Baby’s hebben het vaak moeilijk om (even) alleen te blijven. Logisch dus dat ze zich extra hard gaat hechten aan hun mollige beer, die knusse knuffel of dat superzachte dekentje. Die donzige knuffel brengt je baby troost en stelt gerust.  

Je baby en zijn knuffel: samen sterk

Knuffels zijn natuurlijk geen levende wezens, maar toch betekenen ze voor je kind véél meer dan een gewoon speeltje. Die knuffel is een extra steun in moeilijke tijden en onbekende situaties.

Sommige kinderen sleuren hun troostbrenger overal mee naartoe. Een nachtje logeren bij oma en opa? Een middagdutje in de crèche? Met dat zachte knuffelkonijn lukt het wel! Die knuffel doet hen aan thuis denken en helpt hen om het gemis te overbruggen.

LEES OOK > Eerste keer logeren: tips voor jou én je baby

Slaapwel!

Die ouwe vertrouwde teddybeer geeft niet enkel een veilig gevoel, maar is vaak ook een belangrijk onderdeel van het naar-bed-ritueel: ‘Nog één zoen aan je beer en dan: oogjes toe!’

Iets oudere kinderen vinden het leuk om hun lievelingsknuffel lekker in te stoppen voor ze zelf onder de wol kruipen.

Toch een kanttekening: vooral grote, zacht gevulde knuffels kunnen een risico vormen als je kindje er met zijn gezicht tegenaan ligt. Het is dus een goed idee om zo’n knuffel naast het bed te leggen zodra je kindje slaapt. Knuffeldoekjes mogen wel in bed blijven liggen vanaf 6 maanden.

LEES OOK > Een slaapritueel bij je baby: wanneer start je ermee?

Geurtje

Kleine kindjes worden eerder aangetrokken door de zachtheid en de geur van hun knuffel dan door de vorm of de kleur. Vooral die typische, vertrouwde geur stelt hen gerust.

Ze hebben er dan ook een hekel aan als hij richting wasmand verdwijnt! Zonder zijn specifieke geur is die frisgewassen beer niet meer hetzelfde maatje …

Pasgewassen

‘Arno had een hekel aan z’n pasgewassen beer. Maar zo’n knuffel kan na een tijdje erg weeïg ruiken. Daarom gaat Mijnheer Beer nu samen met Arno in bad. Terwijl ik mijn flinke zoon was, wast hij z’n vriendje.’ – Klaar

Reserveknuffel

‘Elien is zo gehecht aan haar giraffenknuffel dat ze niet meer inslaapt zonder. Een grote ramp dus als de knuffel tijdens haar middagdutje nog in de was zit of per ongeluk in het bedje van de onthaalmoeder overnacht. De hoogste tijd voor een tweede exemplaar!

Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want de knuffel was nergens meer te koop. Op goed geluk postte ik in een Facebookgroep een opsporingsbericht (mét foto) en niet veel later stuurde een gezin uit Nederland ons een identiek exemplaartje toe. Fantastisch handig!’ – Inge

Telefoonnummer

‘In een poging zoekgeraakte knuffels sneller op te sporen, naaide ik er een etiket aan met daarop: onze familienaam en ons telefoonnummer. Wie zo’n verloren knuffel vindt, hoeft niet langer rond te vragen, maar kan gewoon z’n gsm nemen. Toch al iets meer kans op succes, niet?’ – An

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/12/2020, laatste update op: 25/09/2023