Meestal gaat het gepaard met gekke snoeten trekken, en een kindje dat alle kanten ronddraait in de hoop te kunnen ontsnappen aan die vette zonnecrème die mama of papa proberen aan te brengen. Nochtans is beschermen tegen de zon van kleins af aan heel belangrijk is. Maar hoe belangrijk nu precies? We vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis.
Dermatoloog Thomas Maselis: ‘Hoe belangrijk? Heel belangrijk! Als je weet dat het aantal huidkankers tussen 2011 en 2018 steeg met maar liefst 400 procent, dan besef je maar al te goed het belang van goeie bescherming.
Die stijging is natuurlijk geen toeval, maar het gevolg van een aantal veranderingen vele jaren geleden. Denk maar aan het toerisme dat vijftig jaar geleden een enorme boost kende, waardoor jonge kinderen plots werden blootgesteld aan de sterke zuiderse zon, maar ook de ozonlaag die veel dunner werd én het toenemende gebruik van zonnebanken.
Toen wisten we niet beter, maar ondertussen weten we dat niet alleen zonnebanken, maar ook blootstelling aan de zon schadelijke gevolgen kan hebben en huidkanker kan veroorzaken.’
Wanneer is de zon het gevaarlijkst?
‘Als je schaduw kleiner is dan je gestalte, dat is dus vooral rond de middaguren. Net dan is beschermen extra belangrijk. Maar check ook zeker de UV-index in de krant of op het nieuws: die geeft de stralingssterkte aan op het middaguur. Is die UV-index lager dan drie, dan zijn er weinig problemen. Is de UV-index boven de drie, dan moet je je huid beschermen. Is die boven de vijf, dan wordt extra beschermen belangrijk en staat die boven de zeven, dan is beschermen een absolute must!
Let wel, UV-bestraling heeft niets met temperatuur te maken. Ook bij vriestemperaturen kan je een heel intense UV-bestraling hebben. Beschermen is dus niet alleen belangrijk op warme, zomerse dagen.’
Hoe beschermen we onze kinderen juist?
‘De belangrijkste bescherming is schaduw opzoeken: onder een parasol, onder een boom, onder een afdak. Ten tweede is ook de kledij belangrijk. Donkere kledij absorbeert het UV-licht beter en beschermt dus beter. Maar, er bestaat ook speciale kledij met UV-werende stof die vaak wordt gebruikt voor zwempakjes. Speelt je kindje op vakantie in het zuiden dus in het zwembad, dan zou ik zo’n UV-beschermend zwempakje zeker aanraden.
Maar ook een hoedje met een brede rand is een must. Liever een hoedje dan een petje, omdat een petje alleen het gezicht beschermt, maar niet de zijkant van het hoofd of de schouders. Daarnaast is ook een zonnebril belangrijk. Koop een zonnebril met goeie UV-bescherming. En tot slot: uiteraard is zonnecrème met een hoge beschermingsfactor een must.’
Welke zonnecrème gebruik je het best?
‘Een zonnecrème met een hoge factor, dus 50+. Let erop dat de zonnecrème die je gebruikt het CE-label draagt: dat wil zeggen dat de crème door een onafhankelijk Europees labo is getest en goedgekeurd. Die crèmes zijn dus betrouwbaar. Smeer zeker voldoende zonnecrème: wees zeker niet te zuinig. Smeer ook meerdere keren per dag in, liefst om de twee uur.
Tot slot wil ik ook nog iets zeggen over de soorten filters van zonnecrèmes: je hebt chemische filters en fysische filters. De laatste weerkaatst of absorbeert het zonlicht en zit vooral op de huid, maar dringt er niet in. Heeft je kindje dus in het zwembad gespeeld, en droog je die nadien af, dan veeg je ook de zonnecrème af.
Waterafstotende zonnecrèmes zijn vaak chemische filters: die dringen wél in de bovenste laag van je huid, maar hebben soms nadelen, zoals hormoonverstorende nevenwerkingen of allergische reacties. Ik zou daarom producten met octocryleen of homosalaat vermijden.
Maar: de meeste zonnecrèmes zijn absoluut veilig! Koop je zonnecrème voor kinderen in de apotheek en draagt die een CE-label, dan kan je ervan op aan dat die veilig is. Wil dat zeggen dat de zonnecrèmes in de supermarkt niet goed zijn? Zeker wel! Het CE-label garandeert echt veiligheid.’
LEES OOK > Overal hormoonverstoorders: wel voorzichtig zijn, geen reden tot paniek
Tips om het smeren leuker of makkelijker te maken:
- Zing een speciaal insmeerliedje of doe een dansje terwijl je je zoon of dochter insmeert. Zeker bij peuters en kleuters kan dat van het insmeren een leuke en ontspannende activiteit maken.
- Een peuter of kleuter die graag alles zelf doet? Laat hen helpen tijdens het insmeren, en ga nadien zelf nog een keer over alle plekken om zeker te zijn dat je overal voldoende zonnecrème hebt gesmeerd.
- Gebruik een grote make-upborstel om het uitsmeren te vergemakkelijken. Zo’n make-upborstels zijn vaak ook heel zacht, waardoor ze ook aangenaam aanvoelen.
- Maak tekeningen van de zonnecrème, of zet stippen op de huid. Zeker als je kinderen graag alles zelf doen, kan je hen de stippen op de armen laten uitsmeren, terwijl jij snel de rug en beentjes doet.
- Leid je baby of peuter af met een leuk speeltje, zodat de aandacht van je kindje minder naar het insmeren gaat en meer naar het leuke speeltje. Hang eventueel een mobieltje boven de verzorgingstafel.
- Laat je kind ook jou insmeren: dat is dolle pret én je bent meteen zelf beschermd.
Interessant: via deze website van Stichting tegen Kanker zie je in een oogopslag hoe hoog de UV-index is.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 13/06/2022, laatste update op: 16/08/2023