedovertrek, een tof kussen of een mooi en meteen ook handig nachtlampje?

Uitstapje

Voor een heel klein kindje kan het moeilijk zijn om dit cadeau te vatten, maar oudere kinderen kan je uitleggen dat het cadeau een ticket is om samen iets te doen: een pretpark, dierentuin of zwemparadijs bezoeken of naar een theatervoorstelling of musical gaan. Opties genoeg!

Wil je echt next level gaan? Geef dan meteen een lidmaatschap of jaarabonnement cadeau. Een synoniem voor dit soort cadeau is ook wel ‘quality time’.

Eten en drinken

Een fijne drinkfles, mooie bordjes en bekertjes of misschien wel een leuk boterhamdoosje: een leuk eetsetje maakt de maaltijd nog lekkerder! Zelfs als er groenten in zitten.

LEES OOK > Boekentip voor moeilijke eters: ‘Ketchup is een groente’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/11/2020, laatste update op: 09/01/2024

Tags: