Je pasgeboren kindje dat in de couveuse moet … zoiets kan bijzonder hard aankomen. Geen kinderbedje op de kamer. Geen onbezorgde trots. Niet urenlang kijken naar en genieten van je kersverse baby. Je bent bezorgd en durft amper blij te zijn met je kindje. Misschien ben je zelfs bang om het even vast te houden. Duizend vragen spoken door je hoofd. Waarom? Wat nu? Hoe moet het verder met je prematuur geboren kindje?

Een band met je baby

Het belangrijkste is dat jij toch bij je baby kan zijn en zo veel mogelijk mag helpen bij de verzorging. Misschien zie je dat niet helemaal zitten, ben je bang voor wat je te zien en te horen krijgt. Probeer dat even uit je hoofd te zetten en ga toch maar, want zo kun je de band met je kindje versterken. Laat je dus niet afschrikken door draden en apparatuur, maar kijk naar hem. Raak je baby aan en praat tegen hem. Probeer zo veel mogelijk te weten te komen over zijn gezondheid, zijn gewoonten, zijn kansen. Zo blijf je betrokken bij alles wat er met hem gebeurt.

Borstvoeding

Ook prematuur geboren baby’s kan je borstvoeding geven. Ze hebben immers veel baat bij de antistoffen en de speciale vetzuren uit moedermelk: die beschermen hen tegen infecties en dragen bij tot een gezonde groei en ontwikkeling. Borstvoeding vraagt wat extra inzet als je baby nog niet zelf kan zuigen. Om de melkproductie goed op gang te krijgen en te houden moet je zes tot acht keer per dag afkolven, liefst ook een keertje ‘s nachts. De afgekolfde melk bezorg je aan het ziekenhuis of vries je in en bewaar je voor een volgende voeding.

Moederschapsverlof

Je moederschapsverlof kan verlengd worden met elke dag dat je baby opgenomen blijft ná de eerste week volgend op de bevalling (blijft je kind bijvoorbeeld tot 18 dagen na zijn geboorte in het ziekenhuis, dan kan je moederschapsverlof verlengd worden met 11 dagen). Wil je gebruikmaken van deze verlenging, meld dit dan aan je werkgever en je mutualiteit vóór het einde van de nabevallingsrust (postnatale rust) met het getuigschrift van hospitalisatie van je kindje.

Geboortekaartjes

Ouders van wie het kindje prematuur geboren wordt, stellen het versturen van de geboortekaartjes vaak nog even uit, tot de levenskansen van de baby voldoende gestegen zijn of zelfs tot hij naar huis mag. Je kunt natuurlijk ook meteen kaartjes sturen. Het is dan verstandig om uit de tekst te laten blijken dat je kind in de couveuse ligt. Daarmee voor-kom je ongewild pijnlijke reacties van nietsvermoedende vrienden of kennissen.

En later?

Hoe je kindje zich zal ontwikkelen, valt nu moeilijk te voorspellen. Er kunnen beperkingen optreden, maar de kans bestaat ook dat je kind zich heel normaal ontwikkelt en zijn leeftijdgenoten later vlotjes kan volgen. Over het algemeen geldt: hoe ouder en groter de baby bij de geboorte, hoe minder kans op verwikkelingen. Een goede professionele begeleiding en jouw warme zorgen zullen je kindje helpen om binnen zijn mogelijkheden maximaal te ontwikkelen.

 

Meer weten?

* De Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen is er voor alle ouders die een vroeggeboorte meemaken. De vereniging biedt niet alleen (praktische) info, maar ook emotionele steun en brengt je in contact met lotgenoten. Meer info op www.vvoc.be.

* Ook op de website van Kind en Gezin lees je heel wat interessante info over vroeggeboorte. Via www.kindengezin.be > Zwangerschap en geboorte > Anders dan verwacht > Vroeggeboorte kan je ook het groeiboekje downloaden voor ouders van een te vroeg geboren baby.

* Verliep de bevalling anders dan verwacht? Zie je het zitten om jouw verhaal te delen met onze lezers? Laat het ons weten op bjo@gezinsbond.be.

 

Brieven aan Jonge Ouders 1 maand
Maandelijks valt het magazine Brieven aan jonge ouders bij jou in de bus.

Dit artikel verscheen eerst in Brieven aan Jonge Ouders, een boeiende tocht, van zwangerschap tot kleuterleeftijd, met praktische tips en echte verhalen. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks te ontvangen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 13/11/2019, laatste update op: 02/07/2020

Tags: , ,