Baby’s die hun eerste tandjes krijgen gaan door een moeilijke periode: ze hebben pijn, rode billetjes, koorts, huilen veel… Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om het leed van je kleintje (en dat van jezelf) wat te verzachten?

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes rond de leeftijd van zes maanden. Maar omdat elk kind zijn eigen, unieke ontwikkeling heeft, kan dat ook vroeger of later zijn. Maak je dus zeker geen zorgen als je baby pas op zijn eerste verjaardag of later een eerste tandje krijgt.

Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. Als je baby acht maanden oud is, zal hij of zij waarschijnlijk alle acht zijn snijtanden – vier boven en vier onder – hebben. Maar zoals gezegd, sommige kindjes doen er veel langer over.

Rond de tweede verjaardag stoppen de tanden meestal met groeien. Het gebit telt dan zo’n 20 melktanden. De achterste kiezen kunnen soms wat op zich laten wachten.

LEES OOK > Baby in huis? Ons gratis magazine en onze nieuwsbrief groeien mee met je kindje!

Hoe herken ik de symptomen?

Wanneer je baby op zijn speelgoed begint te bijten, onophoudelijk op zijn vingers zuigt en overvloedig kwijlt, zijn de eerste tandjes ongetwijfeld in aantocht.

Wat zijn de bijbehorende kwaaltjes?

De meeste kwaaltjes zijn onschuldig, maar wel zeer vervelend voor je baby:

  • Gezwollen en gevoelig tandvlees
  • Overmatige speekselproductie
  • Een rode en warme kaak (of beide kaken)
  • Een slecht humeur: je baby is sneller geïrriteerd dan normaal en weent gemakkelijker
  • Rode billetjes
  • Irritatie rond de mond
  • Lichte koorts (onder 38°)
  • Een versnelde darmtransit en irriterende stoelgang
  • Vaker wakker worden ’s nachts
  • Gevoeliger dan anders voor virussen. Daardoor kan je baby gemakkelijker een verkoudheid, oorontsteking, oogirritatie, opdoen.
  • Weinig eetlust

Maar let op: niet alles is te wijten aan het krijgen van tandjes! Normaal gesproken moeten deze symptomen binnen 48 uur verdwijnen. Als je baby toch hoge koorts, diarree of een tandvleesontsteking heeft die blijft aanslepen, ga er dan mee naar de dokter.

LEES OOK > Mijn kind is ziek in de opvang: wat nu?

Tips om het leed te verzachten

  • Een bijtring: een gewone bijtring werkt prima (let er bij een plastic exemplaar op dat de bijtring uit één stuk bestaat en dat het hard plastic niet uit schadelijke stoffen bestaat), maar sommige kun je ook in de koelkast leggen. Die bevatten een speciale vloeistof die koude opslaat, wat licht verdovend werkt voor het tandvlees.
  • Verzachtende gel of druppels, om het tandvlees van je baby te masseren. Daar bestaan ook homeopathische varianten van.
  • Als je baby echt veel pijn heeft, kun je hem een pijnstiller met paracetamol voor zuigelingen geven. Let er wel op dat de dosis in evenwicht is met het gewicht.
  • Als je baby last heeft van luiereczeem doordat de ontlasting wat dunner en zuur is, kan luieruitslag ontstaan. Probeer de billetjes zoveel mogelijk bloot te stellen aan de open lucht, zonder luier, en behandel ze met een zinkhoudende zalf.

Moet ik de eerste tandjes al poetsen?

Ja. Met tandhygiëne kun je niet vroeg genoeg starten. Het liefst zelfs nog voor je baby effectief tandjes krijgt. Poets het tandvlees zachtjes met een schoon, nat doekje dat je om je vinger wikkelt. Zo houd je de plaats schoon waar de tandjes zullen komen.

Vanaf de eerste tandjes tot de leeftijd van 2 jaar moet je dagelijks twee keer met een kleine hoeveelheid fluoridehoudende peutertandpasta poetsen om tandplak te vermijden. Maar dat kan best een uitdaging zijn.

LEES OOK > Maak tandenpoetsen leuk voor je kind: 6 tips

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 13/08/2018, laatste update op: 22/09/2023