Babykleertjes, een wiegje, een babyfoon, een buggy, een thermometer, pampers, een draagdoek, … Met een baby op komst sprokkel je een hele uitzet bijeen. Ga je voor kunstvoeding of besluit je te kolven, dan hoort ook een babyfles erbij. Maar hoe kies je het juiste flesje?
Plastic: de handige klassieker
Plastic babyflesjes zie je nog steeds het vaakst. Logisch ook: ze zijn handig en quasi onverwoestbaar.
Doordat ze van kunststof gemaakt zijn (tegenwoordig veelal van polypropyleen), zijn de flesjes erg licht. Makkelijk om mee te nemen in je draagtas dus, en ook makkelijk voor je iets oudere baby om zelf vast te houden om te drinken.
Glipt zo’n fles dan toch uit die kleine handjes? Geen erg. Hoe vaak ze ook op de grond vallen, breken doen plastic flesjes niet. Let wel op of er scheurtjes of barsten in komen. Dan mag je ze niet meer gebruiken.
Eeuwig gaan ze sowieso niet mee. Na verloop van tijd gaat je plastic babyfles verkleuren, en neemt het ook steeds meer geur op, vooral in krassen of beginnende haarscheurtjes. Hoe vaker je ze in de vaatwas stopt, hoe sneller je ze trouwens zult moeten weggooien.
Hoe zit het met de veiligheid? Vroeger zaten er BPA’s in plastic babyflesjes, maar die gevaarlijke stof (die met de hormoonwerking knoeit) zit niet meer in de huidige generatie flesjes. Toch blijft het plastic, en dan zijn de zogeheten microplastics nooit ver weg.
LEES OOK > Eerste flesje bij je baby: zo gaat het goed
Microplastics
Microplastics, dat zijn die minuscuul kleine microdeeltjes die vrijkomen uit plastic. Er is geen ontsnappen aan: ze zitten in ons voedsel, in onze zeep en shampoo, in onze kleren … en ook in plastic babyflesjes.
Die micro- en nanoplastics komen makkelijker los bij hoge temperatuur. En dat is bij babyflesjes zeker het geval: je vult ze met warme melk, en steriliseert ze bij hoge temperatuur.
De eerste cijfers zijn verbijsterend: in hun eerste levensjaar krijgen baby’s die van plastic flesjes drinken maar liefst 1,5 tot 2 miljoen partikeltjes microplastic binnen per dag.
In hoeverre dat schadelijk is voor kleine kinderen, is nog niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar staat nog in zijn kinderschoenen. (Wat wel is onderzocht en aangetoond: een heel aantal van die microplastics belandt in de pamper!)
Vertrouw je het zaakje niet, dan kun je het wel zelf (gedeeltelijk) oplossen: gebruik een pot die niet van plastic is om het water te koken en het melkpoeder erin op te lossen. Wacht even tot de melk wat is afgekoeld, en giet ze dan pas over in het plastic flesje.
LEES OOK > Flesvoeding: antwoord op al je vragen
Babyfles uit glas
Toch liever geen plastic? Glas is echt het overwegen waard. Een glazen babyfles kun je supermakkelijk reinigen. Je stopt het probleemloos in de vaatwas: er blijven geen geurtjes in hangen, en het verkleurt niet.
Bijkomend voordeel: glas houdt warmte net iets langer vast dan plastic. Ideaal dus voor baby’s die graag hun tijd nemen. Alleen zijn glazen flesjes wel zwaarder dan plastic.
Glas kan natuurlijk breken, maar je zult goed je best moeten doen om zo’n modern glazen babyflesje aan scherven te krijgen. Bovendien kun je flesjes kopen met een siliconen omhulsel, in de leukste vormen en kleuren. Dat zorgt voor een zachtere landing, en maakt ze prettiger om vast te houden.
Een glazen flesje is wel wat duurder, maar het kan een eeuwigheid mee. En je scoort extra punten als milieubewuste ouder.
Derde optie: inox
Niet overtuigd van glas of plastic? Dan heb je nog een alternatief: babyflesjes uit inox, of RSV. De flesjes zijn supersterk, bevatten geen schadelijke stoffen, en mogen in de vaatwasser.
Nadeel: inox mag niet in de microgolf. Je moet het flesje dus opwarmen in een pan of kom met heet water. Het kost ook meer dan een plastic flesje.
De juiste keuze
Plastic, glas, of inox? Er valt voor alledrie wel wat te zeggen. Kies als ouder vooral waar jij en je kindje je goed bij voelen. Of misschien wil je wel combineren: een glazen babyfles voor thuis, en plastic voor onderweg.
Vind je glas of inox duur in vergelijking met plastic flesjes? Kies dan een flesje met verwisselbare doppen. Zo kunnen heel wat flesjes meegroeien met je baby.
Nog een laatste tip: koop niet te veel flesjes op voorhand. Want sommige baby’s kunnen nogal kieskeurig zijn…
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 21/02/2022, laatste update op: 20/09/2023Tags: babyvoeding