‘En, heb je Netflix al uit?’ Het is één van de vragen die ik regelmatig te horen krijg. Hoog tijd dus om mijn bingewatch-kennis eens nuttig in te zetten. Welke series met mama’s in de hoofdrol moet je écht gezien hebben?

Series met mama’s: onze favorieten

1. Big Little Lies

Series met mama's: Big Little LiesDeze meeslepende serie zoomt in op een groepje rijke mama’s in een rustig kuststadje in Californië. Klinkt als een goedkope soap? Zap niet weg, want al snel blijkt dat er achter die o zo keurige en onbezorgde façades een paar duistere geheimen schuilgaan.

En hoewel de dames elk hun eigen specifieke leven hebben als alleenstaande, gescheiden, getrouwde of thuisblijfmama, is het net dat moederschap dat hen in de eerste plaats samenbrengt.

Winnaar van talloze prijzen, dankzij de geweldig getalenteerde cast met o.a. Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Laura Dern.

Hoewel in het tweede seizoen ook Meryl Streep opduikt in de rol van oma, is het toch vooral het eerste seizoen dat beklijft en bijblijft.

Te bekijken op: Ziggo on demand

2. Bonus Family

In deze Zweedse dramedy manoeuvreert een jong koppel zich langs de emotionele uitdagingen en ingewikkelde logistiek van het leven als nieuw samengesteld gezin.

Dat ze dat niet altijd even voorbeeldig en voorzichtig doen, geeft het verhaal een realistische en tegelijk licht verteerbare toets. Zonder daarbij de complexiteit of de pijnlijke situaties weg te lachen waar elk schakeltje van deze bonusfamilie mee te maken krijgt.

We hebben een boon voor mama Lisa omdat zij op haar geheel eigen, spontane manier door het vuur gaat voor haar tienerdochter en nogal euhm … pittige zoon. Ook oma Brigitta is als rots in de branding voor de hele familie een moederfiguur om naar op te kijken.

Te bekijken op: Netflix

LEES OOK > Boeken over moeders, voor alle leeftijden

3. The Letdown

Series met mama's: The LetdownWe maken kennis met kersverse mama Audrey. Vóór zij zelf kinderen had, wist ze het zeker: het moederschap zou niet haar hele leven overnemen.

Nu dat kleintje van twee maanden in haar armen ligt, blijkt dat een pak moeilijker dan gedacht. Understatement van formaat. Zeker in combinatie met een man die alleen aan zijn carrière denkt en een moeder die alleen aan zichzelf denkt.

Audrey worstelt met haar nieuwe rol en haar huilende baby tot ze de uitputting nabij is. Ze sluit zich aan bij een supportgroep voor jonge ouders.

Daar vinden de meest uiteenlopende types elkaar in hun gedeelde struggles: hoe pak je je leven weer een beetje op met zo’n baby erbij? En waar is je oude, vertrouwde ik eigenlijk naartoe?

Deze heerlijk eerlijke Australische televisiereeks geeft een humoristische, maar vooral realistische inkijk in het leven met een nieuwe baby. Aflevering na aflevering sluit je Audrey (Alison Bell) meer in je hart. Lachen en huilen tegelijkertijd, zoals het leven echt is.

Te bekijken op: Netflix

4. De Luizenmoeder

In de eerste aflevering van deze Vlaamse comedyserie zet Hannah, een jonge gescheiden mama, haar dochter af in een nieuwe basisschool. Sowieso spannend, en al zeker als je kennismaakt met het ietwat aparte schoolpersoneel en de andere ouders van De Akker.

Stuk voor stuk personages met herkenbare karaktertrekjes en vooroordelen die op satirische wijze worden uitvergroot.

Aflevering na aflevering probeert de alleenstaande mama zich staande te houden in een wereld van hangouders, schoolpleinregels, verjaardagsprotocollen, verantwoorde traktaties én de hiërarchie van ouderparticipatie. Met helemaal onderaan de ladder, jawel, de luizenmoeder.

Plaatsvervangende schaamte bij het bekijken van sommige scènes? Check! En toch ga je je langzaam hechten aan deze bijzondere bende. Zeker het eerste seizoen is daardoor best entertainend. Met dank aan het naturelle acteerwerk van Lynn Van Royen.

Te bekijken op: VTM Go

LEES OOK > 5 tips voor een rustige eerste schooldag

5. Home Ground

Een meeslepende en tegelijk ontroerende Noorse dramareeks over Helena, een vrouwelijke voetbalcoach binnen een bikkelharde mannenwereld. Vol passie voor de sport probeert ze de diepgewortelde vooroordelen te tackelen en te bewijzen dat ze best haar mannetje kan staan.

Helena is naast de eerste vrouwelijke trainer van een mannenelftal in eerste divisie ook alleenstaande mama. Als ze op een bepaald moment met de dood wordt bedreigd, gaat het niet meer alleen om haar, maar ook om de veiligheid van haar dochter.

Net omdat deze serie thema’s als seksisme en alleenstaand moederschap niet uit de weg gaat, werd deze Scandinavische kijkcijferhit ook internationaal gelauwerd. De hoogste tijd om de reeks ook hier een kans te geven!

Te bekijken op: Lumière

6. Workin’ Moms

Series met mama's: Workin' MomsGrote nood aan ontspanning als de kinderen eindelijk in bed zitten? Deze Canadese sitcom bedient je op je oververmoeide wenken.

Vier vriendinnen zitten aan het einde van hun zwangerschapsverlof en botsen vrij hard tegen het vraagstuk: hoe combineer je in hemelsnaam je job met een druk gezinsleven en jonge kinderen?

Verwacht van deze serie met mama’s geen pasklare antwoorden, maar geniet vooral van hun pogingen om het – elk op hun geheel eigen manier – aan te pakken. Met vallen en opstaan.

Een oprecht grappige serie met zekerheid op gniffelen en grote kans op luidop lachen. Let wel op, want hoewel de afleveringen maar een halfuurtje duren, komt deze serie met een stevig bingewatch-alarm.

Voor je het weet vliegt het eerst seizoen erdoor en knaagt ook het tweede aan je nachtrust. En hoe blijf je dan vrolijk glimlachen wanneer je peuter tijdens een conference call zijn verfvingers aan je laptop smeert?

Te bekijken op: Netflix

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 30/04/2020, laatste update op: 17/05/2022