Kleine kindjes groeien zo hard en hebben zo veel energie nodig om te spelen en te ontdekken, dat ze naast drie maaltijden per dag ook nood hebben aan tussendoortjes. Nu je baby al een peuter wordt, zijn er zoveel lekkere en gezonde alternatieve tussendoortjes in plaats van die halve banaan of zoete kinderkoek.
Een gezonde snack tussendoor is belangrijk. Je kindje groeit en heeft energie nodig. Zorg wel dat je kindje niet de hele dag door snackt. Eet hij of zij voldoende, dan is één tussendoortje tussen elke maaltijd zeker voldoende.
Te veel suiker
Hoe ouder je baby wordt, hoe meer hij mag eten en proeven. En dat is leuk! Maar ook gevaarlijk. In de winkel schreeuwen koeken met dolenthousiaste tekenfilmfiguren om aandacht.
Maar negen op de tien snacks die je in de supermarkt vindt, bevatten te veel suikers en vetten. Gelukkig zijn er heel veel creatieve en lekkere initiatieven voor die snelle suikers.
LEES OOK > Baby mag mee-eten met het gezin: hoe pak je dat aan?
Variatie
Is je baby ouder dan 1, dan mag je de fruitpapjes ook al eens vervangen door een doosje rozijntjes, gedroogd fruit, groenten uit het vuistje, ongezoete ontbijtgranen, een rijstwafel, groentesoep of een waterijsje of ijsje van gepureerd fruit.
Noten zijn gezond maar die houd je beter nog even weg van je baby. Hun kauwfunctie is nog niet genoeg ontwikkeld om de nootjes veilig te kunnen doorslikken.
LEES OOK > Tips om je kroost gezonde snacks te laten eten
Creatieve tussendoortjes voor je peuter
De beste tussendoortjes voor je peuter zijn natuurlijk groente en fruit. Brood is ook een makkelijke hongerstiller voor tussendoor.
Merk je dat je groeiende baby de gezonde standaard tussendoortjes wat beu wordt, dan is het aan jou om creatief te zijn en ervoor te zorgen dat hij zijn extra vitaminen en voedingsstoffen toch op een leuke manier binnenkrijgt.
LEES OOK > Kleuter wil niet eten: hoe hou je het gezellig aan tafel?
Monkey platter
Een monkey platter is een bordje waarop niet één maar verschillende soorten fruit en groenten liggen. Zo’n bord met vakjes vind je trouwens vaak ook spotgoedkoop in de kringwinkel.
Liggen er alleen groentjes op het bord, voeg dan eens wat hummus toe als dip.
Ketchup is een groente
Isabel Boons, foodie, auteur en mama van twee kindjes schreef een boek over gezond en creatief koken voor kleine kinderen.
In ‘Ketchup is een groente’ staan heel leuke originele recepten en ook tussendoortjes om thuis zelf te maken voor je peuter.
Recept: Broodkorstfrietjes
Een leuk alternatief voor het broodkorstje dat de honger moet stillen. Niet helemaal gezond met de suiker maar af en toe zondigen is helemaal niet erg.
- Snij broodkorstjes in kleine stukken van 3 cm ongeveer.
- Smelt wat boter en giet het over de broodkorstjes. Meng en voeg suiker en eventueel wat kaneel toe.
- Doe de broodkorstjes in een ovenschaal en bak 5 tot 8 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Leuk voor de baby maar ook oudere broers of zusjes eten mee, zeker als je de broodfrietjes in een puntzakje serveert en ze mogen dippen in wat yoghurt.
Recept: Mean green eierkoeken
Koekjes waar je ook groentjes en fruit in verwerkt? Geniaal!
- Verwarm de oven voor op 175°.
- Hak 100 g verse spinazie heel erg fijn of mix. Voeg de gepureerde spinazie bij 100 g appelmoes en voeg 2 el honing toe. Mix het geheel.
- Zeef 150 g bloem en roer er 2 tl bakpoeder door.
- Rasp wat limoen boven de bloem en klop 3 eieren luchtig. Roer het bloemmengsel door de eieren tot het is opgenomen. Stop hierna meteen met roeren, zodat het beslag luchtig blijft. Roer als laatste het spinazie-appelmoes-mengsel door het beslag.
- Maak 6 tot 8 hoopjes deeg op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 minuten goudbruin.
- Smakelijk! En je kan dit trouwens ook eens proberen met broccoli ipv spinazie.
Meer creatieve receptjes voor kleine (moeilijke) eters vind je in Ketchup is een Groente – Isabel Boons – Borgerhoff & Lamberigts.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 30/11/2020, laatste update op: 26/09/2023Tags: peuter