Mijn peuter van 17 maanden wil nu al een tijdje geen middagmaal eten. Van zodra we met de lepel naar zijn mond gaan, is het drama. Hij proeft zelfs niet en als we hem toch forceren, spuwt hij alles weer uit. Hij heeft nog maar weinig tandjes, dus kan hij nog niet goed kauwen. Momenteel zijn brood en soep onze redding, maar hij moet natuurlijk ook groenten, vlees, aardappelen en rijst leren eten.

Peuter wil niet eten

Leuk en gezellig samen tafelen draait op dit moment uit op drama. Het is frustrerend want je wil het beste voor je zoontje en je wil hem gezond en wel; goed gevoed zijn is immers een belangrijk element in zijn opgroeien. Zorgen voor gezonde voeding vraagt energie, creativiteit en tijd van jou en als dat niet gesmaakt wordt, lijkt dat al vlug een ondankbare en verdrietige bezigheid.

Bij alles wat je kindje te leren heeft, en dat is niet weinig, hoort ook zelfstandig vaste voeding eten en verschillende smaken ontdekken. Dit vraagt tijd, geduld en ook vertrouwen dat het goed komt. De laatste tijd verliep het moeilijk, omdat je peuter geen zin heeft in wat je hem voorzet.

Wat er in hem omgaat op die eetmomenten, daar heb je het raden naar. Hij kan het je ook nog niet zeggen. Gaat het om de smaak, krijgt hij een volgend tandje door of wil hij extra aandacht? Waar je zeker van kan zijn is dat hij ontdekt dat hij met zijn gedrag scoort en dus winst kan halen. Het is een van zijn ontwikkelingsopdrachten om op zoek te gaan naar wat kan en niet kan, waar de grenzen liggen in zijn exploratiedrang, en zijn terrein te vergroten.

Wil dit zeggen dat je alles moet goedkeuren? Helemaal niet, maar kies je momenten. Aan tafel zijn er zekerheden: als je een strijd aangaat met je zoontje kom je al snel in een machtsstrijd terecht die je niet kan winnen. Je zoontje beslist immers zelf wat en hoeveel hij eet.

LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter

Duidelijke structuur

Een dagelijkse duidelijke structuur helpt het pad voor te bereiden naar minder conflicten. Waar eten jullie? Eten jullie allemaal samen en steeds op hetzelfde uur? Zonder speeltjes aan tafel (bijvoorbeeld ook geen gsm’s)? Wat eten jullie? Naarmate je zoontje ouder wordt en je zijn voorkeuren kent, kan je daar ook (af en toe) rekening mee houden. Investeren in sfeer kan je door je zoontje te betrekken en hem te laten helpen met de voorbereiding. Zo kan hij groentjes spoelen, (helpen) de tafel dekken, een ‘lievelingsbordje’ of een leuk slabbetje kiezen,…

Wil hij sommige dingen op dit moment echt niet eten? Laat het dan even los en dring het niet op. Je kan hem wel een klein beetje laten proeven, ook al spuwt hij het uit, ondertussen heeft hij toch even de ervaring van het proeven. Het duurt wel even voor jonge kinderen een bepaalde smaakgewenning krijgen.

Gaat het vlotter als hij zelf eet, ook al is dat met knoeien? Dan kies je daar misschien beter voor. Nu hij 17 maanden is, zal hij nog meer zelf willen doen en zijn motorische vaardigheden daarmee verder willen ontwikkelen. Door hem die kans te geven en hem binnen bepaalde grenzen te ondersteunen in zijn zelfinitiatief en autonomie, zal hij zich ook beter in zijn vel gaan voelen.

LEES OOK > Tips om het zelfvertrouwen bij je kind te laten groeien

Dikke duim

Je hebt een voorlopige redding, namelijk brood en soep. Dat is ook voeding en in soep kan je veel gezonde ingrediënten kwijt. Daarnaast kan je hem misschien met kleine trucjes overhalen. Zo kan je zijn groentjes in toffe vormpjes snijden: worteltjes en stukjes kip als frietjes, aardappel in schijfjes,…

Eerder dan boos of teleurgesteld te zijn in wat hij niet wil eten, kan je hem af en toe een dikke duim geven als hij iets proeft ondanks de mogelijk vieze grimassen die hij erbij maakt. Het is zeer begrijpelijk dat je vanuit de beste zorg voor je zoontje hem dagelijks gezonde en gevarieerde voeding wil geven en dat je wanhopig en/of angstig wordt wanneer hij (nog) niet helemaal mee gaat in jullie verhaal.

Toch komt er, na deze periode vol uitdagingen, ook een periode van rust. De investering in een ontspannen, rustige en vrolijke sfeer aan tafel doet zeker zoveel aan zijn (en jullie) gezonde ontwikkeling, maar dit vraagt tijd en heel wat geduld.

Met dank aan de Opvoedingslijn (078 15 00 10).

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 18/10/2022, laatste update op: 15/02/2023