Energie is duur en wordt almaar duurder. De energiekost schiet door naar historisch hoge waarden. Deze opstoot heeft een aantal oorzaken: de heropleving van de industrie na corona doet de vraag stijgen. Tegelijk zijn de voorraden minder aangevuld én heerst er geopolitieke onrust. De strijd tegen de klimaatopwarming zorgt voor hogere emissietaksen. Fossiele centrales, zoals gascentrales, rekenen deze prijs door in hun energieprijs. Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor jouw energiefactuur.

Meer doen met minder energie

Een gemiddeld gezin in België gaf in 2020 bijna een derde van het gezinsbudget uit aan woning, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen (voor woningverwarming). Een doorsnee gezin in Vlaanderen verbruikt al snel 3500 kWh elektriciteit per jaar.

Voor de coronacrisis kostte dat ongeveer 900 euro per jaar. Begin 2022 betaal je daar bijna 1700 euro voor. Het goede nieuws is dat toestellen efficiënter geworden zijn. We kunnen dus meer doen met minder energie.

Koop je een nieuw toestel, dan kan je flink op je elektriciteitsfactuur besparen door te kiezen voor een beter energielabel. Met een energiemeter kan je sluipverbruik bij je bestaande toestellen ontdekken en uitschakelen.

LEES OOK > Verwarmen zonder fossiele brandstoffen: hoe doen we dat?

Het belang van renoveren

Ook je woning verwarmen kost veel. Een doorsnee gezin in een oudere woning gebruikt jaarlijks ongeveer 23.000 kWh aan brandstof om die woning op temperatuur te houden. Voor de coronacrisis betaalde je daar ongeveer 1100 euro voor. Begin 2022 is die prijs voor gas gestegen tot 3600 euro per jaar. Verwarm je met stookolie, dan betaal je voor dezelfde hoeveelheid energie nu 2050 euro. Het loont dus om je woning goed te isoleren.

Metingen toonden aan dat je met beperkte ingrepen het verbruik 20% kan verminderen. Met een doorgedreven renovatie kan je de energiefacturen makkelijk halveren. Investeren in isolatie betaalt dus zichzelf terug, maar duurt soms langer voor grote ingrepen.

Toch ben je nooit te oud voor een woningrenovatie. Met een goede isolatiescore wordt je woning immers ook meer waard. Vanaf 2023 is een woningrenovatie verplicht na aankoop van een woning met een label E of F. De koper zal daar rekening mee moeten houden in de biedprijs.

De overheidsmaatregelen om de energiefactuur betaalbaar te houden zijn voor veel gezinnen onvoldoende. Energie heb je nodig om menswaardig te leven. Voor de Gezinsbond blijft betaalbare toegang tot energie daarom een basisrecht. Daar strijden we voor. In de tussentijd willen we je ook helpen om je energieverbruik te beperken waar mogelijk. Dat is niet alleen goed voor je gezinsbudget, maar zal ook de broeikasgasuitstoot sterk doen verminderen.

In Vlaanderen zorgen de huishoudens voor 20% van het energieverbruik. Daarmee veroorzaken we 14% van de broeikasuitstoot, voornamelijk via de verwarming van onze woningen.

Ons dossier energie geeft je een beter zicht op je energiefactuur en geeft ook concrete tips waarmee je energiekosten kan beheersen, zonder te veel aan comfort te verliezen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/03/2022, laatste update op: 25/04/2022

Tags: , , , ,