En dan is het tijd om die veilige bubbel te verlaten. Na al die weken bij mama en papa, gaat je kleintje binnenkort naar de crèche. Of het nu voor het eerst is of een terugkeer wordt, zowel voor het kind, de ouders als de kinderbegeleiders wordt het (weer) even wennen. Maak daar tijd voor, want dat wenproces is belangrijk.

Eén voordeel van al dat thuiswerken. Je hebt je nog nooit zo verbonden gevoeld met je kroost. Je zag hen van dichtbij groter worden, soms met vermoeide ogen vanachter je laptop, maar mama of papa waren nooit veraf.

Eén gil, kreet of zuchtje en daar was je al, met al je liefde, warmte en grijpgrage armen. Maar dan komt het moment dat je je kleintje terug in de armen van een ander moet duwen. Exit lockdown. Slik.

Een grote aanpassing voor je kindje én voor de ouders. Gelukkig helpen wenmomentjes om de aanpassing iets makkelijker te maken.

Wennen in de crèche vermindert stress

‘Wenmomentjes zijn heel erg belangrijk. Voor het kind, voor de ouders, maar ook voor de kinderbegeleiders’, legt Yasmine De Mesel, medewerker bij Kind en Gezin uit.

‘Het einde van de lockdown is voor iedereen wennen. Voor kindjes die voor het eerst naar de opvang gaan, maar ook voor kindjes die al geweest zijn en terug moeten na een lange onderbreking.

Zelfs voor kinderen die altijd zijn blijven gaan is het wennen. De groepen worden groter en ook dat is weer aanpassen. Wenmomentjes zijn belangrijk om elke overgang rustig te kunnen laten verlopen.

Ze helpen om stress te voorkomen, bij het kind, bij de ouders en bij de begeleiders. En minder stress is niet alleen goed voor het welbevinden van je kindje, maar verkleint ook de kans op wiegendood.’

LEES OOK > Wanneer is je kindje te ziek voor de opvang?

Hoe ziet zo’n ideaal wenmoment er dan uit?

Wennen in de crèche zoals voor corona kan nog steeds niet. De opvang moet rekening houden met contactbubbels, er moeten mondmaskers gedragen worden door de ouder én als ouder mag je de leefruimte van de kinderopvang niet betreden.

‘Dat is inderdaad lastig, maar gelukkig zijn er andere manieren om te kunnen wennen aan elkaar en aan de nieuwe situatie. Het allerbelangrijkste is dat er genoeg ruimte is voor een goed gesprek tussen ouders en begeleiders. En dat dat gesprek regelmatig plaatsvindt zodat het wennen op maat kan gebeuren,’ zegt Yasmine De Mesel.

‘Een “standaard” wenmoment bestaat niet. Op wennen plak je geen termijn, of leeftijd. Elk kindje is anders. Het is heel belangrijk om te kijken naar het kindje, te zien hoe het reageert en dan meteen ook ruimte te maken voor overleg tussen ouders en begeleiding.

Er moet vertrouwen groeien tussen de kinderbegeleider, het kind en de ouder. En eenmaal dit er is, kan je verder opbouwen.’

Creatief omspringen met de nieuwe situatie

Dat je als ouder de leefruimte waar de kindjes zitten momenteel niet binnen mag, maakt het wenmoment er niet makkelijker op. Toch zijn er crèches en opvangplaatsen waar er creatief omgesprongen wordt met het wennen.

Zo zijn er crèches met een lege leefruimte waar ouders en begeleiders een rustige babbel kunnen doen. Of kan er informatie uitgewisseld worden tijdens een wandeling op veilige afstand. Er worden ook virtuele rondleidingen gegeven of er kan gevideochat worden.

Yasmine De Mesel: ‘Sowieso is het belangrijk om contact te houden en te blijven houden met de opvang. Is je kind al wat ouder en langere tijd afwezig, dan is het goed om af en toe foto’s te tonen of om eens aan het raam van de crèche te gaan zwaaien. Is het contact warm gebleven, dan is het makkelijker om de overstap te maken.’

En wanneer het écht noodzakelijk is kan één ouder mee wennen in de opvang, met mondmasker aan en de andere veiligheidsmaatregelen zoals handen wassen en afstand houden strikt opgevolgd. Dit kan enkel op een rustig moment, zoals op woensdagnamiddag.

LEES OOK > Voor het eerst naar de crèche met tranen… bij mama

Mondjesmaat

Eerst nog even dicht bij mama en papa dus en de nieuwe omgeving opnemen, veilig vanop de schoot. Momenteel niet altijd mogelijk door alle veiligheidsmaatregelen, maar dat is wel het ideale vertrekpunt.

Ondertussen wisselen ouders en begeleiders voldoende (praktische) informatie uit. Zijn er slaaprituelen? Hoe troost je je kind? Wat is het lievelingsspeelgoed?

‘Als dat goed zit, en de ouder is gerustgesteld, dan kan het opbouwen beginnen. Je laat je kind al eens een paar uur alleen achter in de opvang. Daarna koppel je er een eet- of slaapmoment aan. Tot je aan een volledige dag komt. Hou je kindje goed in de gaten. Merk je dat hij drie uur weent of oververmoeid is, zet dan een stapje terug’ vertelt Yasmine De Mesel.

‘En ga altijd weer in gesprek en overleg met de begeleider. Geef het kindje de tijd die hij of zij nodig heeft om te wennen. En zorg ook dat het regelmatig naar de opvang gaat. Wennen gaat makkelijker als het kindje drie keer per week gaat, in plaats van 1 keer in de week.’

LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders

En dan nog de ouders…

Liggen de zakdoeken al klaar? Haal diep adem en probeer je al wat voor te bereiden op de nieuwe situatie. Bedenk dat kinderen bijzonder veerkrachtig zijn en zich vaak sneller aanpassen dan volwassenen. En dat kinderbegeleiders met hart en ziel zorgen.

Neem een halve dag verlof en ga je kindje in het begin wat vroeger halen. Trek ook genoeg tijd uit om je kindje ‘s morgens rustig te brengen. Maar maak het afscheid dan weer niet te lang. Je kindje neemt jouw emoties over. Hoe rustiger jij bent, hoe vlotter ‘het afgeven’ zal gaan.

Pak het aan op je eigen tempo en besef dat je niet alleen bent. Geef een stukje ‘thuis’ mee met je kind, een favoriete knuffel, of een foto. En vraag of je overdag even mag bellen. Alles went.

En stop die eerste dag gewoon maar een extra zakdoek in je tas. Wenen en wennen, het is ook maar 1 letter verschil.

Op de website van Kind & Gezin vind je nog meer informatie over wennen in de crèche.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 29/05/2020, laatste update op: 12/08/2021

Tags: ,