Misschien heeft je kindje ondertussen al een mooi stel tandjes verzameld, of misschien zijn ze nog onderweg? Hoe dan ook: zodra er één tandje komt piepen, is het tijd om te gaan tandenpoetsen. Protesteert je kleintje? Dan vind je hier enkele tips om dat tandenpoetsen voor je kind leuk te maken.

Tot de leeftijd van twee jaar zou je best de tanden van je kindje zeker één keer per dag poetsen.

Een goed moment daarvoor is ’s ochtends na het ontbijt of ’s avonds voor het slapengaan. Laat je kleintje dus zeker smullen van al dat lekkers overdag, maar vergeet daarna niet die tandjes te poetsen!

Gaat het tandenpoetsen bij je kind niet van een leien dakje? Probeer dan eens onderstaande tips uit.

Zing of lees tijdens het tandenpoetsen

Alles wordt makkelijker als je zingt. Die regel geldt alleszins nog voor kleine kinderen, dus misschien kan jij jouw kind wel afleiden met het zingen van een leuk liedje?

Of het vertellen van een verhaaltje? Dat mag maar moet zeker geen klassieke opera of diepgaande lectuur te zijn: zing of zeg wat je die dag gedaan hebt of op dat moment doet.

LEES OOK > Als de eerste tandjes komen … een moeilijke fase 

Doe het digitaal

Er bestaan verschillende apps die speciaal ontworpen zijn om het tandenpoetsen voor je kind leuk te maken.

Zo ontwikkelde Philips de ‘Brush Busters’ waarbij jouw kind samen met een zekere Vicky of Bjorn poetst en beloond wordt. Of er is de ‘Disney Magic Timer’ van Oral-B, waarbij Disney-figuren pas na twee minuten helemaal zichtbaar worden: net de tijd die nodig is voor een goede poetsbeurt.

Maak tandenpoetsen lekker voor je kind

Vanaf twee jaar mogen kinderen tandpasta gebruiken met fluoride, dus tot dan hou je het best nog fluoridevrij. Er bestaan verschillende soorten tandpastasmaken die bij kinderen beter scoren dan de typische muntsmaak.

Gebruik niet meer tandpasta dan de grootte van een erwtje, om te voorkomen dat je kindje veel schuim inslikt.

Doe het met je vingers

Als het tandenpoetsen bij je kind in het begin nog niet zo goed lukt, kan je in plaats van een tandenborstel een vingertandenborstel proberen: een soort vingerpopje dat je over je vinger schuift, maar dan om de tandjes te poetsen.

En daar heb je het: met dat vingerpopje kan je een toneeltje opvoeren en alsnog die tandjes gepoetst krijgen.

Zodra je kindje daaraan gewend is, kan je overstappen op een echte tandenborstel.

LEES OOK > De eerste keer naar de tandarts: hoe pak je het aan? 

Gebruik een spiegeltje

Misschien vindt je kindje al dat tandenpoetsen wel lastig omdat hij of zij niet goed weet wat er gebeurt. Het is dan ook heel wat, zo’n poetsbeurt!

In dat geval kan het helpen om je kindje mee te laten kijken in de spiegel, zodat het allemaal wat minder eng wordt.

Samen tandenpoetsen

Aapjes apen aapjes na. En met wat geluk geldt dat ook voor jou en je kindje. Als jij samen met je kindje ook jouw eigen tanden poetst, kan het plots heel wat leuker worden!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 20/09/2023