De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij. Kind & Gezin bevestigt: ‘We zien vrij veel baby’s met gehoorproblemen.’

Gehoorschade bij baby

‘De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen. De oren van de foetus zijn na drie, vier maanden al ontwikkeld. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo’n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken’, aldus Bart Vinck. Te veel dus, zowel voor ons als voor de baby.

Zwangere vrouwen mogen niet werken in een luide omgeving, dat wil zeggen 85 decibel of meer. Langer dan 8 uur aan 80 decibel blootgesteld worden wordt sowieso afgeraden.

Lage tonen

Muziekfestivals zijn bij uitstek een risico omdat er vooral lage tonen te horen zijn. ‘De vloeistoffen in de baarmoeder dempen hoge frequenties beter dan lage.’

Gehoorschade ontstaat meestal niet door éénmalige blootstelling aan te veel lawaai, maar wel door langdurige blootstelling. Een festival, met meerdere concerten per dag of verschillende dagen na elkaar, voldoet aan die voorwaarden.

Al waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie wel dat gehoorschade al kan optreden na een blootstelling van vijf minuten. Screening door Kind & Gezin toont aan dat vaker eenzijdige gehoorschade wordt vastgesteld bij baby’s. Dat wil zeggen: gehoorverlies aan één oor.

Hartslag & bloeddruk

Schade aan het gehoor is niet het enige gezondheidsprobleem dat gepaard gaat met festivalbezoek. Ook het stijgen van de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de moeder, is niet goed voor het kind.

15 jaar

Wegens het risico op blijvende gehoorschade en tinnitus, wordt jongeren onder de 15 jaar ook afgeraden om naar concerten en festivals te gaan. Hun oren zijn gevoeliger voor geluid, en vroeg festivalbezoek kan een snelle aftakeling van het gehoor in de hand werken. Zeker omdat jongeren onder de 18 totaal niet bezig zijn met gehoorbescherming.

‘Daarom is het belangrijk om zeker ook kinderen bewust te maken van de gevaren van luide muziek op festivals’, aldus Bart LeComte van de Tuut van Tegenwoordig. Die organisatie houdt zich bezig met preventie van en sensibilisering over gehoorschade.

En kleine kinderen met oorbeschermers? Bij een goed product kan het volgens Vinck wel, al moet goed opgelet worden dat ze niet verschuiven. Al kan elke ouder van kleine kinderen getuigen dat de meesten dat ding niét op hun hoofd willen hebben staan. LeComte is geen fan: hij zou kinderen weghouden van festivals.

LEES OOK > Gehoorbescherming bij jonge kinderen: hoe pak je het aan?

Volgende voorzorgen kan een zwangere vrouw (en best iedereen) nemen:

  • Sta niet in de buurt van de boxen
  • Las ‘stiltepauzes’ in: laat wat tijd tussen twee concerten en beluister een dag na een festival geen muziek.
  • Draag oordoppen (liefst op maat gemaakte). Bekijk deze koopwijzer voor meer informatie.
  • Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes.
  • Luister maximaal een uur per dag op 70 procent van het volume.
  • Meet de decibels via een (ingebouwde) app op je gsm.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 23/07/2017, laatste update op: 22/03/2023