Flesvoeding klaarmaken voor je kindje voelt in het begin misschien wat onwennig aan. Je hebt het gevoel dat je terug in de chemieles zit: poeder netjes afwegen, water nauwkeurig afmeten en alles goed mengen. Je mag er zeker van zijn, na een tijdje doe je dit op automatische piloot. Toch zetten we graag de vaakst gestelde vragen over kunstvoeding op een rijtje.
Welke melk geef ik aan mijn kindje?
Gewone koemelk is niet geschikt voor baby’s. Ook karne-, paarden- of geitenmelk en rijst-, soja- en notendranken bevatten niet genoeg voedingsstoffen voor pasgeboren kindjes.
Je start met standaard melkvoeding (eersteleeftijdsmelk), in poedervorm of vloeibaar. Omdat er zoveel verschillende soorten kunstvoeding bestaan, helpt de dokter, vroedvrouw of de verpleegkundige van Kind en Gezin je graag bij die keuze.
LEES OOK > Flesvoeding geven: hoe begin je eraan?
Wanneer moet ik veranderen van melk?
Een mondje melk teruggeven, veranderingen in de stoelgang, krampjes, huilen, windjes en boeren: het is allemaal heel normaal voor baby’s. Toch krijgt de flesvoeding vaak (ten onrechte) de schuld.
Onthou dat het veranderen van voeding deze probleempjes niet altijd oplost. Integendeel: het spijsverteringsstelsel van je baby moet zich telkens aanpassen, wat het ongemak nog kan verhogen. Verander dus alleen van voeding na deskundig advies.
LEES OOK > Krampjes: hoe help je je baby erdoorheen?
Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig?
Dat hangt af van groei en gewicht. Denk je dat jouw kindje te veel of te weinig drinkt? Pin je vooral niet vast op voedingsschema’s en uurroosters, maar luister in de eerste plaats naar wat je kindje wil. Let dus op de signalen van honger en van verzadiging, en voed op vraag.
Dwing je baby niet om een flesje op te drinken, maar stop als je merkt dat je kindje genoeg heeft. Genoeg groeien en bijkomen, dát is het belangrijkste. De personen die jouw baby opvolgen, houden dit samen met jou in de gaten.
LEES OOK > Eerste flesje bij je baby: zo gaat het goed
Is het normaal dat een flesje drinken lang kan duren?
Een flesje drinken duurt gemiddeld tien tot twintig minuten. Gemiddeld, want veel hangt af van de honger en het temperament van je baby.
Het kan ook aan het speentje liggen. Er bestaan kleinere speentjes voor baby’s tot vier maanden en grotere voor baby’s vanaf vier maanden.
Hou de fles schuin ondersteboven om te controleren of de melk niet te snel of te traag komt. Als er ongeveer om de seconde een druppeltje uitvalt, kan je baby rustig drinken.
Wanneer is mijn kindje klaar voor groenten of fruit?
Flesvoeding is de laatste jaren zo geëvolueerd dat ze alle voedingstoffen bevat die een baby de eerste maanden nodig heeft.
Fruit of groenten horen daar nu dus nog niet bij. Het heeft namelijk ook nadelen om daar te vroeg mee te beginnen. Pas vanaf zes maanden zijn fruit en groenten écht nodig.
LEES OOK > Die eerste keer…. vaste voeding!
Waarop let ik als ik flesvoeding klaarmaak?
- Lees de uitleg op de verpakking. Bij elke soort kunstvoeding hoort een specifieke bereiding. Soms mag je bijvoorbeeld water op kamertemperatuur gebruiken, soms moet je het opwarmen. Of dat dan met de microgolfoven mag of niet, kan ook verschillen. Sommige toevoegingen in kunstvoeding (zoals probiotica) verdragen namelijk geen opwarmbeurt. Dan warm je best eerst alleen het water op en bereid je de fles nadien verder.
- Voor het eerste gebruik steriliseer je altijd alle flesjes en toebehoren. Daarna is het voldoende om alles grondig te reinigen met stromend, heet water en afwasmiddel. Vergeet daarbij de randen van de fles, schroefdop en speen niet. Heeft je baby een kwetsbare gezondheid dan blijft steriliseren aangewezen.
- Het is aan te raden mineraalwater te gebruiken met de vermelding ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’. Gebruik je leidingwater, dan gelden wel enkele voorwaarden. Daarover lees je meer op de website van Kind en Gezin.
- Voeg geen extra schepje melkpoeder toe. Hierdoor wordt de voeding te geconcentreerd. Voeg ook geen andere extra’s toe zoals meel of graanvlokken, ze geven alleen extra calorieën.
- Bereid het flesje net voor gebruik. Door de melk (lang) vooraf te bereiden, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en je kindje ziek maken.
- Controleer de temperatuur van de melk altijd op de binnenkant van je pols. Het flesje kan nog koud aanvoelen terwijl de melk heet is.
Help!
Bij twijfels en vragen over voeding kun je altijd terecht bij je arts, vroedvrouw of de verpleegkundige van Kind en Gezin.
- De vroedvrouw aan huis
Na je bevalling heb je recht op een aantal huisbezoeken van een zelfstandige vroedvrouw. Aarzel nooit om de hulp van een vroedvrouw in te roepen. Zij kan je helpen bij (problemen met) de voeding, bij de verzorging van je baby of bij de opvang van een premature baby.
Op vroedvrouwen.be staat een overzichtje van de vroedvrouwen in jouw regio.
- Kind en Gezin
Gezinnen worden ook begeleid door de verpleegkundige van Kind en Gezin uit een lokaal team dat multidisciplinair is samengesteld. Op kindengezin.be lees je uitgebreide informatie over borstvoeding en flesvoeding, maar ook over moeilijkheden zoals spruw en borstontsteking. De Kind en Gezin-Lijn is er voor al je vragen.
- Gezinsbond
Zit je nog met vragen over jouw rechten als jonge ouder? Hoe zit het met je ouderschapsverlof? Waar heeft jouw partner recht op? Hoe vraag je borstvoedingspauzes aan? Als lid van de Gezinsbond kun je bij de dienst Sociaal-Juridisch Advies terecht met vragen en problemen die jouw gezin aanbelangen.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 14/02/2022, laatste update op: 19/09/2023Tags: babyvoeding