Borstvoeding is een natuurlijk gegeven, maar het verloopt niet (altijd) vanzelf. De cijfers liegen er niet om: 8 op tien mama’s start op dag 1 met borstvoeding, op dag 6 zijn ze nog met 65 procent. Daarna blijft het cijfer dalen: naar de helft op 6 weken, naar één derde op 3 maanden en naar 12 procent op 6 maanden. Wat moet je doen om borstvoeding te doen slagen?
Een deel van de moeders die snel stoppen, heeft er achteraf spijt van. ‘Ik wilde wel, maar het ging niet’, ‘Ik wou dat ik langer borstvoeding had kunnen geven’, ‘Ik moest wel stoppen, want …’. Nochtans is er niet zoveel nodig om borstvoeding te doen slagen. Maar wel dit:
1) Een goede voorbereiding
Een luik borstvoeding in de prenatale les, een sessie bij een lactatiedeskundige of een borstvoedingsboek bereidt je voor op de borstvoeding. Met de juiste info sta je ook sterker in je schoenen als je wordt geconfronteerd met allerlei feiten en fabeltjes over borstvoeding.
Welke weg je ook kiest, kennis houdt de twijfels weg. Dan weet je dat het maagje van een baby heel klein is (en daarom net vaak moet worden gevuld), dat goed aanhappen bij elke baby aangeboren is en dat ‘clustervoeden’ (quasi non-stop willen drinken) heel normaal is.
Gezien de wachttijden, kan je best tijdens de zwangerschap al een vroedvrouw/lactatiedeskundige en kraamzorg regelen.
Tip: neem je partner of een goede vriend(in) mee naar deze lessen: hoe meer mensen de juiste kennis hebben, hoe beter.
2) Goed begonnen is half gewonnen
Om de borstvoeding goed op gang te krijgen, zijn de eerste 48 tot 72 uur cruciaal. Een uur huid-op-huid-contact onmiddellijk na de geboorte, is een goede start. Bij een keizersnede gebeurt dit liefst zo snel mogelijk. De baby mag dan ook onmiddellijk aangelegd worden. Hulp van de vroedvrouw is hierbij aangewezen.
De baby mag (moet!) elke keer hij daarom vraagt gevoed worden en dit minstens 8 keer per dag. Slaperige of ietwat misselijke baby’s zullen dus wat aansporing nodig hebben en vaker aangelegd moeten worden dan ze zelf aangeven. Als een voeding huid-op-huid kan: zoveel te beter.
LEES OOK > Waarom huid-op-huidcontact na de geboorte zo belangrijk (en heerlijk!) is
3) Deskundig advies
Advies over borstvoeding is er voldoende, maar het is niet altijd correct. Een lactatiedeskundige is gespecialiseerd in borstvoeding en kan al je vragen beantwoorden én de techniek corrigeren en perfectioneren.
Ook de vroedvrouw kan hier een rol spelen. Voor de consultaties bij een vroedvrouw wordt een tegemoetkoming voorzien, bij huisbezoek wordt er wel een kilometervergoeding aangerekend.
LEES OOK > Zwanger? Ga eens aankloppen bij de vroedvrouw
4) Water en eten
Borstvoeding geven is een dorstige en hongerige aangelegenheid. Water, thee, boterhammen, fruit: schakel partner, vrienden en familie in om je te geven wat je nodig hebt. Je kan ook je voorraad drinken en snacks bij jou zetten in je ‘borstvoedingskamp’ aka de zetel.
LEES OOK > Hoe kan je (als) partner helpen bij de borstvoeding?
5) Voldoende kussens
De ene zweert bij een groot borstvoedingskussen, de ander bij een klein en nog iemand anders bij een stapel losse kussens. Wat je ook kiest: zorg dat je recht en comfortabel zit.
In het begin is de baby nog redelijk licht, maar kunnen voedingssessies lang duren en veel van schouders vergen. Steun onder je arm en elleboog is aan te raden. Leg ook een dekentje in de buurt voor als je het kou zou krijgen.
6) Geduld en doorzettingsvermogen
Het kan enkele weken duren voor borstvoeding aangenaam en vlot verloopt. Ja, dat heb je goed gelezen. Dat het na vijf dagen ‘nog niet vanzelf’ gaat, is dus normaal. Dat er geen twee uur tussen de voedingen zit ook. Blijven oefenen, het wordt beter. Echt!
7) Steun
Van je partner, vrienden, familie … Sommigen zullen heel hard pro borstvoeding zijn, anderen zullen twijfel zaaien met (goedbedoelde) opmerkingen. Leg je twijfels en vragen voor aan een vroedvrouw, en focus op de steun van de anderen.
8) Tijd
Borstvoeding kan, zeker in het begin, heel wat uurtjes uit een dag opslokken. Gun je borsten, je baby én jezelf die tijd. Het huishouden is (eventjes) bijkomstig, een kraamverzorgster kan je bijstaan.
Voedingen kunnen ook heel lang duren: tijd die je aangenaam voor jezelf kan invullen met muziek, televisie of een boek, al dan niet op je smartphone.
En wil de baby daarna enkel op jou slapen? Koester de tijd. Wil je toch de handen vrij? Bekijk dan misschien eens wat video’s over draagdoeken …
LEES OOK > Kindje in de draagdoek: do’s and don’ts
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 01/08/2019, laatste update op: 22/03/2023Tags: babyvoeding, borstvoeding