En dan is het tijd om die veilige bubbel te verlaten. Na al die weken thuis, gaat je kleintje binnenkort naar de crèche. Of het nu voor het eerst is of het een terugkeer wordt na een langere periode van ziekte, zowel voor het kind, de ouders als de kinderbegeleiders wordt het even wennen. Maak daar tijd voor, want dat wenproces is belangrijk.

Je hebt je de laatste weken nog nooit zo verbonden gevoeld met je kroost. Je zag hen van dichtbij groter worden, soms met vermoeide ogen terwijl je ook nog de was en de plas deed, maar mama of papa waren nooit veraf.

Eén gil, kreet of zuchtje en daar was je al, met al je liefde, warmte en grijpgrage armen. Maar dan komt het moment dat je je kleintje (terug) in de armen van een ander moet duwen. Slik.

Een grote aanpassing voor je kindje én voor de ouders. Gelukkig helpen wenmomentjes om de aanpassing iets makkelijker te maken.

Wennen in de crèche vermindert stress

‘Wenmomentjes zijn heel erg belangrijk. Voor het kind, voor de ouders, maar ook voor de kinderbegeleiders’, legt Yasmine De Mesel, medewerker bij Kind en Gezin uit.

‘Het einde van zo’n lange periode thuis is voor iedereen wennen. Voor kindjes die voor het eerst naar de opvang gaan, maar ook voor kindjes die al geweest zijn en terug moeten na een lange onderbreking.

Wenmomentjes zijn belangrijk om elke overgang rustig te kunnen laten verlopen. Ze helpen om stress te voorkomen, bij het kind, bij de ouders en bij de begeleiders. En minder stress is niet alleen goed voor het welbevinden van je kindje, maar verkleint ook de kans op wiegendood.’

LEES OOK > Wanneer is je kindje te ziek voor de opvang?

Hoe ziet zo’n ideaal wenmoment er dan uit?

Wennen in de crèche was tijdens corona erg lastig. Gelukkig verloopt alles nu terug normaal en is wennen heel erg aanbevolen! Voor je kindje en voor jezelf. Al die nieuwe indrukken, geluiden, ander speelgoed, ander ritme…  Begin er op tijd mee en bouw langzaamaan op. Eerst samen met je kindje, dan alleen.

‘Een “standaard” wenmoment bestaat niet. Op wennen plak je geen termijn, of leeftijd. Elk kindje is anders. Het is heel belangrijk om te kijken naar het kindje, te zien hoe het reageert en dan meteen ook ruimte te maken voor overleg tussen ouders en begeleiding.

Er moet vertrouwen groeien tussen de kinderbegeleider, het kind en de ouder. En eenmaal dit er is, kan je verder opbouwen,’ vertelt Yasmine De Mesel

LEES OOK > Voor het eerst naar de crèche met tranen… bij mama

Mondjesmaat

Eerst nog even dicht bij mama en papa dus en de nieuwe omgeving opnemen, veilig vanop de schoot. Ondertussen wisselen ouders en begeleiders voldoende (praktische) informatie uit. Zijn er slaaprituelen? Hoe troost je je kind? Wat is het lievelingsspeelgoed?

‘Als dat goed zit, en de ouder is gerustgesteld, dan kan het opbouwen beginnen. Je laat je kind al eens een paar uur alleen achter in de opvang. Daarna koppel je er een eet- of slaapmoment aan. Tot je aan een volledige dag komt. Hou je kindje goed in de gaten. Merk je dat hij drie uur weent of oververmoeid is, zet dan een stapje terug’ vertelt Yasmine De Mesel.

‘En ga altijd weer in gesprek en overleg met de begeleider. Geef het kindje de tijd die hij of zij nodig heeft om te wennen. En zorg ook dat het regelmatig naar de opvang gaat. Wennen gaat makkelijker als het kindje drie keer per week gaat, in plaats van 1 keer in de week.’

LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders

En dan nog de ouders…

Liggen de zakdoeken al klaar? Haal diep adem en probeer je al wat voor te bereiden op de nieuwe situatie. Bedenk dat kinderen bijzonder veerkrachtig zijn en zich vaak sneller aanpassen dan volwassenen. En dat kinderbegeleiders met hart en ziel zorgen.

Neem een halve dag verlof en ga je kindje in het begin wat vroeger halen. Trek ook genoeg tijd uit om je kindje ‘s morgens rustig te brengen. Maar maak het afscheid dan weer niet te lang. Je kindje neemt jouw emoties over. Hoe rustiger jij bent, hoe vlotter ‘het afgeven’ zal gaan.

Pak het aan op je eigen tempo en besef dat je niet alleen bent. Geef een stukje ‘thuis’ mee met je kind, een favoriete knuffel, of een foto. En vraag of je overdag even mag bellen. Alles went.

En stop die eerste dag gewoon maar een extra zakdoek in je tas. Wenen en wennen, het is ook maar 1 letter verschil.

Op de website van Kind & Gezin vind je nog meer informatie over wennen in de crèche.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 29/05/2020, laatste update op: 27/06/2022