Je peuter wordt stilaan een kleuter en voor je het weet stapt hij of zij fier met een iets te grote boekentas richting het onthaalklasje of de eerste kleuterklas. Tijd dus om even na te denken over welke school bij jou en je kindje past. Hoe kies je dat nu?
Als je kindje 9 à 10 maanden oud is
Vanuit het Departement Onderwijs wordt aangeraden om al op zoek te gaan naar een school wanneer je kleintje 9 à 10 maanden is. Zo heb je zeker tijd genoeg om wat scholen te bezoeken en een weloverwogen keuze te maken.
Vanaf wanneer je kindje dan echt naar school kan, kan je makkelijk berekenen via de website van onderwijs Vlaanderen. Het inschrijven zelf gebeurt in de meeste scholen in het voorjaar, ergens in de maand maart of april. Je vraagt best even na op de school van jullie keuze vanaf wanneer precies dit kan.
Komend voorjaar kunnen dus kindjes geboren in 2020 ingeschreven worden om dan te starten in het schooljaar 2022– 2023. Is je kindje geboren in november 2020, dan moet je kindje op dit moment nog 1 worden en lijkt die schoolcarrière nog zo ver weg, maar je zal hem of haar toch al moeten inschrijven binnen enkele maanden.
Hoe kies je een school die bij jou en je kind past?
Er zijn verschillende factoren waar je als ouder rekening mee kan houden. Bekijk samen met je partner wat voor jullie belangrijk is. Wat is het pedagogische project van de school waar je naar aan het kijken bent? Hierin staat welke visie de school heeft op onderwijs en opvoeding. Heel concreet heeft dat invloed op bijvoorbeeld:
- de organisatie van de school
- de opdeling van de leerlingen
- de begeleiding van en zorg voor de leerling (Heeft je kind bijvoorbeeld bijzondere aandacht nodig omwille van ziekte, beperking, thuissituatie, of andere zorgvragen? Vraag dan een gesprek met de directie en de zorgbegeleiding. Het M-decreet bepaalt dat ook kinderen met een beperking recht hebben op inschrijving in het gewoon onderwijs, als de school met redelijke aanpassingen het kind kan ondersteunen.)
- de aandacht voor diversiteit en kansengroepen
- de manier van beoordelen en rapporteren
- het schoolreglement
In het schoolreglement vind je alle afspraken terug die gemaakt zijn voor ouders, leerlingen en de school zelf.
Je kan kiezen voor een school uit het officieel (gemeente, provinciaal of gemeenschapsonderwijs) of het vrij onderwijs, een ’traditionele’ school of een methodeschool. Hier vind je alle soorten scholen terug in jouw buurt.
Welke vragen kan je stellen?
Heb je een voorkeur voor een grote of een kleine school? Kijk hierbij vooral naar je kind. Kan je peuter goed om met drukte of is hij of zij eerder gevoelig voor de vele prikkels die er zijn?
Wil je het liefst een school dichtbij huis of is het ook prima om wat verder te gaan? Een schooltje dichtbij huis kan het voordeel hebben dat je kind veel vriendjes in de buurt heeft wonen.
Als deze school echter voor de rest niet helemaal of zelfs helemaal niet kan bieden wat jullie zoeken, is het misschien beter elders te gaan kijken.
LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag op de crèche of in de kleuterklas
Een aantal praktische zaken die de hele schoolcarrière gelden
- Is er voor- en naschoolse opvang en binnen welke uren? Zijn deze uren te combineren met je werkuren? Wat als je ’s avonds niet op tijd op school geraakt? Kan je kind op een andere plek opgevangen worden?
- Kan je kind een warme maaltijd eten op school? Moet dit dan elke dag of kan het bijvoorbeeld ook één keertje per week en voor een kortere periode? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een nieuwe keuken plaatst thuis en dus tijdelijk geen keuken hebt, of als je zelf een keertje laat of ’s avonds moet werken en er weinig tijd is om te koken.
- Kijk ook naar de planning van de rest van het gezin: is er nog een kleine broer of zus die naar de crèche of onthaalmoeder gaat? Hoe kunnen jij en je partner eventueel de taken verdelen. Wie brengt de kinderen, wie haalt wie op?
- Hoe staat de school tegenover koekjes en snoep? En hoe staan jullie als ouders daar tegenover?
- Wat mag je kind drinken op school? Veel scholen noemen zich tegenwoordig ‘waterschool’, waarbij er dus enkel water meegenomen wordt naar school.
Tips voor ouders van instappertjes
- Hoe groot is de klas? Met hoeveel kindjes zitten ze maximaal?
- Kan mijn kindje slapen in de klas? Of in een aparte ruimte?
- Hoe staat de juf tegenover luiers als je kindje nog niet zindelijk is? Soms heeft een juf of meester een voorkeur voor luierbroekjes, sommige willen liever een gewone pamper.
- Is er een kinderverzorg(st)er in de klas aanwezig of staat de juf / meester er alleen voor?
- Hoe is de klas ingedeeld?
- Zijn er rustige hoekjes voor als je kind dat even nodig heeft?
- Hoe staat de juf of meester tegenover straffen en belonen?
- Is er een aparte speelplaats voor de kleintjes of is deze gemengd voor iedereen?
- Is er op de speelplaats een hoekje waar ze rustig kunnen zitten als het nodig is? Bijvoorbeeld bij etenstijd.
- Waar breng je je kindje ’s morgens naartoe? Wordt je kindje in de klas gebracht? Kan je, als je dat wil, bij je kindje blijven tot hij of zij er klaar voor is?
- Hoe worden kleutertjes opgevangen als zij nog wat overdonderd zijn bij aankomst? Wat als je kindje het moeilijk heeft bij het afscheid?
LEES OOK > Je kind leren omgaan met schoolstress: 5 tips
Knopen doorhakken
Een hele boterham om over na te denken dus (oh ja, een brooddoos, die moet je tegen dan ook nog kiezen).
Ben je niet helemaal zeker hoe je eraan begint, vraag dan ook eens bij je buren, vrienden, kennissen, familie naar hun ervaringen.Laat je echter niet alleen leiden door mooie folders of ervaringen van anderen, maar hou ook rekening met de eigenheid van je kind. Is het een avontuurlijke ontdekkingsreiziger of voelt het zich beter op een plek waar iedereen elkaar kent? Dat kan meespelen in de keuze voor een grote of kleinere school.
Ga langs bij de school of scholen waarvan je meer informatie wil. Vraag of je een rondleiding kan krijgen en volg met je kindje een wenmomentje.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 09/03/2021, laatste update op: 29/06/2022