Wie doet wat thuis? De verdeling van de huishoudelijke taken kan voor een pak frustratie en onenigheid zorgen. Logisch. Het huishouden voelt vaak aan als sleur, en is ook helemaal niet spannend. Hoe zorg je ervoor dat de was en plas toch ook een beetje leuk blijft, en niet té vaak voor conflict zorgt?
Huishoudelijke taken
Hoe meer kinderen, hoe drukker in huis, en hoe langer de lijst met klusjes en huishoudelijke taken wordt. Hoe graag je ook kookt, élke dag koken is niet altijd plezant. Om van het opruimen en die afwas nog te zwijgen.
‘Van zodra je een gezin wordt, hoort sleur er bij’, legt Katrien Koolen uit. Ze is mama van twee, klinisch psycholoog en relatietherapeut in opleiding.
‘Een gezin overleeft nu eenmaal op vertrouwen, structuur, zekerheid en gewoonte. Het is een uitdaging om daar ook het mooie van in te zien. Weten dat er iemand thuis is die zekerheid geeft en naar wie je altijd kan terugkeren? Dat idee is ook mooi. Dat is liefde!
Maar die liefde heeft ook voeding nodig, en daar moet je tussen en tijdens de huishoudelijke taken aan blijven werken.’
LEES OOK > Hoe maak je tijd voor elkaar met kleine kinderen in huis?
Jij doet nooit …
‘De meeste conflicten in het huishouden komen van terugkerende irritaties. “Als er eentje ziek is, moet ik altijd thuisblijven! Ik moet hier altijd zorgen dat de rekeningen op tijd betaald worden! Ik ben het beu om elke dag te moeten koken!”
Dat is het moment om eens samen te zitten. Is de verdeling van de huishoudelijke taken in balans? Hoe kunnen we het anders doen? Hoe kunnen we elkaar helpen?’
To do-lijst
‘Sowieso is het een goed idee om alle taken te gaan bekijken. Lijst samen alles op. Wat moet er gebeuren? Hoeveel energie vraagt elke taak? Zijn het taken waar je niet hoeft bij na te denken, zoals de was plooien? Of gaat het over taken die mentale energie vragen, zoals rekeningen betalen?
Vergeet ook de onzichtbare dingen niet, zoals de turnzakken klaarleggen of afspraken maken bij de tandarts.
Als alles opgelijst is, kan je gaan verdelen. Ideaal neem jij de taken op die je het minst erg vindt of waar jij het meest voldoening uit haalt. Zijn er taken die jullie allebei niet graag doen? Kan je die uitbesteden? (als lid van de Gezinsbond heb je zo extra korting bij Daoust)
Probeer de verdeling uit en geef het een drietal weken om gewoon te worden. Werkt de verdeling niet, dan moet je die herzien.’
Maak er iets leuks van!
Denk er ook eens over na hoe je taken samen kan aanpakken. Dat is verbindend voor jullie relatie.
‘Is je partner aan het koken, ga er dan even bijzitten en schenk een glas wijn in’, tipt Katrien.
‘Probeer huishoudelijke taken om te buigen tot iets leuks. Zet muziek op en dans terwijl je stofzuigt! Hoe kun je taken die sleur lijken toch ombuigen tot kleine momentjes die wat speelsheid en levendigheid in jullie relatie brengen?’
Appreciatie
‘En last but not least: spreek ook eens luidop uit wat je bij elkaar apprecieert. We doen dat veel te weinig’, zegt Katrien.
‘Is je partner met je dochter aan het spelen en doet dat iets met jou … zeg het hem! Zeg dat je daar een warm gevoel van krijgt.
Een appreciatie kan zo’n deugd doen, en je kan daar heel lang op teren. Dat voelt niet geforceerd en het is niet iets waar je tijd voor moet maken. Zo’n momentjes moet je pakken.’
Met haar project Lovers with kids helpt Katrien Koolen koppels op een heel laagdrempelige manier de relatie levendig te houden.
Even met twee
‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar’. Herkenbaar? Je bent niet alleen! Daarom willen we jullie als koppel een hart onder de riem steken. Door aandacht te hebben voor de vele kleine momentjes.
In ons dossier Even met twee op goedgezind.be vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 12/03/2021, laatste update op: 16/08/2023