Onder de douche, in de wagen, op de fiets of tijdens het smeren van de boterhammen: we kunnen altijd en overal zingen. En met een baby in huis doe je er zelfs goed aan! Want zingen en muziek maken dragen bij aan de ontwikkeling van je baby.

Voor sommige ouders is het een evidentie, terwijl anderen het minder vanzelfsprekend vinden om wat te staan zingen voor een publiek. Een publiek dat misschien niet eens meteen laaiend enthousiast is, bovendien.

Toch is het de moeite waard om het doen. En wel hierom!

Band versterken

Uit onderzoek is gebleken dat de band tussen moeder en baby versterkt wanneer er gezongen wordt.

Al moet daarbij wel rekening gehouden worden met de stemming van de baby. Je moet een beetje meegaan met de sfeer, zeg maar.

Ligt de baby in het parkje te spelen? Zing dan een vrolijk liedje. Is de baby aan het huilen? Schakel dan over naar een meer rustgevend, kalmerend nummertje.

Eigenlijk maakt het niet uit wat je zingt, maak gerust een riedeltje van je boodschappenlijstje of zing dat je niet weet wat je moet zingen en maak er tien coupletten van.

Het belangrijkste is dat je toon enigszins aansluit bij je baby.

LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen 

Zingen voor je baby werkt kalmerend

Het afspelen van een muziekje of zingen voor je baby heeft een kalmerend effect op de baby. En misschien zelfs ook op jezelf.

Door te zingen zou je als moeder het gevoel krijgen dat je het goed doet, wat tot meer zelfvertrouwen leidt.

Goed voor taalontwikkeling

Zingen is goed voor de spraak -en taalontwikkeling van je kind. Door vaak dezelfde teksten te horen, leren kinderen woorden herkennen en krijgen ze gevoel voor het ritme van een taal. En met wat geluk ook gevoel voor ritme in het algemeen.

Kinderen die regelmatig muziek luisteren, zouden beter het onderscheid kunnen maken tussen woorden en klanken, wat hen helpt bij het praten.

Daarom vinden ze het ook niet vervelend om steeds weer hetzelfde liedje te horen: door liedjes of versjes met veel herhalingen kunnen ze immers beter onthouden.

LEES OOK > Taalontwikkeling stimuleren bij je baby, hoe doe je dat? 

Zingen bevordert motoriek

Kinderen letten niet enkel op de klanken die ze horen, maar ook op bewegingen en gezichtsuitdrukkingen.

Door tijdens het zingen in de handen te klappen of bewegingen te maken, worden ze aangemoedigd om mee te doen en die bewegingen na te doen en te herhalen. Dat is dan weer goed voor de algemene motoriek.

Beweegt én zingt je kind mee? Helemaal goed!

Meer structuur

Zingen kan bijdragen aan de dagstructuur. Slaapliedjes luiden het slaapmoment in, net zoals andere liedjes andere momenten kunnen inluiden.

Je baby weet dankzij het liedje dat er een overgangsmoment komt, wat hem of haar een houvast kan bieden.

LEES OOK > 7 voordelen van voorlezen

Zingen voor je baby is leuk

Al zingend gaat alles makkelijker. Behalve eten, misschien.

Wil je nu wel zingen maar weet je niet goed wat? Ontdek dan deze 7 leuke liedjes om voor je baby te zingen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2020, laatste update op: 22/09/2023