Alle baby’s krijgen bij hun geboorte een flinke ijzervoorraad mee. Rond zes maanden raken die reserves langzaam uitgeput. Waar haalt je kindje dan extra ijzer uit? Uit groenten, vlees(vervangers) en vis. Want gaan de groentebordjes vlot binnen dan mag je daar vanaf nu ook mager vlees of vis aan toevoegen. Zo stel je een bordje met gezonde voeding samen voor je baby. 

Vlees

Wat?

Kies zoveel mogelijk voor zuiver, mager vlees (kip, kalkoen en magere biefstuk). Wit vlees (kip en gevogelte) krijgt de voorkeur op rood vlees, maar probeer vooral voldoende af te wisselen. Vermijd bewerkt vlees zoals gehakt, worst en hamburger. Die bevatten te veel vet, zout en smaakversterkers.

Hoe?

Gaar (stoom of kook) het vlees altijd voldoende zodat bacteriën volledig vernietigd worden. Maal of pureer het daarna wat fijner.

Hoeveel?

Begin met één eetlepel en verhoog de hoeveelheid geleidelijk tot 25 gram als je kindje één jaar wordt.

LEES OOK > Die eerste keer…. vaste voeding!

Vis

Wat?

Vis is een goede bron van eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer en vitamine A en D. Zet dus 1 à 2 keer per week vis op het menu. Alle verse, gefileerde zeevis is geschikt voor baby’s. Ook hier: kies zoveel mogelijk voor zuivere en magere vis (kabeljauw, rog, schelvis, tong, staartvis, tonijn, pladijs en zalm). Vermijd bereide vissoorten zoals fishsticks. Ook gerookte vis, schaal- en schelpdieren zijn niet geschikt voor jonge baby’s.

Hoe?

Plet de vis met een vork en let op met graten.

Hoeveel?

Start met een portie van ongeveer 20 gram. Eens je kindje één jaar is, heeft het zeker genoeg aan 30 gram.

Vlees of vis?

Vis wordt door kleine maagjes meestal makkelijker verteerd dan vlees. Toch is het geen goed idee om elke dag vis op het menu te zetten. Niet alleen omdat overbevissing een belangrijk milieuprobleem is, maar ook omdat vis schadelijke stoffen zoals zware metalen kan bevatten. Wissel daarom af tussen vlees en vis.

Bovendien: een baby heeft zeker niet elke dag vlees of vis nodig. De nodige eiwitten, ijzer en vitamines haalt je kindje ook uit andere etenswaren.

Eitjes

Wat?

Een gekookt kippeneitje is een goed idee. Rauwe of onvoldoende verhitte eieren zijn dat niet: ze kunnen besmet zijn met salmonella.

Hoe?

Kook een kippenei volledig gaar (10 minuten) in water en prak het daarna fijn met een vork.

Hoeveel?

Een half ei vervangt één portie vlees of vis. Geef je baby niet meer dan één ei per week.

Vegetarisch

Wat?

Als de maaltijden evenwichtig zijn samengesteld, kan vegetarisch eten ook voor baby’s. Als ouder weeg je deze keuze uiteraard zorgvuldig af en informeer je je goed. Je schrapt niet gewoon vlees en vis van het menu, maar vervangt ze door ijzer- en eiwitrijke alternatieven zoals ei, peulvruchten, granen, tofoe en Quorn. Wacht met seitan en tempé tot je kindje één jaar is.

Hoe?

Bereid de tofoe mee met de groenten en de aardappelen, rijst of pasta tot hij gaar is. Snij hem in stukjes en plet fijn met een vork. Ook peulvruchten kook je eerst (minstens 30 minuten) gaar en plet je daarna.

Hoeveel?

Een portie vlees of vis staat (qua eiwitten) gelijk aan een half eitje, 20 à 40 gram tofoe, 35 à 70 gram gepureerde en gezeefde peulvruchten of 20 à 40 gram Quorn.

LEES OOK > Je baby vegetarisch of vegan opvoeden, kan dat?

Veganistisch

Veganisme wordt niet aangeraden voor zuigelingen en peuters. Eet je zelf veganistisch en wil je dit eetpatroon toch graag doorgeven aan je kind? Laat je dan goed begeleiden door een deskundige met kennis van zaken. Bespreek samen de voor- en nadelen, de risico’s en de aandachtspunten. Het is namelijk moeilijk om een evenwichtige en voedzame balans te bereiken als je alle dierlijke producten van het menu schrapt. Het kan een tekort aan energie, eiwit, calcium, ijzer, vitamine D en vitamine B12 veroorzaken. Extra vitamines en mineralen kunnen deze tekorten opvangen, maar daarbij is een goede opvolging nodig.

Eiwitten

Let erop dat je kindje niet te veel eiwitten binnenkrijgt. Als een baby niet zo graag fruit lust, vervangen sommige ouders die portie vitamines door een potje plattekaas. Geen goed idee, want melkproducten kunnen fruit niet vervangen. Bovendien krijgt je kind op die manier te veel eiwitten binnen. En ja, eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren, maar té veel eiwitten op jonge leeftijd belasten de nieren en kunnen leiden tot overgewicht op latere leeftijd.

Vetten

We horen constant dat vet een dikmaker is, maar gezonde vetten zijn echt noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je baby. Uit vetten haalt je kindje bovendien energie. Als een baby te weinig vetten opneemt, worden de eiwitten aangesproken als energieleveranciers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Roer daarom steeds een eetlepel gezonde, vloeibare vetstof (zoals maïs-, olijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie) door de groentemaaltijd.

Tips

  • Borst- of melkvoeding blijft belangrijk! Drinkt je baby kunstvoeding, dan zal dat ongeveer een halve liter per dag zijn. Daarnaast blijft water de beste dorstlesser.
  • Geef de groenten zo snel mogelijk na het bereiden.
  • Nieuwe producten en smaken probeer je best één voor één uit. Vandaag worteltjes en morgen broccoli bijvoorbeeld. Kinderen moeten ongeveer tien keer een nieuwe smaak proeven voor ze iets lusten.
  • Kies voor seizoensgroenten: worteltjes en spinazie in de lente, tomaten en courgettes in de zomer, champignons in de herfst en kolen en witloof in de winter. Op groentekalender.be staat een mooi overzicht.
  • Het bordje moet niet leeg! Genoeg is genoeg. Jij bepaalt wat er wordt gegeten, maar je kindje hoeveel er gegeten wordt. Maak er dus geen strijd van, maar hou het gezellig aan tafel.
  • Potjesvoeding is op zich een alternatief voor zelfbereide maaltijden, maar wissel het altijd af met verse voeding. Zo leert je baby verschillende smaken en structuren kennen.
  • Voor boterhammen is het voorlopig nog te vroeg. Die krijgt je baby pas vanaf negen maanden.

Meer informatie vind je op de website van kindengezin.be.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/07/2023

Tags: