Huid-op-huidcontact, skin-to-skin, kangoeroeën of buidelen, er zijn veel benamingen voor dat moment waarop je je blote baby heel dicht tegen je warme borst houdt. Het eerste uurtje skin-to-skin na de geboorte is magisch, en zo belangrijk. 

De voordelen van huid-op-huidcontact

De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar het belang van huid-op-huidcontact na de geboorte. Als het op een veilige manier gebeurt en minstens een uur duurt, heeft het dan ook alleen maar voordelen. Voor het kindje, maar ook voor de mama.

Het stimuleert de borstvoeding, het helpt je baby om lekker warm te blijven, het vermindert stress, zorgt voor een stabiele hartslag en bloeddruk en je baby wordt eerst blootgesteld aan jouw bacteriën.

Maar vooral: het is zo’n fijn gevoel, voor allebei. Onvergetelijk. Een moment dat je met al je zintuigen moet opnemen.

LEES OOK > 8 dingen die nodig zijn om borstvoeding te doen slagen

Heel natuurlijk

Contact met jouw warme lichaam is voor je baby de meest natuurlijke overgang na die ingrijpende geboorte. Het zorgt voor rust na alle prikkels.

Maar onderzoek heeft ook aangetoond dat de mama er zichtbaar deugd van heeft. Zo zou de nageboorte van de placenta vlotter gaan wanneer de baby meteen na de geboorte naakt bij de mama wordt gelegd.

De beste start voor borstvoeding

Als er geen medische interventie nodig is, wordt je baby zo weinig mogelijk proper gemaakt en meteen op jouw buik en borst gelegd. Zijn hoofdje wordt naar één kant gedraaid zodat het neusje vrij is.

En dan gaat dat hoofdje omhoog en begint je baby te bewegen. Bekomen van alle prikkels zoekt je kindje jouw stem, jouw geur en jouw borst. Blijft je baby de eerste uren onder een dekentje bij jou liggen, dan is de slaagkans op borstvoeding een pak groter.

Vlak na de geboorte zijn de reflexen van een baby erg sterk, is je kindje heel alert en vindt het meestal zelf de weg naar de borst. Je baby duwt zich af op je buik met zijn voetjes om dichter bij de tepel te geraken, en niet veel later komen de eerste aanhapbewegingen vanzelf.

LEES OOK > Onderzoek pasgeboren baby: wat wordt gecontroleerd?

Huid-op-huidcontact met mama, papa of meemama

Ook na een keizersnede wordt de baby al op de operatietafel skin-to-skin bij de mama gelegd. Wanneer er medische interventies nodig zijn of mama nog even naar recovery moet, wordt de partner ingeschakeld.

Je baby kan dus ook op de blote borst van de papa of meemama worden gelegd zodat er toch zoveel mogelijk van de voordelen van huid-op-huidcontact geprofiteerd kan worden. Ook voor de partner is dit trouwens een uniek moment, dat de band met de baby alleen maar versterkt.

Kangoeroezorg bij prematuren

Omdat huid-op-huidcontact zoveel voordelen heeft, bieden de meeste ziekenhuizen ook kangoeroezorg aan bij prematuur geboren baby’s. Dat zijn kleine dagelijkse hoogtepuntjes voor ouders en die kleine vechtertjes.

De baby wordt dan bloot – of met alleen een mutsje en luier aan – voor minstens een uur op de warme huid van een van de ouders gelegd.

De band tussen ouder en kind – die bij te vroeg geboren baby’s soms minder aanwezig is – wordt hierdoor ook sneller opgebouwd.

LEES OOK > Dossier: prematuur

Geniet!

Ononderbroken huid-op-huidcontact is zo belangrijk vlak na de geboorte, maar kan ook thuis helpen om overprikkelde baby’s te kalmeren.

Maak er tijd voor! Kruip nog even onder de dons en leg dat naakte lijfje op jouw warme borst. Houd je baby zo vaak mogelijk huid op huid dicht tegen je aan.

Geniet! Het doet die pijnlijke borsten en slapeloze nachten (even) helemaal vergeten.

Bron: Het belang van huid-op-huidcontact kort na de partus – scriptie van Laura De Maere

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/01/2021, laatste update op: 15/03/2021