Goed nieuws: naast onderwerpen zoals sport, entertainment, kunst of muziek is nu ook het ouderschap een hot topic geworden in de podcast-wereld. De 6 podcasts voor prille ouders die we hieronder bespreken zijn meer dan de moeite van het beluisteren waard.

Pod-wat?

Zat je de voorbije maanden te diep in de luiers om mee te zijn met die postcast-revival? Dan even dit: een podcast is een audiobestand dat je onder meer kunt beluisteren via je tablet, laptop of smartphone.

Handig om in je oren te hebben tijdens het pendelen of sporten of – meer waarschijnlijk – tijdens de rondjes rond het aanrecht of elders met de baby in de draagzak of kinderwagen.

Al mag je ook gewoon in totale afzondering in bad of bed kruipen en op play drukken.

Herkenning en erkenning

Geen enkel kind of geen enkele ouder is hetzelfde en in deze podcasts kun je ongegeneerd luisteren naar wat andere ouders of experten te vertellen hebben over dat gekke fenomeen genaamd ‘ouderschap’. In al zijn aspecten.

Want dat ouderschap kan fantastisch of vreselijk zijn, en alles daartussen. Wedden dat je tijdens het luisteren naar die andere stemmen herkenning en erkenning zult voelen?

Want ook al is geen enkel kind of geen enkele ouder hetzelfde, uiteindelijk blijkt toch dat er tussen die al kinderen en ouders toch niet zo gek veel verschil is.

1. Ik ken iemand die…

‘Ik ken iemand wiens baby meteen doorsliep/nooit huilt/al grijpt en omrolt.’ Er is altijd wel iemand die iemand kent, maar aan zulke verhalen heb je niets als jouw baby net niét doorslaapt/altijd huilt/nog niet grijpt en omrolt.

De Nederlandse presentatoren van deze podcast interviewen daarom experts aan wie ze handige opvoedingstips ontfutselen en delen op heerlijke wijze hun eigen blunders en geploeter als ouders.

De afleveringen kan je hier beluisteren.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

2. Ik tel tot drie

Deze podcast is een initiatief van vzw Zitdatzo, die ouders ondersteunt bij het opvoeden. Het is een reeks met korte afleveringen waarin verschillende vragen worden beantwoord.

Zoals: hoe kun je opvoeden zonder straffen en wat doe je als je kind een woede-uitbarsting krijgt? Heerlijk eerlijke leermomentjes.

De afleveringen kan je hier beluisteren.

3. Radio Mama

Radio Mama richt zich op ouders met kleine kinderen. Elke aflevering wordt er een ander thema behandeld, met een (ervarings-)deskundige als gast. Van huilbaby’s en verbindend spelen tot nachtrust en voeding.

De afleveringen kan je hier beluisteren.

LEES OOK > Hoe ga je om met een baby die veel huilt?

4. Studio Vaderklap

In deze podcast nemen vaders het woord en geven op een geheel eigen wijze een eerlijke inkijk in het vaderschap. Zo krijg je persoonlijke verhalen en interviews met bekende en minder bekende vaders, bij een kop koffie of zelfs aan het kampvuur. Want daar zitten vaders blijkbaar weleens graag!

De afleveringen kan je hier beluisteren.

5. Hoe doen zij dat dan?

Het is een vraag die iedere ouder zich stelt als het over de work-lifebalans gaat en deze podcast probeert daar een antwoord op te geven. De Nederlandse Caroline interviewt ouders met een topjob die op hun beurt interessante tips geven.

‘Succesvol balanceren’ is de subtitel van deze podcast. Een aanrader dus, als het bij jou voorlopig nog onsuccesvol lijkt of aanvoelt.

De afleveringen kan je hier beluisteren.

LEES OOK > Twee jobs plus één kind: hoe kun je werk en gezin combineren?

6. Gezinsbond Podcast

Ook wij hebben een podcast die je tips, ondersteuning en inspiratie biedt op vlak van opvoeden, relaties en gezinnen.

Tip: onze reeks afleveringen ‘Even met Twee’ over de impact van een kind op je partnerrelatie. Experten delen informatie en ouders komen aan het woord over hun eigen ervaringen.

Alle afleveringen van de Gezinsbond Podcast vind je hier.

Ook deze podcasts zijn het luisteren waard:

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 29/10/2020, laatste update op: 22/09/2023