Neem je je baby of peuter graag mee op stap? Dan is een aangepaste kinderwagen handig, zodat je kleine spruit in alle veiligheid en gemak samen met jou de wereld kan verkennen. Maar de aankoop van een buggy neemt een grote hap uit je budget, terwijl het iets is dat je slechts tijdelijk gebruikt. Gelukkig kan je een buggy perfect tweedehands kopen, als je weet waarop je moet letten!

Waar moet je opletten bij de aankoop van een tweedehands buggy?

Veiligheidsnormen evolueren voortdurend. Aan de hand van grote en kleine ongevallen leren de ontwerpers immers constant bij over hoe ze hun producten veiliger kunnen maken. Met de aanduiding van een norm, geeft de fabrikant aan dat hij op het moment van de productie rekening heeft gehouden met de laatste veiligheidsnormen. Let daarom altijd op de volgende gegevens:

  • EN norm/CE

Alle producten die in de EU verkocht mogen worden, moeten een CE-markering dragen. De producent geeft zo aan dat het product aan alle eisen voor veiligheid en gezondheid voldoet. Meestal gaat zo een CE-teken ook gepaard met een EN-nummer, dat verwijst naar veiligheidsnormen. Voor kinderwagens is de norm EN 1888-1 van belang, en EN 1888-2 voor kinderwagens voor kinderen tussen 15 en 20 kilogram.

  • De productiedatum

Aan het batchnummer kun je zien wanneer de kinderwagen gemaakt is. Dit staat op een sticker aan de onderkant van het onderstel, op de dwarsstang onder het zitje.

Koop bij voorkeur geen tweedehands kinderwagens waarop je deze informatie niet meer kunt terugvinden. Zorg er ook voor dat je deze sticker zelf niet verwijdert. Zo kan een volgende koper dit ook controleren.

Hou ook rekening met het jaartal: kinderwagens en buggy’s, zeker als ze intensief gebruikt worden, hebben geen oneindige levensduur. Na 5-6 jaar intensief gebruik zijn bepaalde onderdelen echt versleten. Na 10 jaar kan je ervan uitgaan dat de buggy niet meer aan de huidige veiligheidsnormen voldoet.

LEES OOK > Deze spullen kan je perfect tweedehands kopen voor je kind

Je wilt toch een kinderwagen/buggy kopen zonder CE-markering, of je wilt toch een ouder model kopen?

Geen probleem. Maar check dan wel het volgende:

  • De algemene stabiliteit van de kinderwagen.
  • Heeft de kinderwagen remmen?
  • Kan je kind ergens met de armen of benen knel komen te zitten? Vermijd kinderwagens met veel openingen waar je kindje met de armen tussen kan.
  • Voor kinderen vanaf 6 maand zijn er mogelijkheden om te beletten dat ze eruit kunnen glippen. Een driepuntsgordel is goed, een vijfpuntsgordel is nog beter. Bij een driepuntsgordel wordt je kindje vastgehouden ter hoogte van de heupen en het kruis, bij een vijfpuntsgordel gaat het tuigje ook over de schouders.

LEES OOK > Hou je peuter in de gaten en 4 andere tips voor ouders van ondernemende peuters

Denk ook na in welke omstandigheden je de wagen/buggy zal gebruiken:

  • Wil je de kinderwagen makkelijk kunnen opvouwen? Check dan zeker dat je kind niet zomaar bij de mechanismes kan om de wagen toe te vouwen. Het veiligste is als er twee verschillende mechanismes zijn die moeten gebruikt worden vooraleer de wagen kan toe geklapt worden.
  • Wil je regelmatig zware tassen aan de wagen hangen? Test dit dan eerst eens uit om er zeker van te zijn dat de buggy niet kantelt.
  • Denk ook aan je eigen comfort. Als je een kinderwagen regelmatig enkele verdiepingen naar boven moet sleuren, neem dan bij voorkeur geen zwaar model.

Op zoek naar een buggy? Neem dan op onze tweedehandsbeurzen eens een kijkje.

Met dank aan BV-OECO.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/12/2022, laatste update op: 02/05/2023