Na de torenhoge energieprijzen in 2022 zijn de energiemarkten wat gekalmeerd. De prijs schommelt nog, maar niet meer zo extreem. Toch blijft de energiekost hoog liggen. De gasprijs is nog steeds drie keer zo duur als vroeger. Windmolens en zonnepanelen produceren goedkoop elektriciteit, maar op de markt betaal je de prijs van de duurste centrale in de keten. Dat zijn helaas vaak gascentrales. En dat heeft rechtstreeks gevolgen voor jouw energiefactuur.

‘Winterplan’ voor gezinnen

Om de energiefactuur betaalbaar te houden voor gezinnen vragen wij een echt ‘Winterplan’ voor energie. Dat betekent:

  • een aanpassing van de toekenningsregels voor het sociaal tarief voor energie, zodat ook gezinnen met een laag inkomen recht hebben op het sociaal tarief voor (een deel van) hun energieverbruik
  • structurele ondersteuning van gezinnen die recht hebben op het sociaal tarief om hun woning energiezuiniger te maken
  • het weghalen van alle bijkomende lasten op de basishoeveelheid energie, want energie is geen luxeproduct
  • een nationaal actieplan in energierenovaties dat gezinnen maximaal ondersteunt en begeleidt (Vlaanderen zette al een stap in de goede richting met de Mijnverbouwlening, Mijnverbouwpremie en de energiehuizen, maar de ontzorging en prefinanciering kan beter, met een afbetalingsplan op maat van de draagkracht van het gezin.)

Meer doen met minder energie

Een gemiddeld gezin in België gaf in 2020 bijna een derde van het gezinsbudget uit aan woning, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen (voor woningverwarming). Een doorsnee gezin in Vlaanderen verbruikt al snel 3500 kWh elektriciteit per jaar.

Voor de coronacrisis kostte dat ongeveer 950 euro per jaar. In november 2023 loopt dat voor nieuwe contracten al op boven 1300 euro per jaar. Het wordt dus belangrijk om zo weinig mogelijk te verbruiken. Nieuwe toestellen zijn veel efficiënter geworden. Ze doen hetzelfde werk met minder energie, en verdienen daardoor hun aankoopprijs vaak snel terug.

Koop je een nieuw toestel, dan kan je flink op je elektriciteitsfactuur besparen door te kiezen voor een beter energielabel. Met een energiemeter kan je sluipverbruik bij je bestaande toestellen ontdekken en uitschakelen.

LEES OOK > Verwarmen zonder fossiele brandstoffen: hoe doen we dat?

Het belang van renoveren

Ook je woning verwarmen kost veel. Veel gezinnen zullen komende winter de verwarming wat lager zetten. Een doorsnee gezin in een oudere woning gebruikt jaarlijks ongeveer 17.000 kWh aan brandstof om die woning op temperatuur te houden. Voor de coronacrisis betaalde je daar ongeveer 850 euro voor. In september 2023 is die prijs voor gas gestegen tot 1780 euro per jaar. Verwarm je met stookolie, dan betaal je voor dezelfde hoeveelheid energie nu 1680 euro. Het loont dus om je woning goed te isoleren.

Metingen toonden aan dat je met beperkte ingrepen het verbruik 20% kan verminderen. Met een doorgedreven renovatie kan je de energiefacturen makkelijk halveren. Investeren in isolatie betaalt dus zichzelf terug, maar duurt soms langer voor grote ingrepen.

Toch ben je nooit te oud voor een woningrenovatie. Met een goede isolatiescore wordt je woning immers ook meer waard. Vanaf 2023 is een woningrenovatie verplicht na aankoop van een woning met een label E of F. De koper zal daar rekening mee moeten houden in de biedprijs.

De overheidsmaatregelen om de energiefactuur betaalbaar te houden zijn voor veel gezinnen onvoldoende. Energie heb je nodig om menswaardig te leven. Voor de Gezinsbond blijft betaalbare toegang tot energie daarom een basisrecht. Daar strijden we voor. In de tussentijd willen we je ook helpen om je energieverbruik te beperken waar mogelijk. Dat is niet alleen goed voor je gezinsbudget, maar zal ook de broeikasgasuitstoot sterk doen verminderen.

In Vlaanderen zorgen de huishoudens voor 20% van het energieverbruik. Daarmee veroorzaken we 14% van de broeikasuitstoot, voornamelijk via de verwarming van onze woningen.

Ons dossier energie geeft je een beter zicht op je energiefactuur en geeft ook concrete tips waarmee je energiekosten kan beheersen, zonder te veel aan comfort te verliezen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/03/2022, laatste update op: 13/11/2023