Moedermelk afkolven is dé manier om de borsten leeg te maken als je niet bij je kindje bent. Of om een voorraad aan te leggen voor als je er eens enkele uren tussenuit wil. Met deze tips verhoogt de kans op succesvol kolven.

1) Rust

Probeer te ontspannen: ontspannen schouders, rustige ademhaling, een gemakkelijke houding (met rechte rug) vergemakkelijken het kolfproces. En probeer je ook geen zorgen te maken over hoeveel je kolft: stress kan de productie afremmen.

Bij hele jonge baby’s is het ook normaal dat ze in volume weinig drinken: hun maag is klein en dus snel vol (en even snel weer leeg). Vandaar dat ze zo vaak om eten vragen.

LEES OOK > Hoe meer melk produceren bij borstvoeding?

2) Warmte

Warme handen, maar liefst een voldoende warme ruimte, zijn onontbeerlijk. Een verwarmd kersenpitkussen kan ook helpen.

3) Vochtinname

Voldoende water (en/of thee) drinken is belangrijk. Zet een glas of tas klaar voor je begint te kolven (of borstvoeden): veel moeders krijgen dorst tijdens een sessie.

4) Foto’s

Onder invloed van stress durft de toeschietreflex op zich wachten, ook al zijn kolven onderhand zo gemaakt dat ze dit mee stimuleren. Een manier om melkstroom op te wekken, is te denken aan je kindje of foto’s te bekijken.

5) Doen

Tijdens het afkolven van moedermelk kan je de borsten (af en toe) mee masseren of druk uitoefenen zodat de melk vlot kan worden afgekolfd. Zeker als je harde plekken hebt, is dit ‘losmasseren’ belangrijk om borstontstekingen te vermijden.

Loopt het kolven vlot, dan kan je kiezen om iets (ontspannend) te doen met één hand, bijvoorbeeld lezen of een serie kijken op een smartphone of tablet. Vermijd werk als je er stress van krijgt: een stresspiek kan de melkstroom stoppen.

LEES OOK > Praktische tips bij afkolven op het werk

6) Regelmaat

Idealiter kolf je met (ongeveer) regelmatige tussenpozen, zodat de productie op peil blijft. Een vroedvrouw of lactatiekundige kan helpen de behoefte van je kindje en de kolfsessies op het werk min of meer op elkaar af te stemmen.

7) Kort of lang

De productie van moedermelk en de toeschietreflex zijn niet voor alle vrouwen dezelfde. Sommigen kunnen de borst leeg krijgen op 8 minuten, anderen doen er 20 minuten over. Vaker kort kolven zou de productie verhogen. Maar voor sommige vrouwen is het net cruciaal dat de borsten goed leeggekolfd worden. Wat best werkt voor jou, is een beetje afwachten. Overleg ook met je lactatiekundige of vroedvrouw over aanpak en bezorgdheden.

8) Aanvaarden

Niet iedereen is dol op het kolfapparaat, het gevoel en het geluid tijdens het kolven. Het vergt een beetje oefening en aanvaarding van het idee om van kolven een succes te maken.

LEES OOK > Hoe kan je als partner helpen bij borstvoeding

Afkolven van moedermelk is een kunst en een gewoonte: hoe meer je het doet en hoe meer je het in de vingers krijgt, hoe vlotter het loopt. Geef jezelf dan ook de tijd om hier aan te wennen en dit op te bouwen. Overleg met je lactatiekundige of vroedvrouw over hoe je kan kolven naast de live voedingen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/08/2019, laatste update op: 13/08/2021

Tags: