Mochten we al heerlijk kunnen doorslapen, we zouden maar van één ding dromen. Je warm ingestopt baby’tje meteen in slaap zien vallen en samen genieten van een ononderbroken nacht tot de zon weer opkomt. De nachtelijke realiteit is voor veel jonge ouders echter vaak anders. Wist je dat je nu beter al begint met een slaapritueel voor je baby? Het kan het begin zijn van een betere nachtrust!
Slaapritueel baby zorgt voor rust
Als je kindje al wat ouder is, kan een verhaaltje voor het slapengaan helpen om te ontprikkelen en om rust te vinden na een drukke dag. Maar ook bij je baby is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het slaapritueel.
‘Vanaf zes à acht weken kan je daar al mee starten’, legt slaapcoach Karen Claes van ‘Van Gaap naar Slaap’ uit. ‘En dat bedtijdritueeltje moet helemaal niet lang duren.
Het is wel belangrijk dat je consequent bent en voorspelbaar. Als je elke dag bepaalde dingen gaat herhalen in dezelfde volgorde, dan zal je baby dat snel herkennen en linken aan het slapen.’
LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen
Blijf consequent
Een slaapritueel zorgt voor rust en structuur. Het kan je baby een gevoel van veiligheid geven en het biedt houvast.
Karen: ‘Neem er je tijd voor, want het is belangrijk. En begin ook vroeg genoeg in de avond zodat je baby nog niet te moe is.
Ontdek wat voor jullie fijne gewoontes kunnen zijn. Slaapzakje aandoen, rondwandelen, rustig praten over de voorbije dag, een liedje zingen, een boekje lezen …
Het is belangrijk dat je alles consequent in dezelfde volgorde blijft volhouden.’
LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan
Voeden tijdens het slaapritueel van je baby
Meestal is er aan het slaapritueel ook nog een voeding gekoppeld, of toch zeker de eerste maanden.
‘Veel baby’tjes vallen in slaap aan de borst of terwijl ze een flesje drinken, dat is normaal. Er zijn baby’s en kinderen die op deze manier in slaap blijven vallen als ze ouder worden (ook 6 maanden en ouder) en dan mooi het klokje rond slapen.
Merk je dat je kindje rustig in slaap valt tijdens het drinken maar ‘s nachts wel regelmatig wakker wordt en dan terug een flesje of de borst nodig heeft om in slaap te vallen, verschuif dan eens het voedingsritueel bij het naar bed gaan naar het begin.
Pas als je kindje bij bedtijd heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen, kan je hiermee ook oefenen ‘s nachts’, legt de slaapcoach uit.
LEES OOK > Start to sleep: een baby leren slapen is een proces van lange adem
Samen met je baby genieten
Van het naar bed gaan een rustige en aangename gebeurtenis maken, heeft alleen maar voordelen. Voor je baby, maar ook voor jou! Na een stresserende of drukke dag op het werk is dit echt een momentje voor jullie twee.
Karen: ‘Neem er je tijd voor en probeer zelf rustig te zijn. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe kalmer je baby zal zijn en hoe sneller hij (misschien) in slaap valt. Succes!’
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 18/11/2020, laatste update op: 06/06/2024Tags: babyslaap