Voor een koppel is het de bedoeling dat je doorheen de tijd samen kan groeien. Toch gebeurt vaak het omgekeerde en groei je uit elkaar. Het goede nieuws? Dat hoeft niet zo te zijn. En als het wel gebeurt, kan je ingrijpen.
Groeien als koppel
Als koppel begin je hand in hand aan die lange tocht van het ouderschap, maar meer dan eens worden die handen ergens onderweg losgelaten. En dan groei je uit elkaar, zo ver dat jullie vingers elkaar zelfs niet meer kunnen raken. Maar wat betekent het eigenlijk om uit elkaar te groeien? Klinisch psychologe en relatie- en systeemtherapeute Catherine Vanthemsche legt uit:
‘Als koppel kan je nog zo sterk zijn, wanneer je in de fase van het ouderschap belandt kan het bijzonder moeilijk worden om elkaar letterlijk en figuurlijk te blijven vasthouden.
Meer nog, het wordt soms zelfs moeilijk om dicht bij jezelf te blijven. En dat is niet onlogisch: plots krijg je er een heel nieuw stuk identiteit bij, waardoor er een zoekproces op gang komt. Wie ben jij? Wij zijn jullie? Wat wil jij en wat willen jullie?
Het is een zoektocht naar jezelf en naar wie jullie zijn als koppel. En het is goed mogelijk dat je elkaar tijdens die zoektocht even verliest. Dat kan en mag, zolang je daarna beseft dat die zoektocht nodig was als investering in je relatie.’
LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie
Schakelmomenten
Toch is het niet zo dat enkel nieuwe ouders in de gevarenzone zitten om uit elkaar te groeien. Vanthemsche spreekt over schakelmomenten: momenten in je relatie waar extra aandacht voor jezelf en elkaar nodig is.
‘De geboorte van kinderen is zo’n schakelmoment, maar een ander en minder bekend schakelmoment is wanneer die kinderen naar school beginnen gaan. Voor veel ouders komt er dan plots terug ruimte, tijd en energie vrij op het einde van die baby-en peuterfase, die gebruikt kan worden om bewust te investeren in elkaar.
Er bestaat een heel mooie metafoor over relaties: je kan je relatie beschouwen als een matras die steeds dikker wordt als je je geliefd en begrepen of aanvaard voelt. Maar die matras kan ook steeds dunner worden, telkens je je niet gezien, niet begrepen of niet aanvaard voelt.
Wanneer die matras dik is en je een moeilijkere periode hebt, is dat niet zo erg, dan wordt de val wel gebroken. Wanneer die matras dun is, zal die val meer pijn doen en is het moeilijker om te herstellen.’
Tips
De tips om te vermijden dat je als koppel uit elkaar groeit, klinken volgens Vanthemsche misschien vanzelfsprekend, maar zijn het niet als je ze effectief moet toepassen.
- Pak de kleine momenten
‘Er is een soort misvatting dat je je liefde moet tonen met grootse gebaren: een reis, een groot cadeau, een verwendag. Het zijn meer de kleine momenten die tellen: elkaar een compliment geven, elkaar wat me-time gunnen, vragen hoe het gaat, … Zulke kleine dingen betekenen vaak meer én zijn beter vol te houden dan het opzetten van zo’n grote show.’ - Communiceer met elkaar
‘Praat met elkaar en luister ook naar elkaar. Het gaat in een gesprek niet over je gelijk halen, maar over elkaar begrijpen. Het is ook belangrijk in welke rol je met elkaar omgaat. Je bent een ouder, een partner en jezelf. Die drie rollen zitten vaak verweven in elkaar, maar het is belangrijk om ze af en toe uit elkaar te halen en ook in die ene of andere rol te communiceren.’ - Wees nieuwsgierig
‘Je kan er nooit van uitgaan dat je iemand helemaal kent. Zelfs als dat zo zou zijn, zorgt de tijd en ervaringen er wel voor dat een persoon evolueert. Het is belangrijk om elkaar mee te nemen in die evolutie.’ - Blijf investeren
‘Hoe meer je zelf investeert in je relatie, hoe meer je zal terugkrijgen.’ - Maak lichamelijk contact
‘Intimiteit gaat breder dan seksualiteit, dat laatste is namelijk een onderdeel van het eerste. Wat intimiteit betreft, is het heel belangrijk om samen te zijn, om bijvoorbeeld zonder schaamte bij elkaar in de zetel te liggen. Wat seksualiteit betreft, ben jij als individu belangrijker. Daar draait het meer om jouw genot, om mysterie en aantrekking. Die twee aspecten mogen niet met elkaar verward worden en moeten elk een plaats hebben in jullie relatie.’
LEES OOK > Hoe maak je tijd voor elkaar met kleine kinderen in huis?
In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 11/03/2021, laatste update op: 16/08/2023